Ζάκυνθος

Πέρασε από το Περιφερειακό η Περιβαλλοντική για τα έργα του Master Plan του λιμανιού

H επέκταση του μώλου του Αγ. Διονυσίου και η δημιουργία προβλήτας μεταξύ των έργων που προβλέπονται

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τελευταία του συνεδρίαση στην Κεφαλονιά γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των «Έργων επέκτασης – βελτίωσης (Προγραμματικό Σχέδιο) λιμένα Ζακύνθου», ενώ λευκό ψήφισε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Ποταμίτης.

Η Μ.Π.Ε αφορούσε τα πρώτα μεγάλα λιμενικά έργα που προβλέπει το Master Plan για το λιμάνι, μεταξύ αυτών η κατά μήκος επέκταση του μώλου του Αγ. Διονυσίου με διεύθυνση προς τα βορειοανατολικά και δημιουργία προβλήτας πλάτους 50m, η καθαίρεση του υφιστάμενου τμήματος του μώλου του Αγ. Νικολάου και της υφιστάμενης εξέδρας, σε τμήμα μήκους 240m περίπου για την δημιουργία διαύλου εισόδου του λιμένα, η διαμόρφωση ακρομωλίου στο τμήμα του μώλου του Αγ. Νικολάου που απομένει, η κατασκευή κυματοθραύστη μήκους 570m με διεύθυνση βορειοδυτική – νοτιοανατολική σε απόσταση 450m περίπου από το βόρειο μέτωπο της επέκτασης του μώλου του Αγ. Διονυσίου και η

βελτίωση της υφιστάμενης θωράκισης με φυσικούς ογκολίθους του παραλιακού μετώπου από την ρίζα του μώλου του Αγ. Νικολάου μέχρι την πλαζ του ΕΟΤ.

Η έγκριση της Μ.Π.Ε ανοίγει το δρόμο για μια σειρά από έργα για τα οποία το μείζον θέμα αποτελεί η χρηματοδότηση, αφού βέβαια εκπονηθούν οι επιμέρους μελέτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Περιφερειακό Συμβούλιο, υιοθετώντας την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, ζητά την τήρηση μιας σειράς από μέτρα όπως η απόρριψη οποιωνδήποτε υλικών/ουσιών στη θάλασσα να επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εφόσον δε διατίθεται εναλλακτική μέθοδος διάθεσης στην ξηρά, η απόρριψη βυθοκορημάτων σε βάθη μεγαλύτερα από 100 m και σε απόσταση από την ακτογραμμή μεγαλύτερη των 5,0 km, να διενεργούνται τακτικές ποιοτικές αναλύσεις στο θαλάσσιο νερό γύρω από τη θέση απόθεσης των βυθοκορρημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην περιεκτικότητα αυτού σε οξυγόνο, ο μέγεθος των επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον να περιορισθεί στο εντελώς απαραίτητο για την κατασκευή του έργου και να αποφευχθούν περιττές εκσκαφές και διατάραξη των θαλασσίων οικοσυστημάτων.

Κάθε εκσκαφική εργασία, κάλυψη ορυγμάτων ή διαμόρφωση χώρου στο χερσαίο ή υποθαλάσσιο τμήμα της επέμβασης να πραγματοποιείται μετά από προηγούμενη συνεννόηση, έγκριση και υπό την άμεση επίβλεψη των συναρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων και ειδικότερα θα πρέπει να ενημερωθεί η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων ώστε εκπρόσωπος της να παραβρεθεί κατά την έναρξη αυτών που θα ελέγξει με ηχοβολιστικό μηχάνημα (SONAR) τον πυθμένα για πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *