Ζάκυνθος

Ο Υπουργός Υποδομών υπέγραψε την απόφαση για την χορήγηση των 5.000 € στους σεισμόπληκτους

Εν αναμονή της ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ για τους όρους και τις προϋποθέσεις

Την απόφαση για την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος ύψους 5.000 ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Ζακύνθου υπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπρίτζης, διαδικασία που ανοίγει το δρόμο για την δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ.

Προκειμένου η απόφαση των όρων και των προϋποθέσεων για την χορήγηση του βοηθήματος να πάρει το δρόμο του Εθνικού Τυπογραφείου, θα πρέπει να υπάρξουν και οι υπογραφές των συναρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στον –Ε- από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών

Την εξέλιξη αυτή αναμένουν δεκάδες συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τους σεισμούς και επικοινωνούν με τους μηχανικούς τους, αλλά και με την σύνταξη του -Ε.

Σημειώνεται πως η σχετική τροπολογία πέρασε με ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάρτη. Πρόκειται για έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ σε όσους επλήγησαν από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο και διέμεναν ή χρησιμοποιούσαν ως επαγγελματική στέγη ακίνητα που χαρακτηρίστηκαν προσωρινά ακατάλληλα ή επικίνδυνα για χρήση.

Σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας η ενίσχυση ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά ακίνητο συν 1.000 ευρώ ανά χώρο βοηθητικής χρήσης (αποθήκες κ.α) και το συνολικό ύψος της δαπάνης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι τα ποσά δεν καταβάλλονται αθροιστικά όταν τα πληγέντα ακίνητα και οι βοηθητικοί χώροι χρησιμοποιούνται από τον ίδιο δικαιούχο και έχουν ανεγερθεί εντός του ίδιου οικοπέδου ή γηπέδου, ενώ το ποσό των 1.000 ευρώ χορηγείται για βοηθητικούς χώρους εφόσον στο ίδιο οικόπεδο ή γήπεδο δεν υπάρχει κτίριο κατοικίας του ίδιου δικαιούχου.

Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι το επίδομα για τους πληγέντες από το σεισμό στην Ζάκυνθο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε παρακράτηση ή εισφορά και δεν δεσμεύεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τις εφορίες, τους ΟΤΑ, τις τράπεζες και τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, ούτε υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλης παροχής κοινωνικού η προνοιακού χαρακτήρα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Για την παραπάνω θετική εξέλιξη ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο Βουλευτής Ζακύνθου και πρώην Υπουργός κ. Σταύρος Κοντονής, με αφορμή την υπογραφή της απόφασης ανάληψης υποχρέωσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εκταμίευση των 5.000 ευρώ στους πληγέντες από τον σεισμό του Οκτωβρίου δηλώνει:

«Με την υπογραφή της απόφασης ολοκληρώνεται η διαδικασία για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε δέσμευση πίστωσης συνολικού ύψους 1.500.000 ευρώ για την πληρωμή 5.000 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα του σεισμού στη Ζάκυνθο, λειτούργησε συντονισμένα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα για να στηρίξει τους πληγέντες.

Με μια σειρά από μέτρα συνέδραμε τους πολίτες του νησιού ώστε να επανέλθει τάχιστα η κανονικότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Με αφορμή τον σεισμό και τα μέτρα στήριξης που υλοποιήθηκαν αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να διαθέτει ευαισθησία, γνώση και αποτελεσματικότητα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Οι πολίτες της Ζακύνθου, με την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα απορρίψουν οριστικά το παρελθόν και τους εκφραστές του, ανοίγοντας μια νέα σελίδα ελπίδας και προοπτικής για το νησί μας»

One Response

  1. Ωραια.”Σας δίνουμε τα χρήματα που σας τάξαμε,αλλά μην ξεχάσετε να μας ψηφίσετε κιόλας”!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *