Ζάκυνθος

Παγωμένο το αίτημα για οικονομικό έλεγχο στο Λιμενικό Ταμείο

Το θέμα του οικονομικού ελέγχου στο Λιμενικό Ταμείο επανέφερε για πολλοστή φορά στην χθεσινή συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής η κ. Μαρλέν Μαρίνου Ξανθού, καταγγέλλοντας την αδράνεια των κρατικών φορέων και των ελεγκτικών μηχανισμών που θα έπρεπε να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί! Θυμίζουμε πως η απόφαση για τη διεξαγωγή του ελέγχου στη  διαχείριση που έγινε στο Λιμενικό Ταμείο την τελευταία δεκαετία και  για την οποία δεν υπάρχουν ισολογισμοί, έχει ληφθεί εδώ και 1,5  χρόνο από τη Λιμενική Επιτροπή, αλλά όπως αποδεικνύεται  δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα.

Η κ. Ξανθού, που σε πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα επισκέφτηκε μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να ερευνήσει που βρίσκεται η διαδικασία του ελέγχου, διαπίστωσε πως το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται από την μια υπηρεσία στην άλλη! Όπως μάλιστα αποκάλυψε, αν και από τον Νοέμβρη  2012 είναι γνωστή εγκύκλιος βάση της οποίας η αρμοδιότητα για τον έλεγχο ανήκει στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΥΕΝ κ. Μουτζούρης παρέπεμψε το θέμα σε μια αναρμόδια Διεύθυνση στο  Υπουργείο Οικονομικών.

Ένα ακόμη στοιχείο που έγινε γνωστό από την κ. Ξανθού αφορούσε και το διάστημα που πέρασε μέχρι να διαβιβαστεί η εντολή ελέγχου από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Πιο συγκεκριμένα, αν και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΕΝ έστειλε επείγον έγγραφο τον περασμένο Φλεβάρη στο Υπουργείο Οικονομικών, η απάντηση για το φορέα που έχει την αρμοδιότητα δόθηκε δύο μήνες αργότερα, δηλαδή τον Απρίλη!

Η κ. Ξανθού κάλεσε τα υπόλοιπα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής να πάρουν θέση για το θέμα, σχολιάζοντας πως δεν θα επιτρέψει σε κανένα να την βάλει στο ίδιο τσουβάλι με τις προηγούμενες διοικήσεις που δεν έπραξαν αυτά που προβλέπει ο Νόμος.

«Οι προηγούμενες διοικήσεις είτε από αμέλεια, είτε από αδιαφορία γιατί δε θέλω να μιλήσω για σκοπιμότητα,  δεν έπραξαν τα νόμιμα! Δεν εγκρίθηκαν οι ισολογισμοί και οι απολογισμοί, όπως προβλέπεται και δε δέχομαι να λένε ότι πήραμε μια απόφαση και μετά δεν ενδιαφερθήκαμε! Πρέπει η Λιμενική Επιτροπή με μπροστάρη τον Πρόεδρο θα πρέπει να κινητοποιηθεί. Αυτοί που μας διοικούν δεν ξέρουν ποια είναι η Νομοθεσία; Ή θα γίνει έλεγχος ή ας αναλάβουν τις ευθύνες τους!» σχολίασε η κ. Ξανθού και δήλωσε διατεθειμένη να θέσει το θέμα στη Βουλή και στα Μ.Μ.Ε!

«Αυτοί που αναδιαρθρώνουν την Χώρα, που κόβουν μισθούς και συντάξεις και απολύουν να απαντήσουν γιατί δε γίνεται έλεγχος! Έχουμε ευθύνη αν δεν πιέσουμε για έλεγχο» τόνισε και πρότεινε να γίνει από κοινού παρέμβαση του Προέδρου και της Λιμενικής Επιτροπής στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Τιμόθεος Ζώντος, συμφώνησε με τα λεγόμενα της κ. Ξανθού, αλλά τόνισε πως οι συνεδριάσεις αναλώνονται στα ίδια και τα ίδια, χωρίς αποτέλεσμα.

«Έχουμε στείλει δύο φορές την απόφαση στο ΥΕΝ και μας απαντούν πως είναι αναρμόδιοι! Τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Είμαστε μια επιτροπή και  πρέπει να δουλέψουμε! Το λιμάνι έχει ανάγκες και δεν μπορούμε να συζητάμε κάθε φορά τα ίδια!» σχολίασε και συμπλήρωσε πως κανείς δεν αρνήθηκε τον έλεγχο.

Με την πρόταση της κ. Ξανθού για να γίνει μια παρέμβαση στο ΥΕΝ συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Α. Μαρίνος, ο οποίος δήλωσε πως έχουν περάσει μήνες από την απόφαση για έλεγχο, χωρίς να γίνει τίποτα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *