Ζάκυνθος

Ολοκληρώνονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ

Μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στο ΧΥΤΑ στο Σκοπό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών  για την  αποκατάσταση του χώρου  όπως η  κάλυψη των παλιών κυττάρων, η εγκατάσταση του πυρσού καύσης του Βιολογικού Καθαρισμού, αλλά η κατασκευή του πλυντηρίου των απορριμμάτων έχει ήδη παραδοθεί. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος πάντως, εξαρτάται άμεσα από την ομαλή ροή της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με τον  φωτογραφικό φακό της εφημερίδας μας βρεθήκαμε χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ μαζί με τον Πρόεδρο του ΦοδΣΑ Ανδρέα Ξένο , ο οποίος μας ενημέρωσε για τις εργασίες αποκατάστασης του χώρου που πλέον δε θυμίζει τις άσχημες εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος. Θυμίζουμε πως τον περασμένο χειμώνα, στην περιοχή είχαν προκληθεί τεράστια προβλήματα, όταν μια σφοδρή κακοκαιρία οδήγησε σε κατολίσθηση ενός μεγάλου όγκου σκουπιδιών και νέα διαρροή στραγγιδίων προς τη θάλασσα.

Ο κ. Ξένος, επεσήμανε πως πλέον ο ΧΥΤΑ λειτουργεί χωρίς προβλήματα, ωστόσο επανέλαβε την άμεση ανάγκη για εξεύρεση νέας λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων: Τα δύο νέα κύτταρα που ανοίχθηκαν στο Σκοπό, μέσα στον επόμενο χρόνο θα γεμίζουν από σκουπίδια και ο νέος χώρος για τη διάθεση των σκουπιδιών πρέπει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι διαδικασίες για την δημιουργία του νέου ΧΥΤΥ προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και ο κ. Ξένος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν μέσα στον Αύγουστο μπορεί να δοθεί εντολή για τη δημοπράτηση των προβλεπόμενων εργασιών μέσω του ΕΣΠΑ.

«Έχουν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις και ήδη η μια από τις δύο εργολαβίες προϋπολογισμού 120.000 Ευρώ που αφορούσε την καύση του βιοαερίου αλλά και το πλυντήριο για τα λάστιχα των απορριμματοφόρων έχει ολοκληρωθεί. Σε ότι αφορά την εργολαβία των 2.200.000 Ευρώ, έχει ολοκληρωθεί το 80% των εργασιών και υπολείπεται η εγκατάσταση της μονάδας αντίστροφης όσμωσης για τα στραγγίδια» δήλωσε ο κ. Ξένος και συμπλήρωσε πως αν το έργο της επέκτασης του τοιχίου είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση και είχε κατασκευαστεί, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί πως στην περιοχή λειτουργεί ΧΥΤΑ.

Να σημειωθεί πως η εργολαβία των 2,2 εκ ευρώ που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2012, πήρε παράταση λόγω προβλημάτων με την ροή της χρηματοδότησης αλλά και τις διακοπές εργασιών στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανάδοχος.

Προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση της Μονάδας Αντίστροφης Όσμωσης θα πρέπει ο ανάδοχος να πληρωθεί ένα ποσό από τα χρήματα που του οφείλονται.

«Το πρόβλημα που υπάρχει και θα προκύψει σύντομα, είναι η πλήρωση του χώρου, αφού τουλάχιστον σε ένα χρόνο από σήμερα δε θα υπάρχει χώρος για τα σκουπίδια. Η γραφειοκρατία με το ΧΥΤΥ είναι τόσο μεγάλη και τα βήματα είναι τόσο αργά, που στην καλύτερη των περιπτώσεων ένας νέος χώρος θα είναι έτοιμος το 2020! Θα πρέπει να δούμε τα επόμενα χρόνια που θα διαθέσουμε τα σκουπίδια!» δήλωσε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης.

Για την λύση της κατασκευής μονάδας δεματοποίησης στο αεροδρόμιο, η  οποία θυμίζουμε πως είχε συζητηθεί σε σύσκεψη που είχε γίνει πρόσφατα στο ΥΠΕΚΑ παρουσία όλων των φορέων του νησιού αλλά και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Ξένος έκανε γνωστό πως το θέμα είναι ανοιχτό, η πρόταση είναι έτοιμη αλλά απαιτούνται αδειοδοτήσεις.

Αναφορικά με το ανοιχτό μέτωπο της παραπομπής της Χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο κ. Ξένος ανέφερε πως πρόσφατα το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επίσημη απάντηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μέσω της οποίας περιγράφει τις εργασίες που έχουν γίνει στο Σκοπό, προσκομίζοντας και το σχετικό φωτογραφικό υλικό. Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η προφορική εξέταση της υπόθεσης μέσα στο φθινόπωρο.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης θύμισε πως ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε από το κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ είχε θετικά αποτελέσματα, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα επισκεφτούν το ΧΥΤΑ στο Σκοπό και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτή την στιγμή τηρούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσα προβλέπονται από τους περιβαλλοντικούς όρους και βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση» κατέληξε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *