Ζάκυνθος

Ούτε ένα € στους λογαριασμούς 500 δικαιούχων μέχρι χθες

Πολύ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν φέτος με την καταβολή των χρημάτων της επιδότησης και παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για έγκαιρη πληρωμή, εκατοντάδες αγρότες στο νησί μας δεν πήραν καθόλου χρήματα ή τα πήραν μειωμένα κατά 30% από αυτά που ανέμεναν!

 Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση στον αγροτικό πληθυσμό ο οποίος κάθε χρόνο καλείται να πληρώσει από το πενιχρό του εισόδημα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και τώρα βλέπει το λογαριασμό στην τράπεζα άδειο!!!

Την απαράδεκτη αυτή  κατάσταση αναγνώρισε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος ο οποίος την απέδωσε στο ηλεκτρονικό σύστημα και είπε ότι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένο. Βέβαια δεν απάντησε γιατί οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να ενημερώσουν, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ φέτος που οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν και περισσότερα χρήματα για την ενεργοποίηση, ήλθαν αντιμέτωποι με τα λάθη!

Στο νησί μας οι πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε ένα ευρώ δεν μπήκε στον τραπεζικό λογαριασμό περίπου 500 αγροτών που είναι δικαιούχοι της επιδότησης, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός εκείνων που είδαν στους λογαριασμούς τους μειωμένα ποσά και την επιδότηση κουτσουρεμένη!

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη όσον αφορά το νομό μας φαίνεται να βαρύνει  τον Ενιαίο πλέον Αγροτικό Συνεταιρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του –Ε- δεν εστάλησαν εγκαίρως στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα μισθωτήρια που είχαν καταθέσει οι αγρότες για τις εκτάσεις που καλλιεργούν.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τον αριθμό των παραγωγών που δεν έχει λάβει το 50% της επιδότησης με τις πληρωμές που έγιναν την περασμένη Τρίτη  στην Τράπεζα  Πειραιώς. Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι αγρότες ανακαλύπτουν ότι δεν έλαβαν τα χρήματα της επιδότησης.

Ήδη για το θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει δεχτεί ομαδικά πυρά από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναμένεται να γίνουν ερωτήσεις και να υπάρξει όξυνση στη βουλή.

Οι αγρότες δεν γνωρίζουν πού πρέπει να αποτανθούν για να ενημερωθούν και τι θα γίνει για να διορθωθεί το πρόβλημα καθώς τον επόμενο μήνα θα πρέπει να δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα της επιδότησης. Η κατάσταση αυτή  δεν δημιουργήθηκε μόνο στη Ζάκυνθο αλλά σε όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις.

Πέρα από το παραπάνω πρόβλημα, υπάρχουν και περιπτώσεις παραγωγών που αν και τα χρήματα της προκαταβολής καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους, αυτά προς το παρόν έχουν δεσμευτεί λόγω χρεών.

Τα χρέη δεν αφορούν εισφορές στον ΟΓΑ όπως αρχικά είχε διαρρεύσει αλλά οφειλές προς τη Δ.Ο.Υ και για το λόγο αυτό οι δικαιούχοι, σε συνεργασία με τους λογιστές τους θα πρέπει να προχωρήσουν σε διακανονισμό, ώστε να μην μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους.

Ρεπορτάζ:   Μαριλένα Παπαδάτου – Αγγελική Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *