Ζάκυνθος

Οξεία αντιπαράθεση στο Π.Σ. για το έργο του νέου αγωγού ύδρευσης

Τα έργα υδροδότησης της Ζακύνθου πυροδότησαν το κλίμα στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε για να αποφασιστεί η έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών για τη νόμιμη άδεια λειτουργίας των 27 γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΖ οι οποίες θα τροφοδοτήσουν  με νερό το νέο αγωγό που θα κατασκευαστεί.

Η καθυστέρηση αυτού του έργου, δηλαδή του νέου κεντρικού αγωγού ύδρευσης, που έπρεπε να είχε δημοπρατηθεί από τις αρχές του έτους  αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει, ήταν η αιτία της αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μεταξύ του Δημάρχου Στέλιου Μποζίκη και του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου. Να σημειωθεί ότι δύο ημέρες ενωρίτερα δηλαδή το βράδυ της παραμονής του Αγίου Διονυσίου έγινε τεχνική σύσκεψη για το ίδιο θέμα στην οποία παρευρέθηκε από την Κέρκυρα ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Πέτρος Οικονόμου.

Η εισήγηση των υπηρεσιών η οποία τελικά και ψηφίστηκε ζητούσε τη θετική γνωμοδότηση για τις περιβαλλοντικές μελέτες των γεωτρήσεων και ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς ζήτησε από όλους να βοηθήσουν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να προχωρήσει το έργο.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος άσκησε δριμεία κριτική στον Περιφερειάρχη και μετά από αναφορά στο χθες και τα προβλήματα του νερού που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση,  ζήτησε από τον κ. Σπύρου να εντάξει τώρα το έργο και να προχωρήσει η δημοπρασία.

Ο Δήμαρχος περιέγραψε με μελανά χρώματα την έλλειψη νερού στο νησί μας και είπε ότι ο κεντρικός αγωγός είναι σουρωτήρι και ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα υδροδοτείται η Ζάκυνθος.

«Είμαι σε απόγνωση και δεν κινδυνολογώ. Φέτος το καλοκαίρι φτιάχναμε μία ζημιά στον αγωγό και την ίδια στιγμή έσπαγε σε πέντε διαφορετικά σημεία» είπε ο κ. Μποζίκης και ρώτησε τον Περιφερειάρχη γιατί δεν του ζήτησε από την αρχή όλα τα έγγραφα για το έργο και ζητά τώρα την άδεια χρήσης νερού.

Ο κ. Σπύρου απάντησε ότι δεν μπορεί να διατεθεί ποσό 11 εκατομμυρίων ευρώ για το νέο αγωγό και να μην έχει πόσιμο και καλής ποιότητας νερό γι’ αυτό ζητούν τη μονάδα αποσκλήρυνσης ενώ αναρωτήθηκε αν τώρα οι Ζακυνθινοί έχουν νερό….

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι δεν θέλουν το έργο των 9 νέων γεωτρήσεων στο Κερί  γιατί υπάρχουν άλλες γεωτρήσεις σε όλο το νησί που μπορούν να δώσουν νερό στον αγωγό και να το αναμείξουν με το νερό που υπάρχει τώρα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά του.

Ο κ. Σπύρου μετά την επίθεση που δέχτηκε από το Δήμαρχο είπε ότι ο κ. Μποζίκης είναι απείθαρχος και δεν θέλει να συνεννοηθεί και συμπλήρωσε πως ο Δήμαρχος είναι ικανός να θυσιάσει το έργο για να δημιουργεί εντυπώσεις.

Υπηρεσιακοί παράγοντες επέμειναν στην άποψη ότι το έργο του νέου αγωγού που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα για να προχωρήσει πρέπει οπωσδήποτε να έχει άδεια χρήσης νερού και ο Δήμος Ζακυνθίων οφείλει να συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα για να μπουν στο φάκελο του έργου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *