Ελλάδα

Παρατείνεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης

Η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης για 6 ακόμη μήνες μετά την λήξη του πιστοποιητικού αναπηρίας περιλαμβάνεται σε Νόμο του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και στην εξέλιξη αυτή αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Γρέκας.

Προϋπόθεση για την χορήγηση της σύνταξης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει ήδη αίτηση για να εξεταστεί από το Κλιμάκιο Ελέγχου Πιστοποίησης Αναπηρίας και η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια μικρή ανακούφιση σε πολίτες με Αναπηρία που αναμένουν για μήνες την σύγκλιση των επιτροπών.

Αυτό που έγινε γνωστό από τον κ. Γρέκα, είναι πως η εξάμηνη παράταση ισχύει μόνο για τις αναπηρικές συντάξεις και όχι για τα αναπηρικά επιδόματα, ή τις άλλες παροχές που προβλέπονται για τα Άτομα με Αναπηρία και τις στερούνται αφού λήξει το πιστοποιητικό που έχουν στην κατοχή τους.

«Οι συντάξεις θα παρατείνονται για 6 μήνες, με ευθύνη των δικαιούχων που θα πρέπει να έχουν εγκαίρως υποβάλει αίτηση» ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου των ΑμεΑ «οι Ποπολάροι» και συμπλήρωσε πως η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μέχρι και τον Οκτώβρη, αφού μέχρι τότε αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων με 400  νέους  γιατρούς.

Πιο συγκεκριμένα στο Νόμο αναφέρεται:
«Άρθρο 66: Παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης
Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Εάν μετά την γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α., κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας ή φέρουν μικρότερο ποσοστό αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Η ισχύς της διάταξης αυτής λήγει την 31.10.2013»

Την ίδια στιγμή το πρόβλημα της λειτουργίας των ΚΕΠΑ ανά την Ελλάδα καλά κρατεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να περιμένουν επί μήνες για να ελεγχθούν  από τις επιτροπές για να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους.
Στη Ζάκυνθο τα προβλήματα αφορούν τα περιστατικά που πρέπει να ελεγχθούν από νευρολόγους και ψυχιάτρους, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές των γιατρών.
«Εμείς ζητάμε να ισχύσει η παράταση και για τους επιδοματούχους αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα» σχολίασε ο κ. Γρέκας ενώ ανέφερε πως πριν από ένα μήνα επρόκειτο να εξεταστούν νευρολογικά περιστατικά, αλλά η επιτροπή του ΚΕΠΑ δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Ζάκυνθο λόγω καιρού.

Καθυστερούν τα προνοιακά επιδόματα
Αναφορά από τον Πρόεδρο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία έγινε και στα προνοιακά επιδόματα, η καταβολή των οποίων έχει καθυστερήσει και για αυτό το δίμηνο.
«Ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα ώστε τα επιδόματα να πληρώνονται τις ημερομηνίες που πρέπει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είχα από το Υπουργείο, από μέρα σε μέρα αναμένεται η υπογραφή της απόφασης και σύντομα τα χρήματα θα εκταμιευτούν» ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *