Ζάκυνθος

Παραχωρείται για 26 χρόνια σε ιδιώτη η πλαζ του ΕΟΤ

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη χθεσινοβραδυνή του συνεδρίαση αποφάσισε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της πλαζ του ΕΟΤ με παραχώρηση για 26 χρόνια και στην εισήγηση που έγινε από τον ειδικό σύμβουλο Μαρίνο Κούτση  δόθηκαν όλες οι εναλλακτικές για να αξιοποιηθεί ο χώρος.

Θα εξεταστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα JESSICA και θα γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε όσοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος και αρκετοί από αυτούς σημείωσαν ότι προκειμένουν να παραμένει σε εγκατάλειψη, καλύτερα να δοθεί σε ιδιώτη.

Η πλαζ του ΕΟΤ είναι ο δεύτερος δημόσιος χώρος που προχωρά για αξιοποίηση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μετά την απόφαση που ελήφθη για τα Ξύγκια.

Εκείνο για το οποίο υπήρξε προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η έκταση που θα δοθεί και αυτό γιατί ενώ η περιοχή για την οποία έγινε μελέτη είναι όλη η ακτή 26.450 τμ (πρώην ΕΟΤ) στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι το επενδυτικό σχέδιο θα αφορά έκταση 7.900 τμ με μήκος ακτής 236 μ.

Η εισήγηση

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εισήγηση του κ. Κούτση «ο Μελετητής εξέτασε την δυνατότητα συνολικής ανάπλασης της πλαζ καθ’ όλο το μήκος της παραχωρημένης έκτασης, ενώ διερεύνησε δυο εναλλακτικές λύσεις για την εξασφάλιση εσόδων (η πρώτη αφορούσε την  ελεγχόμενη πρόσβαση με εισιτήριο στην περιοχή της παλιάς πλαζ ΕΟΤ, ενώ η δεύτερη αφορούσε την ελεύθερη πρόσβαση στην ίδια περιοχή). Ο Δήμος αφού ανέλυσε τα στοιχεία που του υποβλήθηκαν από τον Μελετητή κατέληξε στο γεγονός ότι η ανάπλαση στην παρούσα φάση, θα πρέπει να επικεντρωθεί στον χώρο λειτουργίας της πρώην πλαζ Ε.Ο.Τ.  και στα υφιστάμενα κτίρια που λειτουργούσαν ως λουτρικές εγκαταστάσεις. Η αξιοποίηση της υπόλοιπης περιοχής θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο. Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης από το σύνολο των πολιτών, αλλά και την βιωσιμότητα της επένδυσης, ο Δήμος πρόκρινε την λύση χωρίς την καθιέρωση εισιτηρίου για τους επισκέπτες».

Το έργο αφορά παραχώρηση για την ανάπτυξη και λειτουργία πλαζ συνολικής έκτασης 7.900 τμ με μήκος ακτής 236 μ. και εκεί προβλέπονται οι ακόλουθες ενέργειες/παρεμβάσεις:

-έκδοση απαραίτητων αδειοδοτήσεων για τις παρεμβάσεις στα υφιστάμενα κτίρια,

-διαμορφώσεις υφιστάμενων λουτρικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να μετατραπούν σε χώρους καταστημάτων εμπορικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος,

-διαμόρφωση αποδυτηρίων και χώρου εξυπηρέτησης λουομένων με ομπρέλες και ξαπλώστρες,

-διαμόρφωση εσωτερικού περιβάλλοντος χώρου ελεγχόμενης περιοχής (χώροι πρασίνου, ηλεκτροφωτισμός, μικρές κατασκευές)

Σε ότι αφορά τις χρήσεις και λειτουργίες προβλέπεται:

-ελεύθερη είσοδος και ενοικίαση των ξαπλωστρών και ομπρελών που θα αναπτυχθούν αριστερά των υφιστάμενων κτιρίων,

-καταστήματα εμπορικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος (ενδεικτικά καφέ-μπαρ, fast food, φούρνος, φαρμακείο, θαλάσσιος εξοπλισμός, εφημερίδες/έντυπα /τσιγάρα), που θα εξυπηρετούν τόσο τους λουόμενους, όσο και τους διερχόμενους, και

-χώροι πρασίνου και αναψυχής.

Η πρόταση που ψηφίστηκε ζητά

Την συγκρότηση και υποβολή φακέλου πρότασης προς το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την χρηματοδότηση του προτεινόμενου έργου από το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA.

Την έκδοση πρόσκλησης, ώστε να διερευνηθεί η ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ανάπλαση της περιοχής, την συντήρηση και τη λειτουργία  των εγκαταστάσεων.

Στην περίπτωση έγκρισης της υπό υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, σύνταξη και δημοσίευση διακήρυξης ανοικτού διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Έργων για την επιλογή του φορέα επένδυσης και λειτουργίας του έργου για χρονικό ορίζοντα 26 ετών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *