Κοινωνία

Περιφερειακό Συμβούλιο: Επερώτηση για την καταγραφή της περιουσίας στο Κτηματολόγιο

Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζει το Σάββατο το πρωί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και όπως όλα δείχνουν πρόκειται να είναι η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την σημερινή του σύσταση.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι διαδικαστικά και αφορούν κυρίως αδειοδοτήσεις και τροποποιήσεις προϋπολογισμού, ωστόσο στο πλαίσιο των επερωτήσεων ξεχωρίζει η ερώτηση του επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργου Καλούδη για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, αλλά και του επικεφαλής της Νέας Ιονίου Πολιτείας Σπύρου Σπύρου για την καταγραφή της περιουσίας της ΠΙΝ στο Κτηματολόγιο.

Σε ότι αφορά τέλος το μείζον θέμα για τα Επτάνησα που αφορά τις εξορύξεις και το αίτημα φορέων των νησιών να γίνει συζήτηση στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Π.Σ Χρήστος Μωραΐτης, μιλώντας στον –Ε- διευκρίνισε πως πρόκειται για μια πολιτική συζήτηση που θα πρέπει να γίνει από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, την στιγμή μάλιστα που το Π.Σ έχει ήδη γνωμοδοτήσει για το θέμα.

Για το Κτηματολόγιο

Σε ότι αφορά το Κτηματολόγιο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Σπύρου κατέθεσε την παρακάτω επερώτηση:

Επερώτηση: «Δήλωση και καταχώρηση της περιουσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Κτηματολόγιο»

Όπως είναι ήδη γνωστό, απομένει λίγος χρόνος για την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Κατά την διάρκεια της δικής μας θητείας στην ηγεσία της Περιφέρειας είχαμε προχωρήσει σε καταγραφή της περιουσίας αυτής και στην κατάρτιση λίστας με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Για την κατάθεση των σχετικών δηλώσεων στο Κτηματολόγιο απαιτούταν σε ορισμένες περιπτώσεις πρόσθετα στοιχεία ενώ θεωρείται αυτονόητη και η ενδεχόμενη ανάγκη επικαιροποίησης της σχετικής λίστας.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αν η ακίνητη περιουσία της Περιφέρειας δεν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει για την δήλωση της περιφερειακής περιουσίας είναι λίγος ερωτάσθε:

-Τι ενέργειες έχει κάνει η απερχόμενη περιφερειακή αρχή για την συγκεκριμένη υπόθεση;

Έχει προχωρήσει σε επικαιροποίηση της λίστας της περιουσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων;

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την δήλωση της περιουσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων;

Έχουν γίνει προαναρτήσεις;

Για τους υδρογονάνθρακες

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστο Μωραΐτη, η απόφαση που έχει πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες ελήφθη πριν από περίπου 2 χρόνια, κατά την συζήτηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις ερευνητικές γεωτρήσεις. «Το Π.Σ με ευρεία πλειοψηφία είπε όχι στους υδρογονάνθρακες, τεκμηριώνοντας αυτή την άρνηση με μια σειρά από επιχειρήματα. Από εκεί και μετά όμως οι χειρισμοί γίνονταν από την εθνική Κυβέρνηση» ανέφερε, σημειώνοντας πως οι περισσότερες από τις βασικές προϋποθέσεις που έθετε το Περιφερειακό Συμβούλιο έγιναν τελικά αποδεκτές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σχετικά με το αίτημα που επανήλθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο από φορείς και συλλογικότητες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που έγινε στην Κεφαλονιά, ώστε το θέμα να επανέλθει προς συζήτηση και αν ληφθεί απόφαση εναντίον των εξορύξεων, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε πως οι αποφάσεις στα συλλογικά όργανα δεν μπορούν να λαμβάνονται «εκβιαστικά» και αντ’ αυτού υπήρξε η υπόσχεση πως θα γινόταν αν όχι ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τουλάχιστον μια εκδήλωση – ημερίδα. Οι εκλογές όμως που μεσολάβησαν δεν επέτρεψαν αυτόν τον προγραμματισμό.

«Όταν εδώ και δύο χρόνια έπρεπε να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις στρατηγικές μελέτες είχαν προηγηθεί ημερίδες και πολύωρες συζητήσεις, αλλά αυτό το κλίμα της έντονης αντίδρασης δεν είχε υπάρξει. Οι αντιδράσεις ήρθαν ετεροχρονισμένα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *