Ελλάδα

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου δεν προβλέπει συνενώσεις ΑΕΙ με ΤΕΙ!

Την ικανοποίηση της για την διατήρηση του Ιονίου Πανεπιστημίου σαν μια αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, που «διασώθηκε» από τις συγχωνεύσεις και τις ομοσπονδιοποιήσεις που ίσχυσαν για άλλα ΑΕΙ της Χώρας, εξέφρασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία Σαλή Παπασαλή, η οποία παράλληλα δεν έκρυψε και την λύπη της για την επικείμενη κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Αναφορικά δε με την προοπτική συγχώνευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σχολίασε πως ξεκάθαρος σχεδιασμός του Υπουργείου είναι η ομοσπονδιοποίηση Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με άλλα ΑΕΙ και όχι με Τεχνολογικά Ιδρύματα τα οποία θα συγχωνευτούν με άλλα ΤΕΙ.

Επεσήμανε ωστόσο πως αν το ΤΕΙ παραμείνει ως έχει, τότε η συνεργασία σε μια σειρά από εκπαιδευτικούς τομείς και όχι μόνο, επιβάλλεται.

«Υπάρχουν αμφίθυμα συναισθήματα γιατί από την μια χαιρόμαστε που καταφέραμε να συγκρατήσουμε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως αυθύπαρκτο, από την άλλη θλιβόμαστε για την εξέλιξη που είχε το ΤΕΙ. Βεβαίως δεν επεισερχόμαστε σε καμία από αυτές τις διαδικασίες, γιατί κεντρικά έχει αποφασιστεί πως αν γίνουν, θα γίνουν ομοσπονδίες μόνο μεταξύ Πανεπιστημίων, ή μόνο μεταξύ των ΤΕΙ» σημείωσε η Πρύτανης, συμπληρώνοντας πως δεν προβλέπεται ομοσπονδιοποίηση ΑΕΙ με ΤΕΙ, χωρίς όμως να ξέρει κανείς πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα σε μια δεύτερη φάση.

Ερωτηθείσα για το πώς θα έβλεπε η ίδια την συνένωση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σχολίασε:

«Δεν είναι θέμα δικής μου οπτικής, αλλά οπτικής του Υπουργείου Παιδείας. Από την πλευρά μας δεν υποβάλουμε ούτε υπαγορεύουμε στην κεντρική πολιτική ηγεσία τις αλλαγές που θα κάνει. Αν υπήρχε αυτή η κεντρική επιλογή, θα την στηρίζαμε απολύτως, αλλά σε κεντρικό επίπεδο έχει αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο και δεν μας πέφτει λόγος».

Η ίδια επανέλαβε πως η διατήρηση του Ιονίου Πανεπιστημίου στην έδρα του είναι  μεγάλο κέρδος, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μικρό ίδρυμα και την ίδια στιγμή ΑΕΙ – Τιτάνες όπως το Πάντειο, το ΠΑ.ΠΕΙ κ.α εντάχθηκαν σε μια ενιαία Ομοσπονδία.

«Ελπίζω να καταφέρουμε να το συγκρατήσουμε μέχρι τέλους, αφού η δημόσια διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη και ως μικρό Πανεπιστήμιο βαλλόμαστε πανταχόθεν!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πάγιο αίτημα που διαχρονικά θέτουν τα νησιά της Περιφέρειας, ώστε οι δράσεις και τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου να «μοιραστούν» και στα υπόλοιπα νησιά και όχι μόνο στην Κέρκυρα, σχολίασε:

«Γιατί να μην το κάνουμε; Προσωπικά δεν είχα λάβει μέρος στη διαδικασία εξέλιξης του Πανεπιστημίου, αφού δεν ήμουν Πρύτανης και αποφασίστηκε να παραμείνει κεντρικά στην Κέρκυρα. Η επέκτασή του όμως είναι πάντα θετική. Προσωπικά εγώ έτσι θα το έβλεπα».

Σύμφωνα με την κ. Σαλή Παπασαλή, το μείζον είναι η εξασφάλιση της αυτοχρηματοδότησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, αφού πλέον θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι κρατικές χρηματοδοτήσεις ανήκουν στο παρελθόν.

«Πρέπει να βρούμε πόρους μόνοι μας για να αυτοχρηματοδοτηθούμε, είτε με Μεταπτυχιακά, είτε με θερινές ακαδημίες, είτε με χορηγίες. Η περιοχή μας είναι ελκυστική από πολλές μεριές και πολλοί φοιτητές από το Εξωτερικό θα ήθελαν να σπουδάσουν εδώ. Σε αυτή την βάση, αν μπορούμε να αναπτυχθούμε γιατί να μην το κάνουμε αλλά φοβάμαι πως θα πρέπει να ξεχάσουμε τις κρατικές επιχορηγήσεις, όχι μόνο στη δική μας περίπτωση αλλά και σε όλα τα ιδρύματα της Χώρας» ανέφερε η Πρύτανης και ολοκλήρωσε λέγοντας πως αν το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων διατηρηθεί, τότε η συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο επιβάλλεται, παραμένοντας όμως δύο αυτοτελή ιδρύματα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *