Πανικός επικρατεί από χθες στους Δήμους και τις Περιφέρειες όλη της χώρας καθώς η κυβέρνηση δείχνει να προσανατολίζεται στην δημιουργία ενός μεγάλου κύματος από διαθεσιμότητες που θα έχει ως βάση του έναν δείκτη απασχόλησης έξι υπαλλήλων ανά χίλιους κατοίκους κάθε περιοχής. Με αυτό τον τρόπο σε καθεστώς διαθεσιμότητας αναμένεται να τεθούν έως το τέλος τους έτους 5.000 υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης- από τους 83.000 που εργάζονται σήμερα σε Δήμους και Περιφέρειες, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζοντας τόσο το μέτρο της εθελοντικής κινητικότητας όσο και την αξιολόγηση των ΟΤΑ βάσει δεικτών για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Η ανησυχία των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης βρίσκεται στο ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν ο δείκτης αυτός αφορά το μόνιμο και τακτικό προσωπικό των Δήμων ή το έκτακτο προσωπικό και επιπλέον τους εργαζόμενους σε Συνδέσμους, Δημοτικές επιχειρήσεις, και χώρους δηλαδή που το προσωπικό συχνά είναι υπερδιπλάσιο του τακτικού προσωπικού.
Για το λόγο αυτό χθες Δήμαρχοι από όλη τη χώρα, με πρώτον τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, επικοινωνούσαν διαρκώς με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δωθούν διευκρινήσεις, δεδομένου ότι για παράδειγμα στο Δήμο της Αθήνας εμφανίζονται να πλεονάζουν 3.344 υπάλληλοι ενώ με βάση το τακτικό προσωπικό οι πλεονάζοντες είναι μόνο 734.
Το κυβερνητικό σχέδιο κατά την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο γκρίζο καθώς όπως αναφέρει ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ΕΘΝΟΣ πέραν των διαθεσιμοτήτων προγραμματίζονται «λουκέτα» σε ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την απόλυση των εργαζομένων τους.
Βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η ένταξη 5.000 δημοτικών υπαλλήλων στο δεύτερο κύμα κινητικότητας που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο- αν και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ζητήσει από την τρόικα δίμηνη παράταση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει απάντηση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των νομικών προσώπων των δήμων.
Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
-Διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα: Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης δήμαρχο Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήση, περισσότεροι από 3.000 υπάλληλοι θα ζητήσουν τη μετακίνησή τους σε άλλους δήμους.
-Αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους ΟΤΑ: Η αναλογία εργαζομένων- πληθυσμού ανά δήμο θα είναι 6,2 προς 1000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. Στην «κόκκινη ζώνη» της εξόδου θα βρεθούν κυρίως υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί στο παρελθόν σε δημοτικές επιχειρήσεις εκτός ΑΣΕΠ και έχουν μεταταχθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων και εργαζόμενοι με χαμηλά προσόντα.
-Αξιολόγηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ: Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο. Κυρίως για τις δημοτικές επιχειρήσεις, πρόθεση της κυβέρνησης είναι εφαρμόσει τις διατάξεις του Καλλικράτη σύμφωνα με τις οποίες οι δημοτικές επιχειρήσεις που καταγράφουν ζημιές για τρεις οικονομικές περιόδους θα κλείνουν και θα απολύεται το προσωπικό.
Η περίπτωση του Δήμου Ζακύνθου
Όπως τόνιζαν χθες εκπρόσωποι των εργαζομένων και της διοίκησης οι εξελίξει αυτές δεν εμπνέουν ανησυχία στο Δήμο Ζακυνθίων δεδομένου ότι το τακτικό προσωπικό αριθμεί 240 περίπου υπαλλήλους και βρίσκεται ελαφρά κάτω από το όριο των 6,2 υπαλλήλων ανά χίλιους κατοίκους.
Όμως οι εξελίξεις που σημειώθηκαν αργά χθες το μεσημέρι με το Υπουργείο Εσωτερικών να μην διευκρινίζει εάν αυτός ο δείκτη αφορά το σύνολο του προσωπικού ή μόνο τους τακτικούς υπαλλήλους, έχει δημιουργήσει νέες ανασφάλειες στους εργαζομένους.