Στη Ζάκυνθο βρίσκεται από την Δευτέρα το νέο κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών το οποίο ασχολείται με τους ελέγχους στα σεισμόπληκτα κτίρια. Όμως οι ρυθμοί με τους οποίους ασχολείται η πολιτεία αναφορικά με το πρόβλημα είναι απελπιστικά αργοί, καθώς εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις σεισμοπλήκτων για πρωτοβάθμιο έλεγχο ενώ ο χειμώνας βάζει όλους σε ανησυχία και θέτει τις αρχές προ των ευθυνών τους.
Το τρίτο κατά σειρά κλιμάκιο μηχανικών που ήλθε στο νησί μας αποτελείται από 8 άτομα και αυτοί οι μηχανικοί πρέπει να φέρουν σε πέρας ένα τεράστιο έργο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, τόσο σε επίπεδο δευτεροβάθμιου ελέγχου όσο και σε πρωτοβάθμιου.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι οι συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταπονήσει τα κτίρια και έχουν προκαλέσει νέες ζημιές. Σε εκατοντάδες έχουν καταγράψει τους μετασεισμούς οι σεισμογράφοι και οι πιο ισχυροί από αυτούς άνοιξαν περισσότερο τις ρωγμές και τις ρηγματώσεις που προκάλεσε ο κύριος σεισμός.
Το Υπουργείο Υποδομών δεν έχει δώσει επίσημη ενημέρωση και οι τοπικές αρχές ασχολούνται μάλλον γραφειοκρατικά με το ζήτημα.
Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που έπαθαν ζημιές ζητούν ενημέρωση και ειδικά γι’ αυτούς που οι ζημιές αφορούν την κύρια κατοικία ρωτούν αν θα περάσουν το χειμώνα στα σπίτια συγγενών τους.
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον στα σχολεία επειδή εκεί πηγαίνουν τα παιδιά και οι γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν, αλλά δεν είναι ήσσονος σημασίας το πρόβλημα σε κατοικίες κι επιχειρήσεις.
Οι Ζακυνθινοί περιμένουν από το Βουλευτή, το Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη να σταθούν έμπρακτα δίπλα τους και να ανακοινώσουν με σαφήνεια πότε θα σταλεί το ΦΕΚ που θα ορίζει τη Ζάκυνθο ως σεισμόπληκτη περιοχή.
Προχθές συμπληρώθηκε ακριβώς ένας μήνας από το μεγάλο σεισμό και όλα προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Το Υπουργείο Υποδομών έπρεπε να επισπεύσει τη διαδικασία αφού βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διαθέσει μεγαλύτερο αριθμό μηχανικών για να τελειώσουν γρήγορα οι έλεγχοι. Οι συνεχιζόμενοι μετασεισμοί δημιουργούν νέα προβλήματα κι όσο πιο νωρίς γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να επισκευάσει το σπίτι του τόσο καλύτερα θα είναι για όλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του –Ε- το κλιμάκιο των μηχανικών που ήλθε προχθές από το Υπουργείο Υποδομών θα διενεργήσει μαζί τον πρωτοβάθμιο και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο για τα κτίρια που δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα. Επιπλέον πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για την τύχη του λιμανιού και του μοναστηριού στα Στροφάδια.
Οι δηλώσεις των τοπικών αρχών ότι η Ζάκυνθος άντεξε στο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν καλές για να μας δώσουν θάρρος αλλά τι θα γίνει με τα 271 κτίρια που έχουν κριθεί ακατάλληλα από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο; Από τις 5 Νοεμβρίου που έκανε δηλώσεις ο Περιφερειάρχης για την οριοθέτηση και κήρυξη της Ζακύνθου ως σεισμόπληκτης τι έχει γίνει και πότε η κυβέρνηση θα δώσει το σχετικό ΦΕΚ για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης όσα προβλέπει ο νόμος για τους σεισμόπληκτους;
Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν γίνει 668 αυτοψίες που έδειξαν πως 271 κτίρια είναι ακατάλληλα για κατοίκηση ενώ τα 367 κρίθηκαν κατάλληλα και κατοικήσιμα. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται 1150 αιτήσεις που πρέπει να εξεταστούν.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ