Ζάκυνθος

Ο Βουλευτής Σταύρος Κοντονής για το νέο ΧΥΤΥ

Τις θέσεις του για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του χώρου όπου θα μεταφερθούν τα σκουπίδια κατέθεσε μιλώντας στον –Ε- ο νέος Βουλευτής Σταύρος Κοντονής μετά μάλιστα τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε για το θέμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Κοντονής πρότεινε να γίνει από το ίδιο το Υπουργείο μελέτη για νέα χωροθέτηση του ΧΥΤΥ με ταχύτατες διαδικασίες και θεώρησε αδιέξοδη την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

«Το πρόβλημα είναι οξυμένο κι όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο έντονο και λιγότερο διαχειρίσιμο. Όταν δεν κάνεις τις σωστές κινήσεις την κατάλληλη στιγμή τότε αυτό δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ζακύνθου για δεκαετίες δεν έκανε τίποτα και κατέστρεφε ακόμα κι αυτό που είχε. Ο τρόπος που διαχειριζόταν την κατάσταση ήταν λανθασμένος και αντιεπιστημονικός. Τα λάθη και τις ολιγωρίες αλλά και την ύποπτη πολιτική που ασκήθηκε θα την πληρώσει η Ζάκυνθος. Τόσα χρόνια μας άφησαν αλλά είχα πει ότι θα μας ετοιμάσουν και θα μας φέρουν το λογαριασμό. Τα πρόστιμα δεν καταλογίζονται πλέον σε εθνικό επίπεδο αλλά σε τοπικό, δηλαδή θα γίνουν περικοπές από τη χρηματοδότηση που αφορά το νομό μας. Αυτό θα γίνει αν και εφόσον επιβληθούν τα πρόστιμα» είπε αρχικά ο Βουλευτής.

Αναφερόμενος στην δική του άποψη ο κ. Κοντονής είπε: «Η θέση μου για το θέμα είναι η θέση της Κίνησης Πολιτών η οποία έχει εκφραστεί και προεκλογικά από το κόμμα μου. Όμως τώρα υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Σήμερα τα πράγματα στον τόπο μας οδηγήθηκαν εδώ λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η υφιστάμενη κατάσταση στο Σκοπό, που θυμίζει περισσότερο χωματερή παρά ΧΥΤΑ, πρέπει να σταματήσει εδώ και να κλείσει ο χώρος. Η θέση που προωθεί η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για το Λίβα είναι κι αυτή ατυχέστατη επιλογή και πρέπει να εγκαταλειφθεί γιατί περνά ο υδροφόρος ορίζοντας, γιατί είναι καταφύγιο άγριας ζωής κλπ. Άρα και οι δύο λύσεις (Σκοπός, Λίβας) πρέπει να αποκλειστούν . Στη συζήτηση που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και είχα προσκληθεί είδα ότι συνεχίζονται οι δογματισμοί και δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο να βρεθεί λύση. Οι τοπικοί παράγοντες πρέπει να θέσουν τα δεδομένα και να δουν τι λύσεις υπάρχουν. Επίσης του Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Πρέπει να γίνει νέα μελέτη για το χωροθέτηση και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γι΄ αυτό προτείνω να αναλάβει τη χρηματοδότηση με ίδιους πόρους από το Υπ. Περιβάλλοντος. Εδώ πωλείται η Ελλάς με διαδικασίες επιτάχυνσης και δεν μπορεί να δώσει μία λύση σε αυτό η πολιτεία;».

Τέλος ο Βουλευτής ζήτησε εκ των προτέρων να δεσμευτούν όλοι ότι θα γίνει δεκτό το αποτέλεσμα της μελέτης, αφού βεβαίως αυτή γίνει χωρίς παρεμβάσεις και υποδείξεις. «Εγώ προκρίνω αυτή τη λύση γιατί δεν βλέπω άλλη» κατέληξε ο κ. Κοντονής.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *