Στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε 3 η Συνάντηση του Έργου «SunWater»
Πάνω από 500 ασύρματοι υδρομετρητές θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΖ με σκοπό την παροχή δεδομένων που θα αφορούν τις διαρροές στο δίκτυο, αλλά και παραμέτρους σχετικές με την ποιότητα και την επάρκεια του για την κάλυψη των αναγκών σε ένα τουριστικό νησί όπως είναι το δικό μας.
Η εγκατάσταση θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης INTERREG V-A “Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020” με τίτλο «SunWater» ( ‘SUstaiNable WATER supply networks in Mediterranean touristic area’ /«Δίκτυα παροχής υδατικών πόρων στη μεσογειακή τουριστική περιοχή»).
Η προοπτική μιας πλήρους και επιστημονικής καταγραφής του δικτύου ύδρευσης του νησιού, είναι εξαιρετικά σημαντική λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην Πόλη και στα χωριά, κυρίως σε ότι αφορά τα εσωτερικά δίκτυα υδροδότησης. Ζητούμενο είναι βέβαια, τα αποτελέσματα του προγράμματος να οδηγήσουν και σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού και διαχρονικού προβλήματος.
Θα αντληθούν στοιχεία για το νερό που …χάνεται, την ποιότητα και την επάρκεια του!

Όπως εξηγεί ο κ. Σπύρος Αρσενίου αρμόδιος για το συντονισμό και τη διαχείριση του έργου SunWater και εξωτερικός συνεργάτης της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, που επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα, οι ασύρματοι υδρομετρητές θα παρέχουν δεδομένα μέσω τηλεμετρίας σχετικά με την παροχή και την πίεση του νερού του δικτύου των καταναλωτών στην περιοχή “Καταστάρι“. Θα εντοπίζει άμεσα και τυχόν διαρροές ενώ προβλέπονται και 3 σταθμοί ελέγχου ποιότητας του ύδατος
«Το σύστημα αυτό θα μεταφέρει ασύρματα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο (real-time) στο κέντρο ελέγχου ύδρευσης της Μπόχαλης ώστε να εντοπίζονται άμεσα τυχόν διαρροές και βλάβες του δικτύου. Παράλληλα με την ποιοτική λειτουργία των γεωτρήσεων η οποία θα ελέγχεται από το σύστημα για αλμυρότητα με στόχο τη μείωση της αλατότητας του ύδατος. Η ΔΕΥΑΖ θα τοποθετήσει μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος 573 υδρομετρητές και η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας 900» σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά αναπτύσσονται καινοτόμα υπολογιστικά μοντέλα για την πρόβλεψη διαρροών, τροποποιήσεων και επεκτάσεων δικτύου για το άμεσο μέλλον καθώς και ποιοτικής/ποσοτικής παρακολούθησης του υπάρχοντος δικτύου διανομής νερού στον πολίτη.
«Μέσα στα προσδοκώμενα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνεται η μείωση του μη ανταποδοτικού νερού μέσω εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας των ερευνητικών ομάδων που συνδράμουν στην υλοποίηση του έργου ενώ επιτυγχάνεται μείωση ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων άντλησης και πλήρης ψηφιοποίηση του δικτύου ύδρευσης» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως στο πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστημιακά υδρύματα που θα παρέχουν τεχνογνωσία και συγκεκριμένα το Πολυτεχνείο του Μπάρι – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής (IT) και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα
Το έργο SunWater υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A “Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται με € 873.000,00 με κύριο στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας των δικτύων διανομής νερού σε αστικές τουριστικές περιοχές και στις δύο χώρες. Για το σκοπό αυτό, το έργο – το οποίο άρχισε ουσιαστικά τον Απρίλιο του 2018 – έχει εντοπίσει τέσσερα (4) δίκτυα ύδρευσης, δύο στην Ελλάδα (στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων) και δύο στην Ιταλία (Περιφέρεια της Απουλίας), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν προς ανάπτυξη στρατηγικών για την παρακολούθηση και τη βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων και της ποιότητας του νερού.
Εκτός από τη ΔΕΥΑΖ, στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν: η Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (GR) (η οποία είναι ο Επικεφαλής Δικαιούχος του έργου), το Πολυτεχνείο του Μπάρι – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής (IT) και η Acquedotto Pugliese SpA (IT). Συνεργαζόμενοι εταίροι του έργου είναι: ο Σύνδεσμος Δημοτικών Εταιρειών Δημοτικής Υδροδότησης και Αποχέτευσης – ΕΔΕΥΑ (GR) και η Utilitalia (IT).