Ζάκυνθος

Ο νέος αγωγός ύδρευσης απαιτεί καλής ποιότητας νερό ξεκαθαρίζει ο Περιφερειάρχης

Μέσα στον Σεπτέμβρη αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η νέα εργολαβία που αφορά το Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου και αφορά την ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου αλλά και της προμήθειας του ειδικού εξοπλισμού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ζάκυνθο, το περασμένο Σάββατο.

Η αναφορά στο έργο του Θεάτρου, αλλά και γενικότερα στα έργα που αφορούν την Ζάκυνθο και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, έγινε στα πλαίσια της απάντησης που έδωσε ο Περιφερειάρχης σε επερώτηση του περιφερειακού Συμβούλου Γεράσιμου Φόρτε. Ο κ. Φόρτες έθεσε θέμα για τον χαμηλό ρυθμό απορροφητικότητας του προγράμματος, επέρριψε ευθύνες στη Διαχειριστική Αρχή και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως πολλά εκατομμύρια από το Δ΄ ΚΠΣ θα χαθούν. Ο ίδιος σχολίασε πως μεγάλο μέρος των έργων που σήμερα υλοποιούνται είναι έργα – γέφυρες από το Γ΄ ΚΠΣ ή άλλα προγράμματα και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του νέου κτηρίου για το ΤΕΙ στη Ζάκυνθο. Μάλιστα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν προσκλήθηκαν στα εγκαίνια.

Ο Περιφερειάρχης στην απάντησή του, τόνισε πως παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του προγράμματος και σχολίασε πως παρά το γεγονός ότι οι δείκτες της απορροφητικότητας είναι πραγματικοί, δεν αποτυπώνουν μια πλήρη εικόνα, αφού ένα έργο μεγάλο προϋπολογισμού μπορεί να αλλάξει τους ρυθμούς.

Ο ίδιος ανέφερε πως από τις εθνικές εκλογές του 2009 μέχρι και όταν ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2011, τα περισσότερα έργα του  ΕΣΠΑ ήταν σταματημένα.

Ειδικά για τη Ζάκυνθο ανακοίνωσε πως στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων είναι ενταγμένα δέκα έργα συνολικού προϋπολογισμού 40.252.286 Ευρώ. Εξ αυτών 5 έργα είναι μεταφερόμενα ή γέφυρες από το Γ’  ΚΠΣ με συνολικό προϋπολογισμό 26.761.286 ευρώ και 5 νέα έργα με συνολικό προϋπολογισμό 13.491.000 Ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε από τα 5 μεταφερόμενα έργα τα 3 έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί και αυτά είναι η δημιουργία πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου στις Βολίμες, το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, η κατασκευή του κτηρίου του ΤΕΙ.

Δύο από τα έργα που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί είναι η αξιοποίηση νέων γεωτρήσεων περιοχής Κερίου, με προϋπολογισμό 1.946.858, 46 ευρώ από τα οποία έχουν πληρωθεί το 1.650.000 Ευρώ και το Θέατρο Ζακύνθου με προϋπολογισμό 5.630.306, 85 και πληρωμές 4.703.308, 02ευρώ που περιλαμβάνεται στα 181 έργα προτεραιότητας.

«Από τα δύο αυτά έργα το Θέατρο εξελίσσεται αργά αλλά ικανοποιητικά, αλλά το έργο των νέων γεωτρήσεων Κερίου είναι ουσιαστικά σταματημένο από το 2009, λόγω αδυναμίας της σύνδεσης των γεωτρήσεων με τη ΔΕΗ, αφού απαιτείται η έκδοση της άδειας χρήσης του πόσιμου νερού για τις 8 γεωτρήσεις. Σχετικά με τα πέντε νέα έργα που είναι ενταγμένα, σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, μόνο δύο από αυτά προχωρούν ικανοποιητικά και αυτά είναι οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του ΟΔΑΖ με φορέα υλοποίησης την ΔΕΠΑΝΟΜ και πρόσφατα υπογεγραμμένη σύμβαση 2.853.600 Ευρώ και η προμήθεια εξοπλισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων του Δ. Ζακύνθου με φορέα το Σύνδεσμο Καθαριότητας και προϋπολογισμό 1.599.000 Ευρώ, που βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης.

Τα υπόλοιπα τρία έργα, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί από το 2009 καθυστερούν και αυτά είναι ο εξοπλισμός φιλαρμονικών Ζακύνθου, με προϋπολογισμό 350.000 Ευρώ ο δρόμος Ξύγκια Αλυκές με προϋπολογισμό 3.685.000 Ευρώ και το έργο της οδικής ασφάλειας με προϋπολογισμό 4.290.000 Ευρώ. Τα δύο οδικά έργα είναι γνωστό ότι καθυστέρησαν εξαιτίας της διαδικασία απαλλοτριώσεων που πρόσφατα έληξε.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του κ. Σπύρου στο έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, που είναι προς ένταξη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 10,5 ευρώ. Όπως δήλωσε η ένταξη του ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτή λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης των γεωτρήσεων που τροφοδοτούν τον αγωγό.

Ο κ. Σπύρου έκανε λόγο για προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που προέκυψαν στο έργο της σύνδεσης των νέων γεωτρήσεων στο Κερί και υπογράμμισε πως υπάρχουν προβληματισμοί καθώς σε έναν αγωγό προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ, υπάρχει απαίτηση το νερό να είναι καλής ποιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *