Η εξαιρετικά χαμηλή τιμή του ελαιολάδου που με δυσκολία ξεπερνά τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο είναι ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα των παραγωγών του νησιού και καθώς προηγήθηκε μια πολύ κακή περίοδος για την σταφίδα και το κρασί, οι ζακυνθινοί αγρότες βλέπουν τα εισοδήματά τους να παίρνουν όλο και περισσότερο την κατιούσα.
- Δάκος και γλοιοσπόριο έπληξαν τη φετινή παραγωγή
- Η βιωσιμότητα του Συνεταρισμού στην προσεχή Συνέλευση στα μέσα Φλεβάρη
Καταλυτικό ρόλο φέτος έπαιξε η πολύ χαμηλή ποιότητα του προϊόντος όχι μόνο του δάκου που προσέβαλε την παραγωγή αλλά όπως αναφέρουν στην εφημερίδα μας και εκπρόσωποι των ελαιουργών, και το πρόβλημα της προσβολής από το γλοιοσπόριο!
Η τιμή εμπορίας των ντόπιων προϊόντων που διαχειρίζεται ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου, θα είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στην επόμενη κρίσιμη Γενική Συνέλευση, η οποία όπως φαίνεται μετατίθεται για τα μέσα του Φλεβάρη.
Μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης, που εκτός από το θέμα της εμπορίας των προϊόντων αναμένεται να ασχοληθεί με τα γνωστά ήδη και εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα της πώλησης του ακινήτου του Συνεταιρισμού, αλλά και της βιωσιμότητας του για τα επόμενα χρόνια.
Η μελέτη βιωσιμότητας έχει ήδη κοινοποιηθεί στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού και αναμένεται να γίνει αναλυτική ενημέρωση και στην Γενική Συνέλευση.
«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο ειδικά για το θέμα του λαδιού. Μας απασχολεί όχι μόνο η χαμηλή τιμή αλλά και η καθίζηση της αγοράς που είναι η αιτία. Δεν υπάρχει ζήτηση και αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι το ισπανικό ελαιόλαδο ήταν πολύ καλύτερης ποιότητας σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα το ελληνικό λάδι να μένει στα αζήτητα» ανέφερε ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Π. Βισβάρδης σε σχέση με το ελαιόλαδο και για ακόμη μια φορά υπογράμμισε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη διατήρηση του προϊόντος σε ακατάλληλα σκεύη από τους παραγωγούς.
«Καλό θα είναι να υπάρξει μια μικρή περίοδος αναμονής για να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά του ελληνικού λαδιού, που είτε το θέλουμε είτε όχι, το μεγαλύτερο μέρος του διατίθεται χύμα στην Ιταλία. Όσο αυτού του είδους η εμπορία συνεχίζεται, τόσο το πρόβλημα θα παραμένει. Σε ότι αφορά το ζακυνθινό λάδι, υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα. Το λάδι αντί να φυλάσσεται σε δεξαμενές, φυλάσσεται στα βαρέλια και αυτό είναι κακό και για την ποιότητα και για την εμπορία. Δυσκολευόμαστε να εμπορευτούμε το περσινό λάδι, αν και είναι εξαιρετικής ποιότητας, ακριβώς επειδή φυλάσσεται στα βαρέλια» σημείωσε.
Εν αναμονή οι 200 παραγωγοί
Σε σχέση τέλος με τους περίπου 200 παραγωγούς που φέτος αντιμετώπισαν προβλήματα με την καταβολή των επιδοτήσεών τους, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενστάσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό κατά πόσο θα γίνουν αποδεκτές ή όχι.