Ζάκυνθος

Ο Μυλωνάς για τα πετρέλαια

Στον απόηχο των συσκέψεων που έγιναν πρόσφατα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο μίλησε στον –Ε- ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος στις περιοχές μας και χαρακτήρισε το θέμα τόσο σοβαρό που θα μας απασχολεί τα επόμενα 50 με 100 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχει γίνει μία συνάντηση στην Αθήνα και μία στην Κεφαλονιά ενώ αναμένονται κι άλλες επισκέψεις στα νησιά μας από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος στο εγγύς μέλλον.

«Είναι γεγονός ότι ο ελλαδικός χώρος έχει κοιτάσματα πετρελαίου και για πολλούς λόγους, κυρίως εθνικούς, η πηγή πλούτου αυτή δεν είχε αξιοποιηθεί και αυτό είναι πασιφανές» είπε ο κ. Μυλωνάς και συμπλήρωσε: «Στη Ζάκυνθο πριν από πολλά χρόνια είχαν γίνει γεωτρήσεις οι οποίες και ταπώθηκαν. Δεν ξέρουμε τι είδαν και τι βρήκαν εκεί όσοι έκαναν τις γεωτρήσεις. Είναι γνωστό ότι από τα προϊστορικά χρόνια μιλούσαν για την ύπαρξη πίσσας στη Ζάκυνθο και είναι γνωστή η πηγή του Ηροδότου στο Κερί. Οι ιστορικοί λένε ότι το υγρό πυρ ξεκίνησε από τη Ζάκυνθο, το υλικό που χρησιμοποιούσαν στους πολέμους. Η πρώτη ύλη για το υγρό πυρ ήταν από τη Ζάκυνθο. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι στη λίμνη του Κεριού υπάρχουν ταπωμένες γεωτρήσεις που βγάζουν πίσσα, άρα υπάρχουν κοιτάσματα. Στο χάρτη που μας παρουσίασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης πριν από λίγες ημέρες είδαμε ότι στη Δυτική Ελλάδα, στα νότια της Κρήτης και στην Θάσο, υπάρχουν εκατοντάδες στίγματα που μαρτυρούν ότι κατ’ επανάληψη έχουν γίνει δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Κανένα στίγμα δεν είδαμε στη μεγάλη λεκάνη που λέγεται Αιγαίο. Στον χώρο μας κάνουν κουμάντο οι Έλληνες αλλά φαίνεται ότι καθ’ υπόδειξη ξένων δυνάμεων οι έρευνες εστιάστηκαν σε συγκεκριμένα σημεία και ότι δεν θέλουν να αγγίξουν το Αιγαίο. Η Ελλάδα δεν εξάγει επεκτατικούς πολέμους , ούτε διαμελίζει κράτη, ούτε εξάγει υποβρύχια που γέρνουν, αλλά εξήγαγε γράμματα και πολιτισμό, αρχές και ιδανικά» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Για την σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο κ. Μυλωνάς σχολίασε: «Εμείς ρωτήσαμε και μάλιστα έντονα τον Υπουργό γιατί έκανε σύσκεψη στη Δ. Ελλάδα και υποσχέθηκε αντισταθμιστικά στην Πάτρα και τον Πατραϊκό και μας απάντησε ότι έτσι έχει γραφτεί εδώ και 20 χρόνια που ξεκίνησε η χαρτογράφηση. Κατάλαβε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι φορείς των νησιών και ιδιαίτερα Κεφαλονιάς και Ζακύνθου».

Ειδική μνεία από εδώ και στο εξής θα γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος και ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε τα εξής: «Οι γεωτρήσεις θα γίνουν από ανθρώπους και ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον. Η οικονομία των νησιών μας στηρίζεται στον τουρισμό που είναι άμεσα εξαρτημένος από το περιβάλλον. Πρέπει οι μελέτες να είναι σοβαρές και να υπάρχει έλεγχος για την υλοποίησή τους. Ο Υφυπουργός μας είπε ότι θα πορευτούμε με βάση τις μελέτες των Νορβηγών και δεσμεύτηκε ότι θα έλθει στα νησιά μας. Ξεκίνησε από την Κεφαλονιά. Απαιτούμε πλέον γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε το περιβάλλον των περιοχών μας».

Για την εξασφάλιση μέσω νομοθετημάτων από τη Βουλή ή με Προεδρικά Διατάγματα ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Αντισταθμιστικά κοινωνικά ωφελήματα χρειάζονται γιατί οι αντιδράσεις θα μετριαστούν αν η κοινωνία γνωρίσει ότι η Ζάκυνθος θα κερδίσει αυτά τα συγκεκριμένα χρήματα, ή ότι οι θέσεις εργασίες θα είναι από τις περιοχές που θα πλήττονται. Υπάρχει προφορική δέσμευση αλλά θέλουμε νομοθετική ρύθμιση. Σε επικοινωνία που είχα με τον κ. Αποστολόπουλο και το γραφείο του Υπουργού θα γίνει νέα συνάντηση με τους φορείς της Ζακύνθου. Πρέπει να επαγρυπνούμε και να απαιτήσουμε να υλοποιηθούν αυτά που λέει ο υπουργός. Μιλάμε για μεγάλα συμφέροντα και δεν ξέρουμε σε ποια εταιρεία θα πέσουμε! Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Ζάκυνθο τα επόμενα 50 με 100 χρόνια!»

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *