Ζάκυνθος

Πάνω από 2000 αγρότες στην ΕΑΣΖ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

 

Πάνω από 2000 παραγωγοί έχουν ήδη προχωρήσει στην ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων υποβάλλοντας την σχετική αίτηση στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα και είναι υποχρεωτική προκειμένου οι αγρότες να πάρουν την επιδότησή τους.

Ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης, μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- για την πορεία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, ενώ απάντησε και στις καταγγελίες για το υψηλότατο κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι αγρότες προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Σημειώνεται πως μέχρι πέρυσι, μέρος του κόστους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων αναλάμβανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο από φέτος οι αγρότες επωμίζονται το σύνολο της δαπάνης προς την εταιρεία GAIA Επιχειρείν που έχει αναλάβει αυτό το έργο.

Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Βισβάρδης παρουσίασε την σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας από την ΠΑΣΕΓΕΣ ως μονόδρομο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για την ανάθεση της διαδικασίας ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων.

«Η ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων από τους παραγωγούς είναι υποχρεωτική από την κοινοτική νομοθεσία και γίνεται κάθε χρόνο ανεξάρτητα αν υπάρχουν αλλαγές ή όχι. Αν δε γίνει αίτηση από τον παραγωγό, δεν είναι δικαιούχος επιδότησης!» σημείωσε αρχικά ο κ. Βισβάρδης, συμπληρώνοντας πως κάθε χρόνο γίνεται «ταυτοποίηση» των παραγωγών που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια και επιδοτούνται για την καλλιέργεια τους.

Σημειώνεται πως η φετινή είναι η τελευταία χρονιά που καταβάλλονται επιδοτήσεις με βάση το ισχύον καθεστώς και πριν την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές, με σημαντικότερη εξ αυτών την οριζόντια μείωση στο ύψος των επιδοτήσεων κατά περίπου 8%, που αναμένεται να είναι μεγαλύτερη για την παραγωγή της σταφίδας.

Σημειώνεται πως μέχρι τις αρχές Αυγούστου η χώρα μας, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα υποβάλει τις δικές τις προτάσεις για την νέα ΚΑΠ.

Σε ότι αφορά το κόστος που βαραίνει τους παραγωγούς για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων, το οποίο είναι μεγαλύτερο από πέρυσι και έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ σημείωσε πως η οργάνωση καλείται να λειτουργήσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στο οποίο οι τράπεζες παίζουν καθοριστικό ρόλο και μελλοντικά μπορεί να αναλάβουν ακόμη και αυτή τη διαδικασία.

«Το καθεστώς των επιδοτήσεων έχει περάσει από διάφορα στάδια και τα τελευταία δύο χρόνια δόθηκαν κάποια χρήματα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις αγροτικές οργανώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που όμως δεν επαρκούσαν με αποτέλεσμα να υπάρχει και μια επιπλέον κράτηση από τους παραγωγούς. Δυστυχώς τελικά κατηγορούνται οι ενώσεις, που κάνουν όλη τη δουλειά και πρέπει να πληρωθούν» σημείωσε και έκανε γνωστό πως φέτος, οπότε και διεξήχθη ο διαγωνισμός για την ανάθεση της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, η ΠΑΣΕΓΕΣ δημιούργησε μια εταιρεία σε συνεργασία με ην εταιρεία που μέχρι πρόσφατα αναλάμβανε το έργο της μηχανογράφησης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

«Η εταιρεία είχε συγκεκριμένο τιμολόγιο και φέτος η επιβάρυνση είναι όντως μεγαλύτερη. Κάνουμε όμως μια δουλειά για την οποία πρέπει να αμειφθούμε και αυτό που προσπαθούμε είναι στο κόστος αυτό να εντάξουμε και άλλες υπηρεσίες προς τους παραγωγούς όπως το ΦΠΑ κτλ. Αν θέλει το Δημόσιο μπορεί να αναλάβει το κόστος» σημείωσε ο κ. Βισβάρδης, επισημαίνοντας πως αν η ΕΑΣΖ δεν έμπαινε στην εταιρεία, δε θα υπήρχε φορέας για να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς ως προς τις αιτήσεις για τις επιδοτήσεις τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *