Σε μια αμφίρροπη εκλογική μάχη που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός θρίλερ οδηγούνται σε πέντε ημέρες οι ψηφοφόροι με εμφανή τα διλήμματα και την α-πουσία ενός ρεύματος που να δημιουργεί την βεβαιότητα ότι θα προκύψει μια αυτοδύναμη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα είναι τόσο ισχυρή η πόλωση υπέρ των δύο μεγά-λων κομμάτων που δημιουργούνται συνθήκες ικανές, υπό προϋποθέσεις, να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, στο βαθμό που τα περισσότερα μικρά κόμ-ματα μείνουν εκτός Βουλής, παρότι συνολικά θα εισπράξουν μια εκλογική δύ-ναμη που θα πλησιάζει το 10%.
Αναλυτές και δημοσκόποι, δημοσιογράφοι και στατιστικολόγοι διερευνούν κα-θημερινά τα νέα δεδομένα των δημοσκοπήσεων και ιδιαίτερα εκείνα που αφο-ρούν την αδιευκρίνιστη ψήφο ή την ψήφο των αναποφασίστων.
Από όλα τα μέχρι χθες δεδομένα των δημοσκοπήσεων είναι πλέον εμφανής η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά που κυμαίνονται από 2 έως 5%, η μάχη που δίνεται για την τρίτη θέση μεταξύ των κομμάτων ΠΟΤΑΜΙ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΚΚΕ και η μάχη που γίνεται μεταξύ ΑΝΕΛ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ κλπ. για το εάν τελικά θα καταφέρουν να μπούν στη Βουλή.
Το μεγάλο ερωτηματικό για όλους όσους μελετούν τα στοιχεία είναι η αδιευ-κρίνιστη ψήφος που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις πλησιάζει το 20% αλλά σε καμία περίπτωση δεν πέφτει ακόμα κάτω από το 10%.
Πρόκειται για μια δύναμη πάνω από 600 χιλιάδων ψηφοφόρων οι οποίοι δυ-νητικά μπορούν να δώσουν σε ένα κόμμα την αυτοδυναμία ή να ενισχύσουν κατ’ αναλογία όλα τα κόμματα που αγωνίζονται για να μπούν στο Κοινοβούλιο ή ακόμα να επιφυλάσσουν κάποια έκπληξη, όπως εκτιμούν ορισμένοι, δηλαδή να είναι μια “κρυπτόμενη ψήφος” που οι ψηφοφόροι δεν την ομολογούν δημό-σια και ενδέχεται να εκδηλωθεί προς συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.
Η “ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ”
Το Σαββατοκύριακο είδε το φως της δημοσιότητας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μια σύνθεση 13 διαφορετικών δημοσκοπήσεων η οποία διεθνώς ονομάζεται “poll of polls” και στα ελληνικά θα μπορούσε να παραφραστεί ως «η μητέρα των δημοσκοπήσεων».
Πρόκειται για τον μέσο όρο των προβλέψεων όλων των ερευνών, επτά ημέρες πριν από τις εκλογές. Σχετικά με την εγκυρότητα που έχει μία τέτοια ενέργεια, η επιστημονική απάντηση είναι πως το poll of polls θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, δεδομένου ότι δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υπολογίζει τις μέσες ποσοστιαίες τιμές των δημοσκοπηκών εκτιμήσεων, με συνέπεια βε-βαίως να επικυριαρχούν τα πλειοψηφούντα και όχι τα ακραία σενάρια.
Το ελληνικό poll of polls διαμορφώθηκε από τις τελευταίες έρευνες δώδεκα ε-ταιρειών και ενός πανεπιστημίου, που δημοσιεύθηκαν από τις 7 έως τις 15 Ια-νουαρίου και είναι οι εξής: Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Pal-mos, Pulse, K-Research, Alco, DATA RC, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Public Issue.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι περισσότερες εταιρείες δημοσιοποι-ούν μόνον την πρόθεση ψήφου, καταγράφοντας και το ποσοστό των αναπο-φάσιστων, ενώ όταν προσπαθούν να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα υποχρεώνο-νται να κάνουν μια μάλλον αυθαίρετη πρόβλεψη. ότι δηλαδή οι αναποφάσιστοι θα συμπεριφερθούν στις κάλπες ακριβώς όπως και οι αποφασισμένοι και δεν θα λειτουργήσουν εις βάρος ή επ’ ωφελεία κάποιου κόμματος.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την «ενδεικτική πρόβλεψη αποτελέσματος» του poll of polls και όπως φαίνεται και στον πίνακα, η εκτίμηση του ποσοστού που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το 34,7% και της Ν.Δ. το 30,2%, ενώ ακολουθούν το «Ποτάμι» με 7%, η Χρυσή Αυγή (6,2%), το ΚΚΕ (5,6%), το ΠΑΣΟΚ (4,7%) και με εντελώς οριακό τρόπο (3%) φαίνεται να διασφαλίζουν (μέχρι στιγμής) την είσοδό τους στη Βουλή οι ΑΝΕΛ.
Toυ Φίλιππου Συνετού