Την έντονη επιφυλακτικότητα του σχετικά με τα φαινόμενα λαθροθηρίας που καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές αλλά και την πορεία των υποθέσεων αυτών όταν παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης, εξέφρασε ο Διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας Γιώργος Σγούρος, που βρέθηκε στο νησί μας στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε για την παράνομη θήρα.
Ο κ. Σγούρος χαρακτήρισε την κατάσταση στην χώρα μας παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση σημειώνοντας πως το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές.
«Η πάταξη της λαθροθηρίας στη Χώρα μας πάσχει τουλάχιστον στο επίπεδο της λαθροθηρίας και της απονομής Δικαιοσύνης. Είναι κοινό μυστικό πως η λαθροθηρία, αν και φθίνει δεν έχει εξαλειφθεί. Οι υποθέσεις που ακολουθούν το δρόμο της Δικαιοσύνης είναι ελάχιστες» σχολίασε και συμπλήρωσε πως υπάρχει αδυναμία καταγραφής των περιστατικών.
Αναφορικά με τον χαρακτηρισμό του ανοιξιάτικου κυνηγιού ως μια παραδοσιακή δραστηριότητα, ο Διευθυντής της Ορνιθολογικής Εταιρείας σχολίασε πως παράδοση είναι στην Ινδία και …ο ομαδικός βιασμός γυναικών και επεσήμανε πως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ανοιξιάτικο κυνήγι σήμερα με τη δραστηριότητα που υπήρχε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και γινόταν με μονόκανα ή σφεντόνες με σκοπό την τροφή.
«Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την παράδοση, ειδικά όταν οι παραδόσεις είναι στρεβλές. Εμείς δεν συγχέουμε τον λαθροθήρα με τον νόμιμο κυνηγό. Αυτό που προσπαθούμε είναι η τήρηση της Νομοθεσίας και παραδόσεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ο Νόμος ορίζει» συμπλήρωσε.
Ο κ. Σγούρος αναγνώρισε πως το παράνομο κυνήγι στην Ελλάδα εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με κάποιες Χώρες της Ευρώπης και σε μικρότερη σε σχέση με άλλες και συμπλήρωσε πως επιβάλλεται συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.