Έρχονται οι υπουργικές αποφάσεις για την μοριοδότηση των μαθητών και το εφάπαξ επίδομα στους πληγέντες
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοσιευτεί το ΦΕΚ η αναλυτική απόφαση που αφορά την μοριοδότηση των υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων 2019 στη Ζάκυνθο μαζί με λεπτομέρειες που θα αφορούν το ποσοστό της μοριοδότησης αυτής αλλά και τις λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ισχύσουν. Η σχετική ρύθμιση που προτάθηκε από τον Βουλευτή Στ. Κοντονή έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Παιδείας και ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Τρίτη.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Βουλευτής Στ. Κοντονής κάλεσε τους υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται, υπογραμμίζοντας πως παρά το δίκαιο του αιτήματος, συνάντησε «εμπόδια» από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας.
«Η ψήφιση της Τροπολογίας δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετέχουν στις πανελλαδικές χωρίς άγχος. Με αυτή την ποσόστωση σχεδόν όλα τα ζακυνθινόπουλα έχουν την δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» ανέφερε μιλώντας στον -Ε- ο κ. Κοντονής συμπληρώνοντας πως αφορά το σύνολο των μαθητών που την 26η Οκτωβρίου ήταν μαθητές της Γ΄ Λυκείου και πως η απόφαση ήταν πολιτική, καθώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου δεν έτειναν ευήκοα ώτα.
«Δεν ήταν μόνο ο σεισμός που δημιούργησε ανησυχία και πανικό, αλλά και το γεγονός ότι κυριολεκτικά μέχρι και τώρα έχουμε συνεχείς σεισμούς. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται και αναστατώνονται και αυτό δεν μπορεί να περνά χωρίς προβληματισμό» ανέφερε.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 23 Απριλίου είναι η παρακάτω:
ΘΕΜΑ: Μοριοδότηση υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων 2019 Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου
Α. Αιτιολογική Έκθεση
Με την προτεινόμενη ρύθμιση λαμβάνεται πρόνοια για την αποκατάσταση των μαθητών των Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου που συμμετέχουν στις εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις του 2019 και οι οποίοι επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018.
Και τούτο διότι οι σεισμικές δονήσεις στο νησί συνεχίζονται μέχρι σήμερα, γεγονός που δεν επιτρέπει την απερίσπαστη προετοιμασία τους σε συνθήκες ηρεμίας και ασφαλείας και προκειμένου αυτοί, στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας, να μην βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους λοιπούς συνυποψηφίους
Β. Τροπολογία – Προσθήκη
Ειδικά και μόνο για το σχολικό έτος 2018 – 2019, για τους μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, οι οποίοι υπέβαλαν σε Λύκεια, που ανήκουν στην ανωτέρω Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων ή των Επαγγελματικών Λυκείων, προβλέπεται ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και της ΑΣΠΑΙΤΕ. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν εφαρμόζεται στους μαθητές της τελευταίας τάξης που μετεγράφησαν σε Λύκεια της ως άνω Διεύθυνσης μετά την 26η Οκτωβρίου 2018. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται το επιπλέον ποσοστό και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος».
Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
Αναφορά από τον κ. Κοντονή έγινε και στην καταβολή του εφάπαξ επιδόματος ύψους 5.000 ευρώ σε πληγέντες από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου σύμφωνα με τροπολογία που επίσης ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και ανέφερε πως εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις.
«Πλέον η καταβολή του ποσού είναι Νόμος του Κράτους και αφορά αυτούς των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν ως ακατάλληλα από τον πρώτο έλεγχο των μηχανικών» δήλωσε ο κ. Κοντονής που ερωτηθείς για το πάγιο αίτημα λειτουργίας γραφείου ΤΑΣ στη Ζάκυνθο απάντησε:
“Το κρίσιμο δεν είναι να δημιουργούνται γραφεία και παραρτήματα αλλά να εξυπηρετείται ο πολίτης σε μηδενικό χρόνο” απαντά ο Βουλευτής για την λειτουργία ΤΑΣ στη Ζάκυνθο
«Δεν έχω κάτι να πω σχετικά αλλά με το ρυθμό που προχωρεί η μηχανοργάνωση και οι νέες τεχνολογίες στη Δημόσια Διοίκηση η υποβολή των δικαιολογητικών μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά από το σπίτι κάθε πολίτη. Επομένως το κρίσιμο δεν είναι να δημιουργούνται γραφεία και παραρτήματα αλλά να εξυπηρετείται ο πολίτης σε μηδενικό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται καμία μετακίνηση. Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, είμαι ικανοποιημένος, αλλά ας μην ξεχνάμε και την προϋπάρχουσα κατάσταση. Το γραφείο του ΤΑΣ στη Ζάκυνθο έκλεισε χωρίς καμία μηχανοργάνωση και τελικά αυτό το πλήρωσε ο πολίτης».
Σε ότι αφορά τις αυτοψίες, αυτές θα γίνουν από τα κλιμάκια των μηχανικών της ΔΑΕΦΚ που θα έρθουν στη Ζάκυνθο.
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Αναφορά τέλος έγινε και για τις ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός της 26ης Οκτωβρίου στις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού. Θυμίζουμε πως πρόσφατα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με μελετητικό γραφείο,
Η αποκατάσταση στο λιμάνι θα γίνει σωστά καθώς μεγάλο μέρος της ζημιάς οφείλεται σε κακοτεχνίες
«Η Κυβέρνηση έχει κοστολογήσει και έχει δεσμεύσει 10 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα, ενώ 348.000 Ευρώ έχουν ήδη διατεθεί για την μελέτη. Τα έργα στο λιμάνι δεν μπορούν να γίνουν από τη μια ημέρα στην άλλη και η μελέτη που απαιτείται είναι εξειδικευμένη. Χρειάζεται σοβαρή δουλειά για να μην βρεθούμε στην ίδια κατάσταση, αφού εύκολα διαπιστώνεται πως ένα μέρος της καταστροφής που προκλήθηκε στο λιμάνι οφείλεται σε κακοτεχνίες».
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ