Αποκαλύψεις στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης
Γράφει η Αγγελική Ξενόφου
Αποκαλύψεις είχαμε στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης καθώς το εύρος και η σοβαρότητα των θεμάτων ήταν τέτοια που οδήγησαν σε ερωτήσεις και απαντήσεις.
Από τα πιο σημαντικά στον τομέα του σχεδιασμού των έργων για την αποχέτευση ήταν αυτά που αφορούσαν τις προθέσεις του Τοπικού Συμβουλίου Πλάνου, καθώς και όσα έχουν γίνει στη ΔΕΥΑΖ τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με τις άδειες για σύνδεση νέων ξενοδοχείων με το δίκτυο.
Το πρώτο θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη ήταν ο απολογισμός της χρονιάς που έφυγε και εκεί οι τοπικοί σύμβουλοι έκαναν τοποθετήσεις για σειρά προβλημάτων που απασχολούν όλη τη Ζάκυνθο και όχι μόνο την πόλη. Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολεοδομήσεις και καταπατήσεις, νέες παρεμβάσεις και προστασία του περιβάλλοντος ήταν μερικά από αυτά.
Στο θέμα που αφορούσε τη ΔΕΥΑΖ, καθώς η νέα τουριστική περίοδος θα βρει το νησί μας περίπου στην ίδια κατάσταση με πέρυσι, ζητήθηκε ενημέρωση για το σχεδιασμό αναφορικά με αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικό καθαρισμό για να σταματήσουν τα γνωστά προβλήματα με τη διαρροή λυμάτων.
Καμία άδεια για σύνδεση με το βιολογικό δεν έχει δοθεί τα τελευταία 3 χρόνια
Την ενημέρωση έκανε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Μαρινάκης ο οποίος είπε ότι κανένας στο νησί δεν έχει πάρει άδεια για σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο τα τελευταία 3 χρόνια από τη ΔΕΥΑΖ.
Προηγήθηκε η παρέμβαση του τοπικού συμβούλου Δημήτρη Βερτζάγια ο οποίος είπε ότι ο Πλάνος δεν θέλει να γίνει μονάδα βιολογικού στην περιοχή και στα όριά του. Το δεδομένο αυτό (το οποίο ωστόσο δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό με απόφαση του Συμβουλίου της κοινότητας Πλάνου), αλλάζει τα δεδομένα και το σχεδιασμό του Δήμου που είχε ανακοινώσει ότι σε οικόπεδο στον Πλάνο θα γίνει ο νέος βιολογικός. Έτσι λοιπόν τώρα θα πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός γιατί ο υφιστάμενος βιολογικός στην περιοχή των Αμπελοκήπων είναι γνωστό ότι ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια το νησί έζησε εκρηκτικές καταστάσεις μέσα στην τουριστική περίοδο με τα λύματα να φεύγουν από αντλιοστάσια και να οδηγούνται σε δρόμους, χαντάκια, χωράφια και στη θάλασσα. Όμως ο χρόνος έχει τελειώσει και το νησί δεν μπορεί να ζήσει ακόμα ένα καλοκαίρι με τα ίδια προβλήματα. Τώρα επιβάλλεται να υπάρξει πρόγραμμα για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων χωρίς καμία καθυστέρηση.
Στις απαντήσεις που έδωσε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Μαρινάκης απαντώντας στα ερωτήματα των συμβούλων που ζητούσαν να έλθει ο Δήμαρχος, ήταν και οι εξελίξεις με τις άδειες των επιχειρήσεων που θέλουν να συνδεθούν στο αποχετευτικό δίκτυο.
Εκκρεμούν 45 αιτήσεις ξενοδόχων και δημοτών που ζητούν σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη ΔΕΥΑΖ 45 αιτήσεις επιχειρήσεων αλλά και πολιτών που ζητούν σύνδεση με το δίκτυο αλλά κανένας δεν έχει λάβει άδεια τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ο Αντιδήμαρχος. Το δεδομένο αυτό δείχνει ότι έχουν γίνει κάποιες συνδέσεις που πιθανά να μην πληρούν τις προϋποθέσεις, όμως αυτό θα πρέπει να απαντηθεί από την αρμόδια υπηρεσία.
Το Τοπικό Συμβούλιο της πόλης ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο για την ενημέρωση, αλλά επί των θεμάτων αυτών θα υπάρξει συνέχεια.