ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑΞΥ ΝΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Εκτός από την μονάδα της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων και το έργο του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, ένα ακόμη έργο που σχεδιάζει η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει μπει όπως είναι γνωστό στο «στόχαστρο» του νέου Δημάρχου Νικήτα Αρετάκη: Πρόκειται για τις παρεμβάσεις στα υφιστάμενα δημοτικά σφαγεία στα Λαζαρέτα , που θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν κωδικό αριθμό λειτουργίας στον κατάλογο που τηρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα και τη αδυναμία των διαδοχικών δημοτικών αρχών να κατασκευάσουν ένα σύγχρονο έργο για τις ανάγκες της τοπικής παραγωγής, είναι σαφές πως οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν έχουν οικοδομική άδεια, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν λόγω γειτνίασης με κατοικίες αλλά για πολλές δεκαετίες λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες λειτουργίας που εξέδιδε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
Η τελευταία προσωρινή άδεια λειτουργίας είχε δοθεί στις 25 Φεβρουαρίου του 2013 από τον τότε Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου. Από το 2013 μέχρι και το 2017 τα δημοτικά σφαγεία λειτουργούσαν κανονικά, μέχρι την στιγμή που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε θέμα με την μη ύπαρξη κωδικού λειτουργίας των δημοτικών σφαγείων στη Ζάκυνθο. Μετά την ενημέρωση από το Δήμο πως επρόκειτο να γίνουν παρεμβάσεις για τις εγκαταστάσεις στα Λαζαρέτα, το Υπουργείο επανέφερε προσωρινά τα δημοτικά σφαγεία στον κατάλογο των εγκεκριμένων – λειτουργούντων σφαγείων, αλλά καθώς αυτές οι εργασίες όχι μόνο δεν έγιναν, αλλά δεν κοινοποιήθηκε κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα, το Υπουργείο απέσυρε και πάλι τα δημοτικά σφαγεία από τον κατάλογο του.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι κατά πόσο οι εργασίες που σχεδίασε η σημερινή δημοτική αρχή και όπως αποφασίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή θα επαναδημοπρατηθούν, μπορούν να εξασφαλίσουν και το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων.
Η νέα δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης ξεκαθαρίζουν πως οι 130.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τις παρεμβάσεις, θα δαπανηθούν χωρίς λόγο για ένα έργο που δεν θα αδειοδοτηθεί, ενώ στον αντίποδα η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και άλλα μελή του δημοτικού συμβουλίου, όπως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Αρμένης επιμένουν πως οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες, ώστε τα σφαγεία να λειτουργήσουν μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες εγκαταστάσεις.
ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
Ποιες παρεμβάσεις ζητά η Κτηνιατρική Υπηρεσία στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις
Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας με την Νομοκτηνίατρο Μ. Όππελ επισημάνθηκε πως υπάρχει αλληλογραφία για το θέμα αυτό με το Δήμο από το 2017 και στα έγγραφα περιγράφονται οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Εφόσον ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις, θα γίνει αυτοψία και θα ενημερωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αποφασίσει την επαναφορά των σφαγείων στον κατάλογο εγκεκριμένων – λειτουργούντων. Η δυνατότητα πιθανής έγκρισης για την λειτουργία των σφαγείων εξαρτάται από τις υποδομές και τον εξοπλισμό.
Πράγματι, διαφωτιστική για το θέμα αυτό είναι η αλληλογραφία για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα σφαγεία, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στο έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προς το Δήμο Ζακύνθου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενέργειες αυτές περιγράφονται στο Δήμο από τις 13 Σεπτεμβρίου του 2017, ενώ η Υπηρεσία επανήλθε στις παρατηρήσεις της πολλές φορές, όταν από το Δήμο ζητούνταν η επαναλειτουργία των σφαγείων, αλλά χωρίς να έχουν γίνει οι προβλεπόμενες εργασίες.
Οι εργασίες επισκευής που θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία σε περίπτωση επαναλειτουργίας των σφαγείων είναι:
1) Μελέτη HACCP
2) Επισκευή της οροφής του κτηρίου που στεγάζονται τα δημοτικά σφαγεία λόγω του ότι υπάρχουν πολλές τρύπες σε αυτή και παρατηρείται εισροή υδάτων καθώς και πτώση σοβάδων. Η οροφή πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικά που αποτρέ-πουν την συσσώρευση υδρατμών, μούχλας και την πτώση σωματιδίων.
3) Προμήθεια ανοξείδωτων γάντζων κρέατος
4) Παγίδα συγκράτησης για τον προσφαγής έλεγχο
5) Αδυναμία οπτικής επαφής των ζώων με τις επόμενες φάσεις
6) Πλακάκια ή αδιάβροχη επένδυση μέχρι ύψους 3 μέτρων
7) Φυσούνα στο σημείο εκφόρτωσης
8) Ντουλάπες για κάθε εργαζόμενο κατασκευασμένες από υλικά που πλένονται εύκολα
9) Χώρος καθαρισμού οχημάτων μεταφοράς ζώντων ζώων
10) Ασφαλτόστρωση του προαύλιου χώρου