Αντιπροσωπεία μεγάλης γαλλικής εταιρείας που έχει εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο του νησιού μας, επισκέφτηκε τα προηγούμενα 24ωρα τη Ζάκυνθο και χθες το πρωί ξεναγήθηκε στους χώρους του αεροδρομίου «Διονύσιος Σολωμός».
Αξίζει να αναφέρουμε πως πρόκειται για την τέταρτη ομάδα επενδυτών που φτάνει στη Ζάκυνθο για να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις του αερολιμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση 34 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και την παραχώρηση της λειτουργίας τους σε ιδιώτη επενδυτή.
Το αεροδρόμιο Ζακύνθου συμπεριλαμβάνεται στην Α΄ομάδα αεροδρομίων προς ιδιωτικοποίηση μαζί με τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ακτίου, Καβάλας, ενώ προαιρετικά μπορούν να προστεθούν στην ομάδα αυτή τρία από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Αγχιάλου.
Η διαδικασία του διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν από αρκετά μεγάλο διάστημα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Με βάση τα τεύχη προκήρυξης του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση των δύο ομάδων περιφερειακών αεροδρομίων που παρέλαβαν τον περασμένο Φλεβάρη οι επενδυτές, προβλέπεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον οικονομικό τύπο, οι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλουν εγγυητικές επιστολές ύψους 12 έως 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι επενδυτές θα αποκτήσουν για 30 χρόνια με δικαίωμα παράτασης 10 ετών τη διαχείριση των αεροδρομίων ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να εκφράζεται ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Κροατία κ.α.
Ανάλογες επισκέψεις επενδυτών έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και στα αεροδρόμια της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας, γεγονός που επισημάνθηκε το προηγούμενο διάστημα από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο ο οποίος μάλιστα εξέφρασε μια έντονη αντίδραση στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων των νησιών της ΠΙΝ.
Σε περιπτώσεις μάλιστα όπως αυτή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, η επίσκεψη της ομάδας επιθεώρησης των υποψηφίων επενδυτών έγινε μετ΄ εμποδίων λόγω αντιδράσεων που εξέφρασαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του αερολιμενάρχη και απέτρεψαν την προμήθεια καρτών διαπίστευσης και άδειας πρόσβασης στο χώρο, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του αερολιμένα της Θεσσαλονίκης.