Ελλάδα

Ο Μυλωνάς για τα κοιτάσματα πετρελαίου και τα ανταποδοτικά τέλη

Θέμα στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει στη Λευκάδα βάζει ο Αντιπεριφερειάρχης  ο οποίος ζητά τη λήψη απόφασης ώστε τα νησιά του Ιονίου να διεκδικήσουν αυτό που τους αναλογεί ως ανταποδοτικό τέλος από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, ο διαγωνισμός για την ανεύρεση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας παρευρέθη και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «το 5% των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».

Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει το εξής, «τα προσδοκώμενα έσοδα» από τον περιφερειακό φόρο του 5% από το εκτιμούμενο κοίτασμα του Πατραϊκού των 200 εκατομμυρίων βαρελιών και των 3 έως 6 εκατομμυρίων σε αυτό του Κατάκολου, είναι πάνω από 1 δις ευρώ για τα επόμενα 20 έτη, δηλαδή 50 (και) εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Ως Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και κατ’ επέκταση ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα πρέπει να μη σταθούμε με αδιαφορία σε ένα τέτοιο γεγονός που μας αφορά άμεσα και να αφήσουμε αβίαστα τη Δυτική Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα αντισταθμιστικά οφέλη από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Είναι άλλωστε πολύ προκλητική η στάση της Κυβέρνησης ως προς την επιλεκτική στήριξη συγκεκριμένων περιοχών εις βάρος των νησιών μας. Ο πατραϊκός κόλπος και το Κατάκολο όπως και τα Ιόνια Νησιά βρέχονται από το ίδιο πέλαγος με το τόσο πλούσιο ορυκτό υπέδαφος, ενώ πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντοπίζονται σε περιοχές των Εχινάδων Νήσων, πλησίον της νήσου Κεφαλονιάς και της νήσου Ιθάκης και σε μια περιοχή, η οποία συνιστά μερικώς τμήμα της θαλάσσιας περιοχής της Ζακύνθου και εν γένει της ευρύτερης Περιφέρειάς μας. Η από κοινού συνεργασία τόσο στα περιβαλλοντικά θέματα όσο και στα αντισταθμιστικά οφέλη θεωρούμε ότι αποτελεί μονόδρομο και πρέπει όλοι να δράσουμε εγκαίρως ώστε να μας κατοχυρωθούν τα νόμιμα, ήτοι το αναλογούν διαχειριστικό μας μέρισμα.

Η σημασία και η εκμετάλλευση αυτών των ευρημάτων είναι πάρα πολύ σημαντική για την Περιφέρειά μας τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη. Όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχουν οι περιοχές μας από την αξιοποίηση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, πιστεύουμε ότι δε ζητάμε κάτι παράλογο αλλά κάτι που μας ανήκει νόμιμα και δικαιωματικά. Ο μεθοδευμένος αποκλεισμός μας από τέτοια ευκαιρία ανάπτυξης, είναι σίγουρο ότι θα εγείρει δυσάρεστες αντιδράσεις από όλους μας.

Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων χρήζει ίσης και λεπτής μεταχείρισης και θα πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχο θέμα στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *