Ζάκυνθος

Παρέμβαση Βουλευτή Σ. Κοντονή για το ΕΕΤΗΔΕ της ΔΕΗ: Το “χαράτσι” πληρώνουν μόνο οι φτωχοί

Με αφορμή την κατάθεση ερώτησης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από 15-10-2012 με θέμα το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., το περίφημο χαράτσι της Δ.Ε.Η., από ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ζακύνθου, ο κ. Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι το εν λόγω τέλος πληρώνεται μόνο από τους φτωχούς αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ειδική μεταχείριση και μειώσεις!

Ο Βουλευτής Ζακύνθου δήλωσε τα ακόλουθα:

   Το μέτρο αυτό του ν. 4021/2011 είναι άδικο και αντισυνταγματικό. Στρέφεται ιδίως κατά των φτωχών και των ιδιοκτητών μικρών ακινήτων – της πλειοψηφίας, δηλαδή, σε μια χώρα με μεγάλη διασπορά της ιδιοκτησίας. Ακόμη και μετά από την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1972/ 2012, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική την υποχρεωτική σύνδεση του «χαρατσιού» με τον λογαριασμό της ΔΕΗ Α.Ε., η ΔΕΗ Α.Ε. εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται και να μην δέχεται την καταβολή του λογαριασμού χωρίς το χαράτσι.

   Ακόμη χειρότερα, όπως προκύπτει και από καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και γνωστοί μονοπωλιακοί όμιλοι, απαλλάχθηκαν ουσιαστικά με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών από 16-11-2011 από την συμμετοχή τους στον παραπάνω φόρο. Πιο συγκεκριμένα, ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και έχουν εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ., υποχρεώνονται να πληρώσουν το χαράτσι μειωμένο κατά 30 %, και τα αντίστοιχα με εμβαδόν άνω των 2.000 τ.μ. με το χαράτσι μειωμένο κατά 60 %. Οι μεγάλοι ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις ευνοούνται προκλητικά από την κυβέρνηση, κατά τρόπο που παραβιάζει ανοιχτά την συνταγματική πρόβλεψη για την ισότητα των πολιτών στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ. 5 Συντάγματος). Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι τα έχουν εκμισθώσει σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σκανδαλωδώς απαλλάσσονται πλήρως από το χαράτσι.

   Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρότερο εμβαδόν από τα 1.000 τ.μ., ακόμη και των πολύ μικρών σε εμβαδόν ακινήτων, καλούνται να καταβάλουν φέτος πολύ μεγαλύτερο χαράτσι από πέρσι. Συμπληρώνεται, έτσι, η κλιμακούμενη και γενικευμένη επιδρομή κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας ακινήτων και με απαλλαγή της μεγάλης ιδιοκτησίας.

   Πρέπει, άμεσα, να καταργηθεί αυτός ο ειδικός φόρος στο σύνολό του. Στο μεταξύ, οφείλουν να καταργηθούν οι προκλητικές μειώσεις και απαλλαγές της μεγάλης ιδιοκτησίας, όπως οι παραπάνω αλλά και να τεθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Να απαλλαγούν οι φτωχοί, οι άνεργοι και η πρώτη κατοικία από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποσύνδεση του χαρατσιού από τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.   

Αθήνα, 17-10-2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *