Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε η εξέταση των δασικών χαρτών για Καλαμάκι, Παντοκράτορα και Αργάσι

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες των τεσσάρων κοινοτήτων που είχαν αναρτηθεί το προηγούμενο διάστημα για το Δήμο Ζακύνθου, δηλαδή του Παντοκράτορα, του Καλαμακίου, του Αργασίου και του Βασιλικού, πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου υπό την προεδρία της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλονιάς, που έχει οριστεί ως Πρόεδρος.

Η Επιτροπή ξεκίνησε το έργο της εξετάζοντας τα πρόδηλα σφάλματα, με βάση τις αιτήσεις που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις παραπάνω κοινότητες. Αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων θα ακολουθήσει η εξέταση των αντιρρήσεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου, Δήμο Δημήτριο η Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση ολοκλήρωσε την εξέταση συνολικά 45 αιτήσεων που αφορούν όλες τις περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων σε Παντοκράτορα, Καλαμάκι και Αργάσι. Στην επόμενη συνεδρίαση θα εξεταστούν τα πρόδηλα σφάλματα που αφορούν την κοινότητα του Βασιλικού και σύμφωνα με τον κ. Δήμο είναι και τα περισσότερα αφού ανέρχονται συνολικά σε 183 αιτήσεις.

Όπως προαναφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των πρόδηλων σφαλμάτων , θα ακολουθήσει η εξέταση των αντιρρήσεων που αφορούν τις παραπάνω κοινότητες και ο αριθμός τους ξεπερνά τις 200.

Σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Περιβάλλοντος κατά προτεραιότητα εξετάζονται οι αιτήσεις που αφορούν πρόδηλα λάθη και στη συνέχεια η ασχολείται με το κυρίως αντικείμενό της , που είναι η εξέταση των αντιρρήσεων. Προκειμένου να διευκολυνθούν στο έργο τους οι επιτροπές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε οδηγό με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν και σε αυτά περιλαμβάνεται η ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά περιοχή και με κοινά κατά το δυνατόν φυσιογεωγραφικά χαρακτηριστικά και χρήσεις, η ομαδοποίηση των αντιρρήσεων που αφορούν πράξεις της διοίκησης (πράξεις χαρακτηρισμού, σχέδια πόλης, όρια οικισμού, κλήροι του εποικισμού), η ομαδοποίηση των αιτήσεων των προδήλων σφαλμάτων, που έχουν γίνει αποδεκτά από την οικεία Δ/νση Δασών κ.α.

Θυμίζουμε πως η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2018, αποφασίστηκε η μερική κύρωση του δασικού χάρτη των τοπικών κοινοτήτων Αργασίου, Βασιλικού, Καλαμακίου και Παντοκράτορα του Δήμου Ζακύνθου, της Περιφερειακή Ενότητας Ζακύνθου. Προκειμένου να έχουμε τους οριστικούς χάρτες σε αυτές τις περιοχές, θα χρειαστεί να περάσει αρκετό διάστημα για να ολοκληρώσει η Επιτροπή το έργο της.

Στο Δασαρχείο οι μελέτες για το υπόλοιπο νησί

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η μελέτη των δασικών χαρτών για το υπόλοιπο νησί, με εξαίρεση τις παραπάνω περιοχές, αλλά και τη Δ.Ε Ζακυνθίων. Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα η σύνταξη των δασικών χαρτών έγινε σε τρία διαφορετικά στάδια, που αφορούν τα διαφορετικά τμήματα στα οποία χωρίστηκε το νησί (Πεδινό, ορεινό, ημιορεινό).

Το μελετητικό γραφείο παρέδωσε τους δασικούς χάρτες στη Δασική Υπηρεσία για έναν πρώτο έλεγχο και αφού συνταχθεί η έκθεση ελέγχου και ένας μήνας διορθώσεων από τον ανάδοχο θα γίνει η ανάρτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *