Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στον –Ε-: Το πολιτικό σύστημα καταρρέει απαξιούμενο και λοιδωρούμενο από την κοινωνία

Προσφυγή στις κάλπες τα τέλη του Απριλίου με αρχές Μαΐου βλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον Ερμή fm ενώ σημείωσε ότι θα είναι αυτόνομη η πορεία του κόμματός του στις εκλογές. Ο αρχηγός της ΔΗΜ.ΑΡ. μίλησε για την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, για τους συντηρητικούς συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και για την ανάγκη αλλαγής σκηνικού. Επεσήμανε ότι κρίση χρέους υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και ανέφερε ότι χρειάζεται πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε.

 

 Η κρίση

Για την κατάσταση που επικρατεί ο κ. Κουβέλης είπε: «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία πήρε τις ιδιαίτερες διαστάσεις της στην Ευρώπη αλλά και πολύ περισσότερο στη χώρα μας, διαμορφώνει αυτή την ιστορική στιγμή, με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Η Ευρώπη αν δεν αντιμετωπίσει επί της ουσίας την πολιτική της ενοποίηση κι αν δεν θελήσει να ασκήσει επί της ουσίας οικονομική διακυβέρνηση, τότε δεν είναι μόνο ότι δεν θα αντιμετωπιστούν τα επιμέρους προβλήματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και η Ευρώπη ως πολιτικό και οικονομικό ολοκλήρωμα θα έχει από ελάχιστη ως μηδενική συμμετοχή στον παγκόσμιο καταμερισμό της οικονομίας, με το πρόσθετο δεδομένο ότι είναι αρκετές οι νέες οικονομικά αναδυόμενες χώρες. Αυτή την ώρα η Ευρώπη καταγράφει συντηρητική παρουσία γιατί οι συσχετισμοί που υπάρχουν σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας φαίνεται ότι είναι βαθύτατα συντηρητικοί. Φαίνεται όμως πως υπάρχει μία κινητικότητα και πως αρχίζουν να διαμορφώνονται διαφορετικές πολιτικές επιλογές ώστε η Ευρώπη να εγκαταλείψει την στατικότητα που έχει και να κινηθεί σε ζητήματα πολιτικής ενότητάς της. Εκεί βρίσκεται και η αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Η κρίση χρέους μπορεί να έχει τα ιδιαίτερα ελληνικά χρώματα αλλά είναι γενικευμένη κρίση χρέους. Η ύφεση στην Ελλάδα καταγράφει συγκλονιστικά αρνητικά μεγέθη 6,8 είναι τα επίσημα στοιχεία, αλλά ύφεση παρουσιάζει και ολόκληρη η Ευρώπη που δεν κινείται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η κριτική που μπορώ να ασκήσω για την πρόσφατη απόφαση στο Eurogrup είναι ότι δεν ασχολήθηκε με το τεράστιο ζήτημα της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό για την Ελλάδα παίρνει μια ιδιαίτερη διάσταση γιατί έχουμε βαθειά ύφεση, συρρικνωμένο πρωτογενή τομέα και δεν θα μπορέσουμε με την δανειακή σύμβαση που υπεγράφη παρά μόνο στοιχειωδώς να εξυπηρετήσουμε το χρέος, για να επιστρέψουμε το 2020 στην κατάσταση του έτους 2009. Εχει σημασία ποια είναι τα πρόσωπα που σήμερα συγκροτούν την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αλλά εκείνο που διαμορφώνει την αρνητική εκδοχή στην οποία αναφέρθηκα είναι οι συσχετισμοί που υπάρχουν και αυτοί οι συσχετισμοί είναι βαθύτατα συντηρητικοί».

 Η αριστερά

Αναφερόμενος στην εικόνα που δίνει η αριστερά ο κ. Κουβέλης είπε: «Ο χώρος της αριστεράς είναι πράγματι πολυκερματισμένος αλλά η αντιμετώπιση του πολυκερματισμού της αριστεράς δεν μπορεί να γίνεται ερήμην μακριά και έξω από υπαρκτές διαφορετικές πολιτικές επιλογές, από πολιτικές προγραμματικές αντιθέσεις αλλά και από αντίπαλες θέσεις. Θέλω να είμαι σαφής: όταν υπάρχουν δυνάμεις της αριστεράς που εισηγούνται την αναχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από την ευρωζώνη αυτό δεν είναι δευτερεύον ζήτημα αλλά κεφαλαιώδης διαφορά και αντίθεση. Η Δημοκρατική Αριστερά λέει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η μάχη πρέπει να δοθεί για το ανακαθορισμό των συσχετισμών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και της ανάπτυξης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στην ευρωζώνη. Δεν αρκεί να αναφερόμαστε στον πολυκερματισμό της αριστεράς γιατί είναι υπαρκτό το ζήτημα. Εκείνο που διαμορφώνει αυτό τον πολυκερματισμό είναι οι διαφορετικές θέσεις, ακόμα και οι αντίπαλες θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ έχει στον πυρήνα της πολιτικής της τις βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος και την οικονομία. Άλλες δυνάμεις της αριστεράς δεν υποστηρίζουν αυτό τον μεταρρυθμισμό και αυτό διαμορφώνει αντιθέσεις και αντιπαλότητες».

 Οι εκλογές        

Η εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι οι εθνικές εκλογές δεν βρίσκονται μακριά και είπε: «Νομίζω ότι τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα γίνουν οι εκλογές και άρα το μεγάλο θέμα είναι πως θα προκύψουν από τις κάλπες οι πολιτικές δυνάμεις και με ποια δύναμη θα εμφανιστούν τα κόμματα. Η κοινωνία είναι εκείνη που θα διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό συσχετισμό και το λέω γιατί η κοινωνία ανακαθορίζει τους συσχετισμούς στον πυρήνα της με το δεδομένο ότι μεγάλα κοινωνικά στρώματα παρωθούνται προς τα κάτω. Το 30% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία καλπάζει. Αυτοί οι συσχετισμοί θα αναζητήσουν και τη δυναμική αναδιάταξης των πολιτικών συσχετισμών στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Εγώ υποστηρίζω ότι η χώρα πρέπει να βαδίσει σε εκλογές γιατί υπάρχει τεράστια κοινωνική ρευστότητα. Η κοινωνία είναι κονιορτοποιημένη και έχουμε αποσύνθεση της πολιτικής. Το πολιτικό σύστημα καταρρέει απαξιούμενο και λοιδωρούμενο από την κοινωνία. Αυτά επιβάλλουν να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το περιεχόμενο της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί αλλά και για τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων».

 Η πολιτική

Τέλος ο κ. Φώτης Κουβέλης μίλησε για την απόλυτη ανάγκη αλλαγών στην ακολουθούμενη πολιτική και είπε: «Επιβάλλεται αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής. Είναι αναγκαίο να αποκτήσει η πολιτική κοινωνικούς ελέγχους. Εκείνο που χρειάζεται η πολιτική είναι να ανανεωθεί επί της ουσίας και να υπηρετεί την κοινωνία και τους πολίτες. Εμείς λέμε ότι η πολιτική πρέπει να μην αφορά ένα κλειστό κύκλωμα, γιατί δυστυχώς στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια η πολιτική αναπτύχθηκε μέσα σε ένα κέλυφος, συχνά προστατευτικό και ατιμωρησίας των παραγόντων, ενώ εκεί γεννήθηκε και η διαφθορά και το πελατειακό κράτος που παρήγαγε την παραοικονομία. Αυτή η πολιτική εκφράστηκε από το δικομματικό στερεότυπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αυτό γέννησε και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Είμαστε μαζί με τη Βουλγαρία η πρώτη χώρα που έχει τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες σε όλο το χάρτη της Ευρώπης».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *