Οξύνεται το πρόβλημα της λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες, ιδιώτες γιατροί, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και του Νοσοκομείου, κλήθηκαν από την Εισαγγελέα Ζακύνθου προκειμένου να ενημερώσουν για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο σε σχέση με την κάλυψη των παιδιατρικών αναγκών. Η εισαγγελική αρχή του νησιού, όπως πληροφορηθήκαμε, κάλεσε τους εμπλεκόμενους μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως Αρείου Πάγου.
Σε κάθε περίπτωση όμως οι τελευταίες πληροφορίες για την Παιδιατρική Κλινική είναι αποκαρδιωτικές για την προοπτική ουσιαστικής λύσης στα προβλήματα υποστελέχωσης: Η μοναδική Παιδίατρος του Νοσοκομείου, της οποίας ως γνωστόν η οργανική θέση είναι στο ΤΟΜΥ και ακόμη δεν έχει αποδεχτεί το διορισμό της στο Νοσοκομείο, βρίσκεται σε άδεια και σύμφωνα με πληροφορίες οι εφημερίες στο Νοσοκομείο καλύπτονται από ιδιώτες γιατρούς που καλούνται να καλύψουν τις βάρδιες για κάποιες ώρες της ημέρας.
Το κατά πόσο αυτό το «καθεστώς» της κάλυψης των κενών στην κλινική από ιδιώτες παιδιάτρους θα συνεχιστεί ή ενδεχομένως να αποκτήσει και «υποχρεωτικό χαρακτήρα» με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, όπως φημολογείται, αναμένεται να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα, ωστόσο ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων Ευ. Τσώλας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- δεν έκρυψε την ανησυχία του ίδιου και των συναδέλφων του για τις εξελίξεις.
«Οι ιδιώτες δεν έχουν καμία δουλειά στο δημόσιο Νοσοκομείο. Η Πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει την κλινική με προσωπικό με πλήρη και μόνιμη απασχόληση και εφόσον κάποιος ιδιώτης επιθυμεί να συνδράμει. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και τρεις μήνες και η κλινική δουλεύει με ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς. Ένα στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι πως σε περίπτωση που η παιδίατρος αναλάβει καθήκοντα στο Νοσοκομείο, δε θα έχει παιδίατρο το ΤΟΜΥ» σημείωσε ο κ. Τσώλας.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες που αφορούν την λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας πως το Νοσοκομείο έχει ήδη δύο ΜΑΦ στην καρδιολογική κλινική, αλλά και στο αναισθησιολογικό τμήμα.
«Η ΜΑΦ που εξαγγέλλεται δεν προβλέπεται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου» σημειώνει ο κ. Τσώλας, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να λειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που έχει ανάγκη το νησί μας με 1,5 γιατρό και ένα «μάζωμα» των νοσηλευτών που σήμερα υπηρετούν την Πρωτοβάθμια Υγεία.
«Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου τις νοσηλευτικές πράξεις τις κάνουν οι τραυματιοφορείς καθώς οι νοσηλευτές του Κέντρου μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο» υποστήριξε.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων υπογράμμισε πως το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που αναφερόταν στην ανάγκη λειτουργίας του εξοπλισμού που αγοράστηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ βρισκόταν στα χέρια της διοίκησης από τον Μάρτη του 2018 και αυτό σημαίνει πως υπήρχε χρόνος για να στελεχωθεί η Μονάδα όπως πρέπει.
Για το μηχάνημα μέτρησης οστικής μάζας, ανέφερε πως υπάρχει κινητικότητα ώστε σύντομα να λειτουργήσει μια φορά την εβδομάδα από το υπάρχον προσωπικό.
«Με την λειτουργία της ΜΑΦ , θα προκύψει ζήτημα και στην παθολογική αλλά και την χειρουργική κλινική. Φοβόμαστε για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν, καθώς σε αυτές τις ειδικότητες δεν υπάρχει on call εφημερία, αλλά οι γιατροί θα πρέπει να είναι μέσα στο Νοσοκομείο και δε θα μπορούν να βγάλουν τις βάρδιες» τόνισε, κάνοντας γνωστό πως πρόσφατα παραιτήθηκε ακόμη ένας γιατρός. Πρόκειται για το Διευθυντή ΩΡΛ του Νοσοκομείου.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ