Ζάκυνθος

Ο Δήμαρχος για την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Λίβα

[quote style=”2″]Δεν κατατέθηκε ποτέ καμία άλλη πρόταση για τα απορρίμματα[/quote]

Με αφορμή την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΚΑΤΑ της μελέτης που εκπονήθηκε από τον Δήμο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων και της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης στην θέση ¨ΛΙΒΑΣ¨ για την λειτουργία ΧΥΤΥ, ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης έστειλε την ακόλουθη επιστολή με την οποία σχολιάζει τα γεγονότα:

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ένα πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων, που αν δεν λυθεί, θα συμπαρασύρει στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία ολόκληρο το νησί μας και την κοινωνία μας.

Η Δημοτική Αρχή με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, επιμονή και επίπονη προσπάθεια, ενάντια σε ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις, έδωσε οριστική λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα, όταν το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας ταλανίζεται από την έλλειψη εγκεκριμένων μελετών και αδειοδοτημένων χώρων διαχείρισης.

Παράλληλα έχει εκπονηθεί και εγκριθεί μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση και έχει αδειοδοτηθεί ο χώρος στον ¨Λίβα¨ για να λειτουργεί ως ΧΥΤΥ με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα υπολειμμάτων μέσα από την ανακύκλωση στην πηγή, μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Η μελέτη αυτή προβλέπει την απόλυτη προστασία του Περιβάλλοντος και βεβαίως του υδροφόρου ορίζοντα.

Συγκεκριμένοι όμως παράγοντες του τόπου που ισχυρίζονται ότι αγωνιούν για το μέλλον της Ζακύνθου, συμμαχούν ενάντια στην προοπτική που δίνει ο Δήμος, δίχως να καταθέσουν ΠΟΤΕ καμία άλλη πρόταση και με επιχειρήματα που παραπέμπουν σε μια μικροπολιτική που όμοιά της δεν έχει ζήσει ο τόπος.

Όλοι αυτοί οι ετερόκλητοι κοινωνικά και πολιτικά παράγοντες, κατέθεσαν όπως είχαν προαναγγείλει, Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση και της μελέτης και της αδειοδότησης λειτουργίας της μονάδας, την στιγμή που και οι δυο όπως και η χωροθέτηση στον ¨ΛΙΒΑ¨, είχαν εγκριθεί με τον πλέον επιστημονικό τρόπο από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και βεβαίως από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι τα ακόλουθα:

Τι ενώνει όλους αυτούς τους ετερόκλητους παράγοντες; Η απάντηση που δίνουμε εμείς είναι ότι διέπονται από μια σφοδρή επιθυμία η παρούσα Δημοτική Αρχή να μην παράξει έργο. Πλήρης απόδειξη αποτελεί το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, που είναι το εξής : Οι κ.κ Κοντονής, Μυλωνάς, Αντίοχος, Καψαμπέλης και οι άλλοι προσφεύγοντες γιατί δεν αντέδρασαν το 2008, όταν από εγκεκριμένη προμελέτη ενεκρίθη ο ΛΙΒΑΣ, γιατί δεν αντέδρασαν το 2010 όταν ανετέθη η οριστική μελέτη για τον Λίβα και αντέδρασαν το 2011 όταν ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η μελέτη στην παρούσα Δημοτική Αρχή;
Το 2010 ο κ. Κοντονής ήταν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μυλωνάς ήταν πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο κ. Αντίοχος ήταν Δήμαρχος Αρτεμισίων και υποψήφιος Δήμαρχος Ζακύνθου, ο κ.Μακρής ήταν είναι πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου και ο κ. Καψαμπέλης ήταν και είναι Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου !!!!
Που ήταν τότε όταν έπρεπε να αντιδράσουν και αντιδρούν τώρα;

Γιατί ποτέ δεν κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση; Τους προκαλούμε ακόμα και σήμερα και άμεσα στο επόμενο δίμηνο, οπότε και θα έχουν την απάντηση των ασφαλιστικών μέτρων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να καταθέσουν πρόταση χωροθέτησης που θα προέρχεται από οποιονδήποτε μελετητή ή επιστημονικό φορέα, που ο χώρος που θα προτείνεται:

Δεν θα είναι σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας

Δεν θα είναι σε κατοικημένη περιοχή (από τα παραπάνω στοιχεία αποκλείεται ο κάμπος της Ζακύνθου)

Δεν θα είναι στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου

Δεν θα είναι σε περιοχή NATURA

Δεν θα είναι σε περιοχή πλησίον αρχαιολογικών χώρων

Δεν θα είναι σε δασική περιοχή

Δεν θα είναι σε αναδασωτέα περιοχή

Δεν θα είναι σε καταφύγιο θηραμάτων

Δεν θα είναι πάνω σε σεισμικό ρήγμα

τέλος δεν θα είναι πάνω από υδροφόρο ορίζοντα

Εάν μας προτείνουν το επόμενο δίμηνο, χρόνος ικανός για την κατάθεση πρότασης, χώρο που να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και δεσμεύσεις, εμείς δηλώνουμε ότι αδιαφορώντας  για το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τις αντιδράσεις των κατοίκων της όποιας περιοχής, θα αποδεχθούμε τον χώρο αυτό και θα καταθέσουμε νέα πρόταση. Αν αυτό ΔΕΝ συμβεί, θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, ότι δεν επιζητούν την επίλυση του προβλήματος και την εξεύρεσης νέου χώρου για ΧΥΤΥ, αλλά επιθυμούν η Δημοτική Αρχή να μην διαφέρει σε τίποτα από την Αυτοδιοίκηση του παρελθόντος στην οποία ποτέ δεν άσκησαν κριτική και ποτέ δεν βρέθηκαν απέναντι.

Να μας πει ο κ. Κοντονής που ήταν και τι έκανε όταν ο κ. Τσαγκαρόπουλος λήστευε την Ζάκυνθο και ο νυν Δήμαρχος μαζί με την τότε Δημοτική μειοψηφία υπό τον κ. Μπετίνη, έδιναν αγώνα ενάντια στην διαφθορά;
Να μας πει ο κ. Μυλωνάς που ήταν και τι έκανε ως αυτοδιοικητικός παράγοντας του τόπου όταν στήριζε τον κ. Πέττα να γίνει πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης;
Να μας πει ο κ. Αντίοχος που ήταν όταν οι σύμβουλοί του ενέκριναν την θέση Λίβα;
Να μας πει ο κ. Μακρής πότε Ο κυνηγετικός σύλλογος υπό τον κ. Μακρή, προστάτευσε το ενδημικό θήραμα στον ΛΙΒΑ από τους λαθροκυνηγούς;
Να μας πει ο κ. Καψαμπέλης πότε κατά το παρελθόν πήρε θέση για σοβαρά ζητήματα του τόπου όπως παίρνει σήμερα για τα τετραγωνικά, τον Λίβα κ.α.

Κάποια στιγμή στην Ζάκυνθο τα πράγματα πρέπει να μπουν στην θέση τους και να λέγονται με το όνομά τους.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αγωνιούν για το μέλλον του τόπου και δρομολογούν λύσεις, κόντρα σε μικροπολιτικές λογικές που σήμερα εκπροσωπούν με τον πιο τρανό τρόπο, όλοι όσοι συμμάχησαν και προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΜΠΟΖΙΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *