Ζάκυνθος

Παρέμβαση Γ. Ανδρωνά: “Σήμα κινδύνου” για το μέλλον του Αγροτικού Συνεταιρισμού

Θέμα παραίτησης του Δ.Σ. και προκήρυξης νέων εκλογών

«Σήμα κινδύνου» για το μέλλον του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου εκπέμπει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Ανδρωνάς και μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- καλεί δημόσια την παρούσα διοίκηση σε παραίτηση, αφού προφανώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρισιμότητα των προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζει ο ΕΑΣΖ.

Οι υποχρεώσεις αυξάνονται και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την πώληση ακινήτων, υποστηριζει ο Γιάννης Ανδρωνάς

Το προσωπικό του συνεταιρισμού παραμένει απλήρωτο για 5 μήνες, οι οφειλές προς τους προμηθευτές και τους παραγωγού παραμένουν και το εγχείρημα για την πώληση μέρους ακίνητης περιουσίας δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, από την στιγμή μάλιστα που είναι φανερό πως οι εν δυνάμει αγοραστές βρίσκονται σε θέση ισχύος ως προς τις προσφορές που θα υποβάλουν. Θυμίζουμε πως το διοικητικό συμβούλιο έχει ήδη απορρίψει κάποιες προσφορές που υποβλήθηκαν θεωρώντας πως δεν είναι σε καμία περίπτωση συμφέρουσες.

Ο κ. Ανδρωνάς ανέφερε πως τις κρίσιμες ώρες που διανύει ο Συνεταιρισμός απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές αποφάσεις, ακόμη και αν είναι δυσάρεστες για κάποιους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εύχεται ταχεία ανάρρωση στα μέλη της διοίκησης που ασθενούν, αλλά οι καταστάσεις απαιτούν σοβαρή και άμεση αντιμετώπιση και όχι θεωρητικές συζητήσεις και εναπόθεση των ελπίδων στην Κυβέρνηση ή σε …ξένους επενδυτές. Αυτό δεν αφορά μόνο τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω ασθενείας, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

«Η ΕΑΣΖ ήταν ο μεγαλύτερος οικονομικός φορέας του νησιού μας. Δυστυχώς δεν το λάβαμε υπόψη μας και ακολουθήσαμε μια διαχείριση που την συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα, που ο Συνεταιρισμός αργοπεθαίνει. Τα χρέη είναι δυσβάσταχτα και η περιουσία που έχουμε δεν μας καλύπτει. Το προσωπικό είναι απλήρωτο και οι παραγωγοί σταφίδας και σταφυλιών είναι απλήρωτοι. Δυστυχώς η διοίκηση δεν είναι σε θέση να καλύψει τους παραγωγούς ούτε για την σταφίδα» ανέφερε αρχικά ο κ. Ανδρωνάς που αναρωτήθηκε πως οι σταφιδοπαραγωγοί το επόμενο διάστημα θα παραδώσουν το προϊόν τους στην ΕΑΣΖ, χωρίς να υπάρχουν οι ελάχιστες εγγυήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συνάντηση ούτε με την ομάδα των σταφιδοπαραγωγών

«Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο. Δυστυχώς εδώ και 9 μήνες δεν έχει παρουσιαστεί καμία σοβαρή πρόταση» σημείωσε ο κ. Ανδρωνάς τονίζοντας πως η Ένωση έχει υποχρέωση να καλέσει τους παραγωγούς και να δώσει εγγυήσεις για τα προϊόντα τους.

«Δεν συζητάμε πως η περιουσία μας θα κατασχεθεί, ούτε που χρωστάμε στους προμηθευτές , αλλά κοιτάμε πως θα ροκανίσουμε το χρόνο χωρίς καμία απόφαση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως η τελευταία Γενική Συνέλευση των παραγωγών εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να πάρει μια σειρά από αποφάσεις και να προχωρήσει σε δράσεις τις οποίες όμως δεν ανέλαβε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα οι παραγωγοί ζητούν να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για να μπορεί η ΕΑΣΖ να εγγυηθεί τις πληρωμές της σταφίδας, αλλά και να αγοράσουν φθηνά φάρμακα και αναλώσιμα λίγες εβδομάδες πριν από τον τρύγο.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως στη διοίκηση θα πρέπει να υπάρχουν πρόσωπα που πονάνε τους αγρότες μια που είναι και οι ίδιοι παραγωγοί και θα μπορέσουν να δώσουν μια αναπτυξιακή τροχιά, να συγκεντρώσουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων και να μπορέσουν να δώσουν αναπτυξιακή τροχιά στον Συνεταιρισμό, αυξάνοντας τον τζίρο.

Σε ότι αφορά δε την στήριξη από την Κυβέρνηση, ο κ. Ανδρωνάς σχολίασε πως καμία από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν στήριξε ουσιαστικά τον Συνεταιρισμό.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *