Ζάκυνθος Πολιτισμός

Ο εφοπλιστής Θ. Μαρτίνος χρηματοδοτεί εκκλησιαστικά έργα!

Δέσμευση για χρηματοδότηση από την ΠΙΝ της αποκατάστασης της Mονής όπου μόνασε ο Άγιος Διονύσιος

Ρεπορτάζ: Μαριλένα Παπαδάτου

Την εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση δύο σημαντικών θρησκευτικών αλλά και πολιτιστικών μνημείων του νησιού μας έχει ξεκινήσει η Μητρόπολη Ζακύνθου και αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως το κόστος των μελετών αυτών έχει αναλάβει ένας ιδιώτης δωρητής και πιο συγκεκριμένα ο γνωστός εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος.

Πρόκειται για το πρόσωπο που από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει αναλάβει την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους και απολαμβάνει ευρείας αποδοχής από τους κύκλους της ορθοδοξίας, λόγω του φιλανθρωπικού του έργου, αλλά και των δεκάδων δωρεών που έχει κάνει για την αποκατάσταση ή και κατασκευή εκκλησιαστικών ναών και μνημείων. Θυμίζουμε πως τον Αύγουστο του 2019, ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος τιμήθηκε με το Ανώτατο Παράσημο του Αγ. Διονυσίου στη Ζάκυνθο καθώς μεταξύ άλλων, αμέσως μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς της 26ης Οκτωβρίου 2018 στα Στροφάδια, προθυμοποιήθηκε να αναλάβει ο ίδιος και αποκλειστικά το βαρύτατο κόστος της αποκατάστασης του πολυτραυματισμένου Καστρομονάστηρου των Παλαιολόγων στα Στροφάδια. Η οικονομική του συνδρομή τελικά δεν χρειάστηκε, καθώς το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από τον κ. Μαρτίνο είναι η πρώτη για την αποκατάσταση του Πύργου της Μονής της Αναφωνήτριας, μνημείο με τεράστια σημασία για το νησί μας, ενώ η δεύτερη μελέτη αφορά την αποκατάσταση ενός λιγότερου γνωστού μνημείου: Πρόκειται για τον πανέμορφο Ιερό Ναό της Παναγίας στο Μουζάκι, ο οποίος δυστυχώς υπέστη σοβαρές φθορές και μετά τον τελευταίο μεγάλο σεισμό του Οκτωβρίου του 2018.

Ειδικά για την αποκατάσταση του Πύργου της Αναφωνήτριας οι μελετητές εργάζονται εντατικά ώστε η μελέτη να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Για την χρηματοδότηση του έργου αυτού έχει ήδη κινητοποιηθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αυτό που χρειάζεται να γίνει μετά την σύνταξη των μελετών και τον προσδιορισμό του προϋπολογισμού, είναι μια προγραμματική σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, η οποία είναι και ο αρμόδιος φορέας για το έργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *