Ζάκυνθος

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Την αποτίμηση του ταξιδιού του στην Κίνα, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπεύθυνος  του Συνοδικού Γραφείου για τις Θρησκευτικές Περιηγήσεις και τον Προσκυνηματικό Τουρισμό, έκανε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- και όπως αναμενόταν  έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός  ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του δεν φορούσε τα «άμφια» και σχολιάστηκε έντονα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Χρυσόστομος, απάντησε χρησιμοποιώντας την έκφραση πως «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά» και επανέλαβε πως στην Κίνα, υπάρχει απαγόρευση οποιασδήποτε έκφρασης της θρησκευτικής πίστης.

 «Δυστυχώς ο κόσμος είναι μεμψίμοιρος και δεν μπορεί να εκτιμήσει κάποια πράγματα. Μένει σε μια αρρωστημένη σκοπιμότητα και χάνει το δάσος! Χαριτολογώντας θα έλεγα πως αν δε γινόταν όλη αυτή η βαβούρα, κανείς δε θα γνώριζε πως πήγα στην Κίνα!»  ανέφερε μεταξύ άλλων για το θέμα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Expo 2013, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο του Πεκίνο και ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην συμφωνία που υπάρχει με το Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να υπάρχει συνεργασία στην τουριστική προβολή.

«Η Κίνα είναι αθεϊστική και μηδενιστική στο θέμα της πίστεως και μας είχαν προειδοποιήσει τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το ελληνικό προξενείο της Σαγκάης πως απαγορεύεται οποιαδήποτε θρησκευτική εκδήλωση. Μάλιστα, στην κινεζική πρεσβεία κληθήκαμε να υπογράψουμε έγγραφο πως δεν ταξιδεύουμε για θρησκευτικές εκδηλώσεις!» ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος, συμπληρώνοντας πως η Εκκλησία της Ελλάδος κάνει ότι μπορεί για να συνδράμει στο έργο της προβολής της Χώρας και διευκρίνισε πως το ταξίδι δεν έγινε για να μιλήσουν για τον Χριστιανισμό αλλά για τον Πολιτισμό

«Μιλήσαμε σε εκδηλώσεις και σε τουριστικούς πράκτορες της Κίνας, καλώντας τους  να γνωρίσουν έναν πολιτισμό το ίδιο παλιό με τον δικό τους, σε συνδυασμό με τον ήλιο, τη θάλασσα, την ελληνική φιλοξενία. Κάνουμε μια καμπάνια μαζί με το Ελληνικό Κράτος για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Υπάρχουν χώρες που θέλγονται από τον πολιτισμό μας, όπως είναι η Ρωσία ή η Βουλγαρία. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προβάλουμε τα θετικά της Χώρας μας» δήλωσε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, διαπιστώνοντας πως δυστυχώς η Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστη στην Κίνα και σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Χώρα μας.

«Τα τέλη αεροδρομίου είναι απαγορευτικά και για το λόγο αυτό ταξιδέψαμε μέσω της Κωνσταντινούπολης» σχολίασε σχετικά.

Για τους Κινέζους τουρίστες ανέφερε πως θα τους προσελκύσει ο ήλιος, η θάλασσα, το κλίμα και ο πολιτισμός και συμπλήρωσε πως και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ξοδέψουν χρήματα για να προβάλουν την Χώρα μας. Ειδική αναφορά έκανε και στους ζακυνθινούς επιχειρηματίες, τους οποίους κάλεσε να ξοδέψουν χρήματα και να καταγράψουν και κάποια μείον στους ισολογισμούς τους για να ενισχύσουν την προβολή στο Εξωτερικό.

Τέλος, επανερχόμενος στο θέμα της αμφίεσής του στην Κίνα, σχολίασε:

«Όταν κάποιος δεν έχει με τι να ασχοληθεί, πρέπει κάτι να βρει για να κάνει. Θα συνεχίσω το έργο μου και αν ξαναβρεθώ στην Κίνα, πάλι θα βάλω το κουστούμι. Ποτέ στη ζωή μου δεν υποκρίθηκα, ούτε έβαλα το ράσο για να το βγάλω! Δεν κάνουμε κάτι κακό ή κρυφό! Είναι ανοησία να ασχολείται κάποιος με αυτά τα πράγματα. Η παροιμία πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, έχει βγει από την ζωή!»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *