Ζάκυνθος

Πάνω από 21 εκ. τα εμφανή χρέη του Δήμου ενώ “σκάνε” συνέχεια δικαστικές αποφάσεις για εξόφληση χρεών του παρελθόντος

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές  εκλογές που οδήγησαν  τον συνδυασμό «Μάχη για τη Ζάκυνθο» στη διοίκηση του Δήμου και τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Παύλο Κολοκοτσά στο δημαρχιακό θώκο, οι εκπρόσωποι  της δημοτικής αρχής προχώρησαν σε έναν αναλυτικό και πολύωρο απολογισμό της κατάστασης που παρέλαβαν αλλά και του σχεδιασμού τους για το μέλλον.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα οικονομικά στοιχεία, αφού τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι εκπρόσωποι των δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων, θέλησαν να περιγράψουν την ασφυκτική κατάσταση υπό την οποία λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες.
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι  στο Πνευματικό Κέντρο, ιδιαίτερα διαφωτιστικά ήταν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς συνεργάτες του Δήμου κ.κ. Βασίλη Καντερέ και Ευάγγελο Κρητικό.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα στον εισπρακτικό μηχανισμό του Δήμου, αφού όπως έγινε γνωστό οι οικονομικές υπηρεσίες λειτουργούσαν χωρίς μηχανοργάνωση ενώ παραλείψεις και δυσλειτουργίες είχαν σαν αποτέλεσμα την τεράστια μείωση των εσόδων και την μη βεβαίωση οφειλών.
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε πως πέρα από τα τεράστια χρέη που έχει ο Δήμος προς ΙΚΑ, Δ.Ο.Υ, προμηθευτές, τραπεζικά δάνεια, εργολάβους, υπάρχει και μια οφειλή της τάξης των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ από τρίτους προς το Δήμο.
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για τεράστιες πολιτικές ευθύνες από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά και για ευθύνες που ενδεχομένως να βαραίνουν και υπηρεσιακούς παράγοντες και θα αναδειχθούν αν υπάρχουν μέσα από τον διαχειριστικό έλεγχο.

13. 5 εκ. ευρώ τα προς είσπραξη έσοδα

Τα έσοδα που έχουν βεβαιωθεί στο  Δήμο διαμορφώθηκαν ως εξής:
•    Για το 2014 (από 1/9/14)      4.972.987,29
•    Για το 2015 (έως 30/4/15)      5.118.522,73
Από αυτά έχει εισπραχθεί ένα μικρό μέρος.
Η τεράστια μείωση εσόδων οφείλεται στην ΜΗ βεβαίωση εσόδων τα προηγούμενα χρόνια. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας διαπιστώσαμε ότι ΔΕΝ είχαν βεβαιωθεί έσοδα από το 2009 και έγινε αγώνας να τα βεβαιώσουμε ώστε να μην παραγραφούν. Έχουν ήδη συνταχθεί οι νέοι κατάλογοι και το συνολικό ποσόν που βεβαιώνουν ανέρχεται σε 13.500.000 €

8.8 εκ. ευρώ τα χρέη προς τρίτους

Σε προμηθευτές ο δήμος όφειλε την 31/8/2014 το ποσόν των 8.758.100,00 Ευρώ. Παρ΄ ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε πάμπολλες δικαστικές αποφάσεις για αναγκαστική καταβολή οφειλομένων σε διάφορους, το τελικό ποσόν που οφείλουμε σήμερα στους προμηθευτές μειώθηκε. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ακόμη πολλές δικαστικές αποφάσεις κατά του δήμου για τις οποίες δεν έχουμε σαφή εικόνα. Κατα την άποψη μας οι τόσες καταδίκες του δήμου για οφειλόμενα είναι αποτέλεσμα της κακής έως ανύπαρκτης εκπροσώπησης του δήμου κατά την συζήτηση των αγωγών.

12.7 εκ. ευρώ στις τράπεζες

Στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ ο δήμος οφείλει σήμερα περίπου 5.600.000 €. για ένα αμφισβητούμενο δάνειο. Από αυτό το δάνειο αρχικού ποσού 9.600.000 € εκταμιέυτηκαν 4.685.082,18 €. Εξ αυτών το 1.500.000 € εξόφλησε ένα δάνειο του συνδέσμου καθαριότητας, το 1.453.413,29 € εξόφλησε παλαιότερο δάνειο του δήμου και 58.855,5 € καταβλήθηκαν στην Δ.Ο.Υ. Ζακύνθου. Το υπόλοιπο ποσόν 1.672.813,39 € κατέληξε σε χέρια διαφόρων με άγνωστο προορισμό. Σήμερα παρ΄ ότι έχουν καταβλήθει σημαντικά ποσά στην τράπεζα, οφείλουμε το παραπάνω ποσόν το οποίο κάθε εξάμηνο αυξάνεται σημαντικά λόγω των τόκων υπερημερίας. Να σημειωθεί ότι το ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑθΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ παρακρατά κάθε μήνα από τους ΚΑΠ 50.000 € έναντι του δανείου. Το παρακρατούμενου ποσού ανέρχεται περίπου σε 3.600.000 € και είναι     ΑΤΟΚΟ.
Στην ΑΛΦΑ Τράπεζα (πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) οφείλουμε σήμερα το ποσόν των 7.100.000 € για δάνειο ύψους 5.100.000 €. Και αυτό το δάνειο έχει καταστεί ληξηπρόθεσμο και επιβαρυνόμαστε με τόκους υπερημερίας. Για την εξόφληση του δανείου αυτού, ο δήμος έχει εκχωρήσει τα δημοτικά τέλη και έσοδα από 13 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο δήμος παράνομα ανάγκασε τους παραπάνω επιχειρηματίες να καταβάλουν τα χρήματα στον δήμο και όχι στην τράπεζα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αφ’  ενός η τράπεζα να απαιτεί τα χρήματα που οι ξενοδόχοι κατέβαλαν στον δήμο, αφ’ ετέρου ο δήμος να πρέπει να επιστρέψει το ποσόν των 560.000  €  περίπου που παράνομα εισέπραξε.

Δικαιοσύνη, Πλατεία, Θέατρο

Ο κατάλογος παρόμοιων μικρότερων προβλημάτων είναι μακρύς. Για όλα όμως θα επιληφθεί η δικαιοσύνη όπου υπάρχει ποινική ευθύνη» ανέφερε ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων.
Για το σοβαρό ζήτημα της πλατείας Σολωμού και με δεδομένο ότι οι δεσμεύσεις που γίνονται προκαλούν δυσπιστία και επιφυλακτικότητα, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως καλώς εχόντων των πραγμάτων το έργο θα παραδοθεί τον Αύγουστο του 2015 και πως σύντομα αναμένεται η καταβολή της Β΄ δόσης της χρηματοδότησης προς τον ανάδοχο.
Για το θέμα του Δημοτικού Θεάτρου ανακοίνωσε πως ο Δήμος προχώρησε στην προσωρινή παραλαβή του έργου που έχει ήδη ολοκληρωθεί και συμπλήρωσε πως η Διαχειριστική Αρχή, θα πρέπει να αντιληφθεί τα λάθη που έκανε και να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση των δύο συμπληρωματικών έργων, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος της απένταξης. Ειδικά δε για το ζήτημα των δύο συμπληρωματικών έργων, ο προϋπολογισμός των οποίων είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, ανακοινώθηκε πως η παρέμβαση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με προϋπολογισμό 900.000 Ευρώ τελικά εξαιρέθηκε από τα συμπληρωματικά τεχνικά δελτία.
Απαντώντας σε ερωτήματα για την  υπόθεση των τραπεζικών δανείων, από την Πειραιώς και την Εμπορική, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος συνεχίζει να μην τα αναγνωρίζει, ωστόσο τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.
Ο κ. Κολοκοτσάς τόνισε πως ο Δήμος δεν μπορεί να «αγγίξει» το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ που σήμερα παρακρατείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τις δόσεις που επρόκειτο να καταβληθούν στην Πειραιώς, ενώ για το δάνειο της Εμπορικής ανέφερε πως παράνομα ο Δήμος άρχισε να εισπράττει τα τέλη των 13 επιχειρήσεων που είχαν εκχωρηθεί στην Εμπορική για την αποπληρωμή του δανείου, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μια οφειλή της τάξης των 7.000.000 Ευρώ.

ΔΕΥΑΖ, ΦΟΔΣΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ και ΚΗΔΙΖ

Εκτός από το Δήμαρχο, τον λόγο πήραν κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ. Κοντονής που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού που υλοποιείται, ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Μυλωνάς που αναφέρθηκε αναλυτικά στις τεράστιες οφειλές του Φορέα και της Επιχείρησης και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξυγίανση των οικονομικών αλλά και για ανεύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών Σταθμών κ. Μουζάκη που μίλησε μεταξύ άλλων για τις δράσεις του Οργανισμού, την εξόφληση χρεών που κληρονομήθηκαν  αλλά και τις προσπάθειες για την λειτουργία δύο νέων παιδικών σταθμών και ενός βρεφονηπιακού και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΖ κ. Θεοδόσης που μίλησε για τις προσπάθειες σωστής λειτουργίας δομών όπως το Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και το ΚΑΠΗ.
Να σημειωθεί πως ο κ. Θεοδόσης σχολίασε και την ανακοίνωση του Βουλευτή αναφορικά με το θέμα των δύο εργαζομένων στο ΚΔΑΠ ΜεΑ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία «εκδικητική» ενέργεια απέναντι τους.
Ωστόσο σημείωσε πως επιφυλάσσεται να πει περισσότερα για το θέμα στο μέλλον, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά « Δε θέλώ να ανοίξω αυτό το κεφάλαιο σήμερα γιατί υπάρχουν πολλά που γνωρίζω».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *