Ζάκυνθος

Παράταση ολίγων ημερών για τα μισθωτήρια των αιγιαλών

Παράταση λίγων ημερών θα δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου οι επιχειρηματίες να παραλάβουν τα μισθωτήρια για τα  τμήματα του αιγιαλού στα οποία δραστηριοποιούνται με θαλάσσια σπορ, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Αυτό συμβαίνει γιατί την προηγούμενη εβδομάδα η Εφορία Ζακύνθου έμεινε για τρεις ημέρες κλειστή, καθυστερώντας όσους επαγγελματίες θέλησαν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα της καταβολή του ποσοστού από το συνολικό μίσθωμα που πρέπει στη Δ.Ο.Υ.

Ήδη πάντως  βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης για την παραχώρηση των αιγιαλών από το αρμόδιο Υπουργείο, είχε σαν αποτέλεσμα επί δύο μήνες οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες να έχουν βγει στις ακτές, χωρίς να έχει υπογραφεί η διαδικασία της υπογραφής μισθωτηρίων μεταξύ των επαγγελματιών, του Δήμου Ζακυνθίων  και της Κτηματικής Υπηρεσίες του Δημοσίου.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί σε κάθε περίπτωση, είναι πως φέτος οι ιδιώτες που θα κάνουν χρήση του αιγιαλού θα καταβάλουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι ενώ ιδιαίτερες αντιδράσεις φαίνεται να διατυπώνονται από τους ξενοδόχους για το ύψος του αντιτίμου που θα καταβάλουν για την απευθείας χρήση των αιγιαλών που είναι όμοροι των επιχειρήσεών τους.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πέρυσι οι ξενοδόχοι καλούνταν να καταβάλουν ποσό ανάλογο με την κατώτερη τιμή του δικλίνου που προτείνεται από την επιχείρησή τους, από φέτος καλούνται να καταβάλουν την ανώτερη τιμή!

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από την Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (609/2005) σύμφωνα με την οποία το αντάλλαγμα για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας σε όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθορίζεται με βάση την ανώτερη τιμή του δίκλινου δωματίου που προτείνεται από κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση και εγκρίνεται από τον ΕΟΤ.

Η γνωμοδότηση αυτή, αν και είχε εκδοθεί εδώ και χρόνια, δεν είχε γίνει αποδεκτή μέχρι πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρηματίες αγγίζουν κατά περίπτωση τις 25.000 με 30.000 Ευρώ και αυτός είναι ο λόγος που διατυπώνονται αντιδράσεις για την καταβολή τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *