Ζάκυνθος

Παροπλισμένα μηχανήματα του Δήμου την ώρα που η Πυροσβεστική ζητούσε βοήθεια

Νέα μέτωπα πυρκαγιών έχουμε σε καθημερινή βάση και χθες, μετά την καταστροφή στο δασάκι του Καλαμακίου, προκλήθηκε πυρκαγιά σε λαγκάδα στο Κερί στην οποία πήγε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής για να αποτρέψει τα χειρότερα. Η φωτιά στο Κερί ξέσπασε χθες στη 1.30 το μεσημέρι και εκεί έφτασαν 11 οχήματα με 23 πυροσβέστες για να την προλάβουν πριν επεκταθεί. Παράλληλα υπήρχαν και δυνάμεις που βρίσκονταν στις άλλες περιοχές δηλαδή σε Καλαμάκι και ορεινά για να αποτραπεί η οποιαδήποτε αναζωπύρωση. Την Δευτέρα είχαμε εκτός των άλλων φωτιά και στα Ξύγκια.

Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το βράδυ που καιγόταν το δασάκι στο βιότοπο εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν από τον -Ε-  παροπλισμένα μέσα σε αποθήκη στην περιοχή αεροδρομίου μηχανήματα του Δήμου, όπως υδροφόρες και μπουλντόζες, τα οποία έπρεπε να βρίσκονται στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Για το θέμα ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς ο οποίος κάλεσε δημόσια το Δήμο να απαντήσει γιατί όλες αυτές τις ημέρες δεν του ζήτησε καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα που είχε κλειδαμπαρωμένα σε αποθήκες…

Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, αρκετές υδροφόρες του Δήμου σαπίζουν κλειδωμένες σε αυτό το χώρο αλλά και ένας καταστροφέας για τον οποίο έχουν γίνει πολλές φορές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι αδρανοποιημένος  και ότι χρησιμοπούνται ιδιωτικά συνεργεία για τον καθαρισμό των δρόμων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενος στα παροπλισμένα μηχανήματα του Δήμου είπε ότι ενώ ο Δήμαρχος ηθικά συμπαρίσταται στην κατάσβεση των πυρκαγιών πρέπει ωστόσο να καταλάβει το θεσμικό του ρόλο.

«Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να μου λέει στείλε μηχανήματα και να μην το λέει στη ΔΕΥΑΖ που έχει υδροφόρες» είπε ο κ. Μυλωνάς και συμπλήρωσε «Τη στιγμή που καίγεται ένα κομμάτι κοντά στην πόλη και δίπλα σε ξενοδοχεία δεν μπορεί να υπάρχει μία μάντρα με 4 υδροφόρες, 3 τσάπες και 1 καινούργιο καταστροφέα που δεν βγαίνουν έξω. Με ενημέρωσε σήμερα ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φεραδούρος ότι δεν έχουν καύσιμα αλλά να το πουν και εμείς θα συνεργαστούμε μαζί τους. Θα τους πούμε σε ποιο πρατήριο να βάλουν καύσιμα, αν και εμείς είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση στα οικονομικά».

Αυτά έγιναν γνωστά χθες για τα αναξιοποίητα μηχανήματα του Δήμου Ζακυνθίων και ο Αντιπεριφερειάρχης χθες δήλωσε στον -Ε-  πως μετάνοιωσε που πέρυσι έκανε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο και του παραχώρησε μηχανήματα για να κάνει έργο. Αυτά, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι θα τα ζητήσει πίσω και θα τα διαθέσει στην Πυροσβεστική.

Για τα οικονομικά ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η Περιφέρεια έχει ποσό 600 χιλιάδων ευρώ για όλο το χρόνο και για όλα τα νησιά της Περιφέρειας το οποίο διατίθεται για την πυροπροστασία και ευχαρίστησε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο που έκτακτα ενέκρινε τις 30 χιλιάδες ευρώ για τη Ζάκυνθο.

Ο –Ε- την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στα μέτωπα των ορεινών, στον Κοιλιωμένο και στον Αγ Λέοντα και σήμερα δημοσιεύει φωτογραφικό υλικό με την απερίγραπτη καταστροφή που προκάλεσαν οι φωτιές στα δάση μας.

Εκείνο που απομένει είναι να αναλάβει κάποιος φορέας την δουλειά για να μην αποχαρακτηριστούν τα καμένα… Μια σύγκριση με τους παλιούς χάρτες θα μας βοηθήσει για να δούμε ποια δασικά μέρη πρέπει να αναδασωθούν κι όχι να φυτευτούν με ελιές για να αποχαρακτηριστούν μελλοντικά….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *