ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Οι ακαθάριστοι δασικοί δρόμοι, οι φθαρμένοι κρουνοί και τα χαλασμένα υδροστόμια, οι δεξαμενές που αν δεν είναι άδειες θα είναι …κλειδωμένες, οι ανεπαρκείς υδροφόρες ήταν μεταξύ των θεμάτων που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκλήθηκε για την αντιπυρική περίοδο την περασμένη Παρασκευή στο Δήμο.
Δυστυχώς η συζήτηση μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων απέδειξε πως παρά τα δραματικά γεγονότα που έχουν συμβεί, αφενός στο νησί μας το 2017 αλλά κυρίως στην Αττική το περσινό Καλοκαίρι, ο διοικητικός μηχανισμός σε όλη του την κλίμακα παρουσιάζει τις ίδιες αδυναμίες που παρουσίαζε εδώ και 20 χρόνια και η ικανότητα να διαφυλάξει τους πολίτες από τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι περιορισμένη.
Πέρα από την προετοιμασία και το συντονισμό, που σε ότι αφορά την καθ’ ύλην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία έγινε εγκαίρως και σε λεπτομέρεια, στην συζήτηση αποτυπώθηκε πως το πρόβλημα της έλλειψης πόρων για δράσεις πυροπροστασίας παραμένει σημαντικό: Ειδικά για τον καθαρισμό δασικών δρόμων, τους οποίους η Πυροσβεστική έχει καταγράψει και κοινοποίησε πριν λίγο διάστημα στο Δήμο και τη Διεύθυνση Δασών, οι ανάγκες αφορούν περίπου 60 δρόμους και ένα δίκτυο πάνω από 100 χιλιομέτρων. Οι δρόμοι είναι στην πλειοψηφία τους στο ορεινό τμήμα του νησιού και αποτελούν ευθύνη του Δασαρχείου, ωστόσο η Υπηρεσία διαθέτει για το σκοπό αυτό ένα κονδύλι της τάξης των 20.000 Ευρώ που ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί! Σε ότι αφορά το Δήμο, το ποσό για δράσεις πυροπροστασίας θα είναι μεγαλύτερο και ανέρχεται στις 125.000 ευρώ αλλά όπως αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να γίνουν οι απαιτούμενοι καθαρισμοί, ακόμη και αν το δίκτυο δεν είναι δημοτικό.
Ένα άλλο ζήτημα που αναδείχθηκε από το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Πανόπουλο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης , είναι αυτό των ανεξέλεγκτων χωματερών, που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς, ειδικά για περιπτώσεις που οι όγκοι των απορριμμάτων βρίσκονται μέσα σε δάση! Ο Διοικητής τόνισε πως δυστυχώς κάθε ορεινό χωριό έχει και μια χωματερή, ενώ τα στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία δείχνουν πως ο αριθμός τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και πως φέτος ήταν 8 περισσότερες από πέρυσι.
Ξεκαθαρίστηκε πως η Υπηρεσία θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή για ενάρξεις πυρκαγιών από σκουπίδια και πως μετά τον καθαρισμό των χωματερών, όπως έγινε πρόσφατα στις Βολίμες, θα πρέπει να γίνεται σήμανση και περίφραξη. Στο σημείο αυτό ωστόσο αναδείχθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου και η ευθύνη των πολιτών: Περιοχές που καθαρίζονται πολύ σύντομα ξαναγεμίζουν με μπάζα και σκουπίδια και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών δεν είναι δυνατόν τα σκουπίδια να φτάνουν στις Βολίμες από το Βανάτο !

Σε ότι αφορά την επάρκεια σε νερό και την υδροδότηση των οχημάτων, αναδείχθηκαν επίσης αρκετά ζητήματα: η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ κ. Μουζάκη, κατήγγειλε πως στο πρόσφατο περιστατικό της φωτιάς στον Αγαλά η δεξαμενή νερού ήταν κλειδωμένη και η απάντηση που δόθηκε από την εκπρόσωπο της ΔΕΥΑΖ κ. Μούσουρα είναι πως αυτό συμβαίνει για να μην κλέβουν το νερό! Τα κλειδιά τα έχουν οι υδροδιανομείς που θα πρέπει να κληθούν σε περίπτωση φωτιάς. Από την ίδια ωστόσο επισημάνθηκε πως υπάρχουν ακόμη φθαρμένα υδροστόμια, ενώ σε ερώτηση για τους κρουνούς στην Μπόχαλη απάντησε πως σύντομα θα επισκευαστούν. Ένας από αυτούς πάντως μέχρι πρόσφατα ήταν θαμμένος!
Αρκετή συζήτηση έγινε και για τις υδροφόρες: Σήμερα η ΔΕΥΑΖ διαθέτει τη δική της υδροφόρα, αλλά και μια ακόμη που παραχωρήθηκε από το Δήμο. Η δεύτερη υδροφόρα βρίσκεται υπό επισκευή, ενώ όπως ειπώθηκε δεν υπάρχει στο δυναμικό της ΔΕΥΑΖ δεύτερος οδηγός για να την οδηγήσει.
Όπως αναφέρθηκε κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει υδροφόρα σε συνεχή βάση στα ορεινά.
Σε περιπολία στα ορεινά τα τρία πυροσβεστικά του Δήμου, στη διάθεση της Π.Υ. όχημα χωρητικότητας 30 τόνων νερού!
Τέλος, αξίζει να σημειωθούν κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες: Η Πυροσβεστική, πέρα από την εφαρμογή του δορυφορικού συστήματος ENGAGE που επιτρέπει την πλήρη παρακολούθηση της πορείας και την κατάστασης των οχημάτων θα διαθέτει φέτος ένα μεγάλο πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 30 τόνων νερού. Επίσης, από φέτος, με πρόνοια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου τα τρία μικρά πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου, δε θα χρησιμοποιούνται από τους Προέδρους ή τους αντιδημάρχους αλλά θα διαθέτουν δικούς τους οδηγούς και θα περιπολούν στις ευρύτερες περιοχές των Βολιμών του Αγ, Λέοντα και της Μπόχαλης.