Ζάκυνθος

Ο Βουλευτής Σ. Κοντονής για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω ΧΥΤΑ

Την άποψή του για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την λειτουργία του ΧΥΤΑ μέσα στα όρια του βιοτόπου της θαλάσσιας χελώνας, διατύπωσε μιλώντας στον –Ε- ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής και χαρακτήρισε προπαγάνδα την εναπόθεση ευθυνών γι’ αυτή την κατάληξη, σε όσους αντιδρούν με την επιλογή του Λίβα.

Ο Βουλευτής επανέλαβε πως σε περίπτωση που η χωροθέτηση του νέου γινόταν επίσης σε προστατευόμενη περιοχή όπως αυτή του Βραχιώνα, η χώρα μας θα βρισκόταν και πάλι αντιμέτωπη με βαρύτατα πρόστιμα και συμπλήρωσε πως για την σημερινή εξέλιξη φέρουν σοβαρές ευθύνες τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια.

«Η λύση του Λίβα θα πρέπει να αποκλειστεί εξ ορισμού μια που είναι οικονομικά ασύμφορη και νομικά ασύμβατη. Αυτό που έχει σημασία είναι πως επί τόσα χρόνια, ενώ οι πάντες στη Ζάκυνθο φώναζαν πως πρέπει να τελειώσει η ιστορία με το Σκοπό, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Σήμερα ερχόμαστε προ τετελεσμένων, τα οποία δυστυχώς πέφτουν στις πλάτες των Ζακυνθινών λόγω της ανεπάρκειας των τοπικών αρχών» ανέφερε αρχικά ο Βουλευτής, που συνέχισε λέγοντας :

«Παρακολουθούμε μια προπαγάνδα, πως δήθεν αν καταλήγαμε στη θέση Λίβα, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη. Αυτό είναι εντελώς ψευδές, εκβιαστικό και αποπροσανατολιστικό! Το λέω αυτό, γιατί αν η δημοτική αρχή έχει σαν στόχο να δημιουργήσει νέα χωματερή και στο Λίβα, όπως έγινε στο Σκοπό, τότε αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη Ζάκυνθο. Πρόκειται για μια περιοχή όπου αυτές οι δραστηριότητες απαγορεύονται με βάση το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα και η επέμβαση των ευρωπαϊκών δικαιοδοτικών οργάνων θα ήταν άμεση».

Ο Βουλευτής τόνισε ακόμη πως η ευθύνη ανήκει ξεκάθαρα στο Δήμο και την Περιφέρεια, ενώ έκανε λόγο και για την ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου, που κράτησε μια παραλυτική στάση βασιζόμενο στην ανεπάρκεια των τοπικών αρχών.

Τέλος για την στάση που θα τηρήσει σήμερα για το θέμα ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Κοντονής ανέφερε:

«Αυτό που ζήτησα είναι να προχωρήσει η χωροθέτηση και η λειτουργία εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης παράλληλα με το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Αφού τα κάνουμε όλα αυτά θα μπορούμε να δρομολογήσουμε την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε τώρα» σημείωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *