Στον απόηχο της σύγχυσης που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΟΑΣΠ Ευ. Λέκκα για το μέγεθος του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου, ο φυσικός και ερευνητής Γ. Κοπανάς μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του –Ε- και υπογράμμισε την ανάγκη αντί να αναλώνουμε χρόνο και ενέργεια για να τσακωνόμαστε για τα μεγέθη, να λάβουμε εκείνα τα μέτρα που οφείλουμε για την πρόληψη αλλά και την έρευνα του φαινομένου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ήδη έχει ξεπεραστεί ο αριθμός των 800 σεισμών στο νησί και σύμφωνα με τον ίδιο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, την μετασεισμική ακολουθία και τα συνωδά φαινόμενα είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί στη Ζάκυνθο μετά το 1953.
«H Ζάκυνθος δοκιμάζεται εδώ και 20 ημέρες, αλλά δυστυχώς δεν είναι πια πρώτο θέμα στην επικαιρότητα. Έχουμε ξεπεράσει τους 800 σεισμούς και λέμε ότι αντέχουμε, αλλά υπάρχει παράλληλα και μια μεγάλη ταλαιπωρία στον πληθυσμό. Σήμερα ο καθένας μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του μια εφαρμογή και να βλέπει τα μεγέθη των σεισμών. Τα παλιότερα χρόνια περιμέναμε μια ανακοίνωση από το Γεωδυναμικό και σήμερα υπάρχει μια διαφορετική εφαρμογή σε κάθε κινητό. Σεισμολόγοι όμως δε γινόμαστε από την μια ημέρα στην άλλη. Δεν μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τα πάντα. Υπάρχουν 5 διαφορετικά μεγέθη για να υπολογίσουμε έναν σεισμό» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας:
«Σε ότι αφορά το μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου είπαμε πως ένα μεγάλο μέρος της σεισμικής ενέργειες «έφυγε» προς τα Δυτικά. Δυστυχώς δεν έχουμε όργανα καταγραφής σε αυτή την περιοχή μια που προϋποθέτει καλύτερη κατανομή των μηχανημάτων, αλλά και μια συνεργασία με την γειτονική Ιταλία για να μπουν σεισμογράφοι που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκτυο. Επιπλέον υπάρχει και το εξής φαινόμενο. Όταν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, οι κοντινοί σταθμοί μέτρησης μπορεί να …τερματίσουν, όπως η βελόνα στο κοντέρ ταχυτήτων ενός αυτοκινήτου. Κάποιοι σεισμογράφοι μπορούν να φτάνουν μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο και αυτό σημαίνει πως χάνουμε πληροφορίες. Αυτά όμως μπερδεύουν τον κόσμο! Το μέγεθος της σεισμικής ροπής, ένα από τα μεγέθη που μετράνε το σεισμό, ήταν 6,8 και σε αυτό συνηγορούν όλοι . Καλό θα ήταν αντί να χάνουμε το χρόνο και την ενέργεια μας για να δούμε το μέγεθος, να δούμε τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν. Δεν λαμβάνουμε διαφορετικά μέτρα, αν ο σεισμός ήταν 7 ή 6,5. Όλα εξαρτώνται από τις συνέπειες. Στην Κεφαλονιά το 2014 ο σεισμός ήταν μεταξύ 5,9 και 6 Ρίχτερ. Οι ζημιές όμως ήταν πολύ μεγαλύτερες από τη Ζάκυνθο.» τόνισε ο κ. Γιάννης Κοπανάς υποστηρίζοντας πως καλό θα ήταν να μείνουμε στο γεγονός ότι ήταν ένας μεγάλος σεισμός.
«Τα χαρακτηριστικά του σεισμού κατά τη γνώμη μου τον καθιστούν τον μεγαλύτερο που είχαμε τα τελευταία χρόνια, μετά τον σεισμό του 1953 σε αυτό συνηγορεί το μέγεθος του σεισμού, η σεισμική ακολουθία και η διάρκεια της, το σημείο όπου σημειώθηκε και τα συνωδά φαινόμενα σε Λιθακιά, Κερί και αλλού. Ιστορικά, μόνο σε μεγάλους σεισμούς αναφέρονται αυτού του είδους τα φαινόμενα. Έχω ξαναπεί πως κάθε σεισμός πρέπει να μας προετοιμάζει για τον επόμενο. Αν δεν ξεκινήσουμε τώρα και να αντιληφθούμε πως εδώ θα πρέπει να μελετάμε τα πρόδρομα και συνωδά φαινόμενα του σεισμού, αν δεν λειτουργήσει ένα εργαστήριο, θα τσακωνόμαστε πάντα αν ήταν 6,9 ή 7,1 Ρίχτερ» κατέληξε.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ