Η οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής της Ζακύνθου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία των αποζημιώσεων στους πληγέντες, σύμφωνα με ίσα έγιναν γνωστά από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο ο οποίος την περασμένη Παρασκευή ταξίδεψε στη Ζάκυνθο και έλαβε μέρος σε σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο με τον Υπουργό Ναυτιλίας Φ. Κουβέλη και άλλους τοπικούς παράγοντες.
Ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι ακόμα συνεχίζεται η κατάθεση των αιτήσεων από τους πληγέντες και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αναμένουμε.
«Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαμε 124 οικίες μη κατοικήσιμες και ο έλεγχος συνεχίζεται, άρα μπορεί να προστεθούν κι άλλες. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία, δηλαδή η οριοθέτηση της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτης περιοχής. Μετά οι πολίτες θα αναζητήσουν την κρατική αρωγή και μέσα από το ΤΑΣ θα εκδοθούν οι άδειες. Να ξέρετε πως την υπηρεσία του ΤΑΣ την κράτησε ο σεισμός της Κεφαλονιάς του 2014 γιατί ήταν προς κατάργηση. Θα βγουν λοιπόν οι άδειες επισκευής και οι συμπολίτες μας θα μπορούν να επισκευάσουν τα σπίτια τους» ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τις ζημιές που έχουν πάθει οι επαγγελματίες.
«Θα υπάρχουν κι άλλες αναζητήσεις για επαγγελματίες, που δεν προβλέπει ο νόμος που ισχύει τώρα. Είμαστε σε συνεννόηση με το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μπάστα που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις και αναζητούμε χρηματοδοτήσεις είτε μέσω του ΕΤΕΑΜ, που είναι ειδικό ταμείο, είτε μέσω άλλου ταμείου κι όταν υπάρχουν νεότερα θα ενημερώσουμε» σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.
Για την ανάγκη οριοθέτησης της ζώνης που προκλήθηκαν ζημιές από το σεισμό είχε ενημερώσει ο Περιφερειάρχης και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων, στη διάρκεια της οποίας έκανε εκτενή αναφορά στα επιμέρους προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο νομό Ζακύνθου.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ