Κοινωνία

Ομολογία ”ήττας” από την διαχείριση του προβλήματος των λυμάτων στο Περιφερειακό

Ο Γ. Στασινόπουλος έθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το καυτό θέμα με τα λύματα – Πλήρης και δημόσια αναγνώριση των αδυναμιών μας

Εκτενής συζήτηση για το καυτό πρόβλημα της Ζακύνθου με τα λύματα έγινε το περασμένο Σαββάτο (εκτός ημερήσιας διάταξης) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη.

Το θέμα έθεσε ο περ. σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του οργάνου Γιώργος Στασινόπουλος ενώ στην αίθουσα του Διοικητηρίου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τη νεοσύστατη κίνηση πολιτών για καθαρές θάλασσες καθώς επίσης ο νεοεκλεγείς σύμβουλος Ντένης Μαλαπέτσας και η εκπρόσωπος του νεοεκλεγμένου Δημάρχου Ρομίνα Καραγιάννη.

Οι ζακυνθινοί περιφερειακοί σύμβουλοι αναγνώρισαν σε όλο του το μέγεθος το πρόβλημα, απέδωσαν ευθύνες, μίλησαν για τις ανεπαρκείς υποδομές και στο τέλος εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο επισημαίνει τη συνεργασία των αρμοδίων και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης κρίσεων.

Είχε προηγηθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων στη Ζάκυνθο, θέμα που έδωσε αφορμή για ποικίλα σχόλια, κυρίως από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης που επεσήμανε πως από τη μία πλευρά υπάρχει διαμαρτυρία για τα λύματα και από την άλλη δίνονται άδειες για νέα ξενοδοχεία.

Ο κ. Στασινόπουλος μέσω της επερώτησης κατέθεσε εγγράφως τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία γίνονται έλεγχοι αλλά η παραβατικότητα αυξάνεται, ενώ υπενθύμισε πως το διαδίκτυο κατακλύζεται από σχόλια και φωτογραφίες. Ακόμα ενημέρωσε για την εκτενή απάντηση του Λιμεναρχείου που μεταξύ άλλων έκανε γνωστό ότι θα πέσει χρώμα στις δεξαμενές των σκαφών για να εντοπιστεί ποιος ρίχνει τα λύματα.

Δεν έχουμε δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης

Το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος ο οποίος είπε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα και, μαζί με τη διαρροή των λυμάτων στη θάλασσα, έθεσε το θέμα του ΧΥΤΑ του Σκοπού που δεν έχει αποκατασταθεί αλλά και των πυρκαγιών που μπαίνουν συνέχεια σε χωματερές σκουπιδιών. Ακόμα έκανε γνωστό πως ο καπετάνιος κάθε σκάφους πρέπει να γράφει στο ημερολόγιο τι έχει κάνει τα λύματα κι αν τα έχει αδειάσει σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ ζήτησε να δυναμώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας γιατί είναι ντροπή να μεταδίδονται τέτοιες εικόνες για τη Ζάκυνθο στο διαδίκτυο.

Ευθύνες στο Δήμο που έχει τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση αλλά καθυστερεί

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Θοδωρής Καμπίτσης είπε ότι ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί για να βρεθεί λύση και σημείωσε πως είναι συνυπεύθυνοι Δήμος, Περιφέρεια και Λιμενάρχης γιατί όλοι το γνωρίζουν και έπρεπε να είχαν γίνει έλεγχοι από το Μάιο μήνα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κορφιάτης έδωσε προσωπική μαρτυρία και είπε ότι το σπίτι του είναι σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τη μονάδα του βιολογικού στους Αμπελόκηπους και κάθε βράδυ οι κάτοικοι κλείνουν τα παράθυρα γιατί δεν μπορούν να κοιμηθούν από τη μυρωδιά.

«Δεν μπορούμε να κολυμπήσουμε ούτε στις δυτικές ακτές της Ζακύνθου που θεωρούνται παρθένες! Στο τέλος θα πέσει επιδημία. Υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης και έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού. Τεράστια είναι και η ευθύνη της Περιφέρειας. Δηλαδή πρέπει να σβήσει το «Φιόρο του Λεβάντε» για να έχουν κάποιοι λεφτά στα σεντούκια τους;» είπε ο κ. Κορφιάτης.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάχης τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος είπε ότι δεν φταίει ο τουρισμός και ότι είναι παλιό το πρόβλημα. Αναρωτήθηκε τι κάνει ο Δήμος σήμερα κι ακόμα τι έκαναν στο παρελθόν ο Μποζίκης, ο Αγαλιανός και ο Λαδικός.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου είπε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προλάβει η Ζάκυνθος το κακό κι επιπλέον ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι σε άσχημη κατάσταση και δεν πρέπει να επαφιόμαστε στα στατιστικά στοιχεία.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρος Γουλής είπε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να δει τι γίνεται στη Ζάκυνθο γιατί έχει τα εργαλεία και υπάρχει κυβερνητική ευθύνη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος είπε ότι κάποιοι θέλουν λόγω εκλογών να ρίξουν την ευθύνη στην κυβέρνηση, ενώ έχουν έλθει χρήματα και υπάρχει ευθύνη του Δήμου για τα έργα.

Ο Γ. Στασινόπουλος παρενέβη ως εισηγητής του θέματος και είπε ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό και οικολογικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει προεκλογικά, ενώ ζήτησε να δίνονται σύντομα τα αποτελέσματα των ελέγχων στις θάλασσες κι όχι να περιμένουν να περάσει το καλοκαίρι.

Εκδόθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητείται νέο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων


Ο Πρόεδρος του περ. συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης είπε ότι η Περιφέρεια θα προωθήσει συναντήσεις ανάμεσα σε όσους εμπλέκονται και στο τέλος εκδόθηκε ψήφισμα κατά πλειοψηφία.

Το ψήφισμα κάνει λόγο για ένα πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις, χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων και μιλά για ένα ενδιάμεσο μοντέλο ελέγχου με την προϋπόθεση ότι ο καθένας θα κάνει σωστά τη δουλειά του (δηλαδή ξενοδόχοι, πλοιοκτήτες κλπ.).

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *