Ελλάδα

Παρέμβαση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τα δημοτικά τέλη

Να εφαρμοσθεί η Νομοθεσία για τα Δημοτικά Τέλη ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

 

Ανήσυχη παρακολουθεί η Ζακυνθινή κοινωνία τις εξελίξεις σχετικά με τα νέα Δημοτικά τέλη, που είναι στο έλεος των ορέξεων της Δημοτικής Αρχής, η οποία μετά το τέλος του 80% που επέβαλε επί ένα χρόνο στην ύδρευση κι αναγκάζεται να το αποσύρει μετά την γενική κατακραυγή, σήμερα αποφάσισε να στήσει ένα καινούργιο μηχανισμό υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, σε μια εποχή οικονομικής στενότητας και ανέχειας. Μία κοινωνία σε σύγχυση δεν μπορεί να βρει το βηματισμό της προς το μέλλον. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω διανοητικής, πολιτικής, ηθικής αδυναμίας όσο και λόγω της υπόγειας λειτουργίας πολλών αντιδημοκρατικών μηχανισμών, κέντρων αποπροσανατολισμού. Μέχρι και ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας αναγκάστηκαν να αποστείλουν, θυμίζοντας πρακτικές που έκαναν ηγέτες άλλων καθεστώτων

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καταργεί τον μηχανισμό της Πολεοδομίας σε μια κίνηση να αποτρέψει κινήσεις διαφθοράς και ύποπτης συναλλαγής, η δημοτική αρχή έστησε ένα πολιτικό μαγαζάκι στον ίδιο χώρο, μέσα στο οποίο γίνονται συναλλαγές με αδιαφανείς τρόπους και μεθόδους. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φαρσοκωμωδία, αφού όλοι θυμόμαστε τον συγκεκριμένο αιρετό της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας του νησιού, που είχε όπως έλεγε στο συρτάρι του 2.000 πολεοδομικές παραβάσεις. Οι μαθητές τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται καλύτεροι από τους δασκάλους τους.

Εμείς σαν ομάδα Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ζακύνθου, επισημαίνουμε μεταξύ άλλων τις παρακάτω περιπτώσεις, για τις οποίες διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού και θα πρέπει άμεσα η Δημοτική αρχή να προχωρήσει σε διορθώσεις:

Για τις κατοικίες που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, δεν συνυπολογίζονται στην επιφάνεια οι χώροι σταυλισμού και οι λοιποί εκτός της κύριας κατοικίας χώροι που δεν προορίζονται για οίκηση, όπως οι αποθήκες, τα υπόστεγα κ.λ.π. (άρθρο 2 παρ. 1 εδάφιο γ΄ Ν 25/75).

Στην επιφάνεια των ξενοδοχείων πλασματικά προσδιορίζεται το εμβαδό των χώρων που φορολογούνται ως κατοικίες (Εγκ. Υπ. Εσωτ. 39795/24-4-1975). Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν 25/75, οι χώροι των υπνοδωματίων και οι βοηθητικοί αυτών (οι προθάλαμοι, τα λουτρά, η είσοδος υπηρεσίας, ο διάδρομος και ο τυχόν υπόγειος χώρος πλυντηρίων) θεωρούνται ως κατοικίες και τα τέλη τους υπολογίζονται επί τον ισχύοντα για τις κατοικίες συντελεστή, οι λοιποί χώροι (αίθουσες διαλέξεων, εστιατόρια, αίθουσα πρωινού, κύρια είσοδος, χώρος υποδοχής, μπαρ, αποθήκες, μηχανοστάσιο, κλιμακοστάσιο κ.λ.π.) θεωρούνται ότι ανήκουν στη κατηγορία των λοιπών ακινήτων και τα τέλη τους υπολογίζονται επί τον ισχύοντα για τον κατά κατηγορία συντελεστή.

Στην περίπτωση των βιομηχανιών, κινηματοθεάτρων και εποχιακών γενικά επιχειρήσεων, οι οποίες υποχρεούνται να καταβάλουν τέλη καθαριότητας ανάλογα προς το χρόνο λειτουργίας τους και όχι για διάστημα μικρότερο του τριμήνου. Χρόνος μεγαλύτερος του 15μερου λογίζεται ως ολόκληρος μήνας (άρθρο 5 παρ. 1 Ν 429/76). Ο χρόνος της εποχιακής λειτουργίας ορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, βάσει προηγούμενης υπεύθυνης δήλωσης του υπόχρεου. Στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν 429/76 υπάγονται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν για ορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο έτος, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα μένουν κλειστές. Δεν αποκλείεται όμως από το νόμο η διαφοροποίηση των χώρων μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να διακρίνεται το τμήμα αυτής που λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και το τμήμα που λειτουργεί εποχιακά και να επιβάλλεται το τέλος ανάλογα με το χρόνο λειτουργίας κάθε τμήματος (ΣτΕ 744/1998 ΔιΔικ 1999 σελ. 510).

Μάταια οι καλοταϊσμένοι bloggers του νησιού και όλος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που έχει στήσει με μεγάλη προς το παρόν επιτυχία η δημοτική αρχή, προσπαθούν να εξωραΐσουν την κατάσταση. Οι ολιγαρχικές ολοκληρωτικού τύπου κάστες αμύνονται, επιδιώκουν να αποφύγουν την καταδίκη, να συντηρηθούν αν μπορούν. Ο λαός της Ζακύνθου αντιλαμβάνεται πλέον τι συμβαίνει στον πολύπαθο Δήμο του νησιού. Είναι ανάγκη να ακουστούν οι φωνές των φορέων και να εφαρμοσθεί η κείμενη νομοθεσία για τον δίκαιο καθορισμό των τελών.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι εμείς και ο λαός της Ζακύνθου αναμένουμε επί 24 μήνες απάντηση, για το τι απέγιναν τα χρήματα από το υπόλοιπο του Δανείου των 260.000 δρχ. του Δήμου Αρκαδίων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *