Κοινωνία

Οι “τυφλοί” της Ζακύνθου και τα σωρηδόν επιδόματα στα δικαστήρια της Πάτρας

Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των επιδομάτων τυφλότητας στη Ζάκυνθο.

Κατηγορούμενοι, ένα πολιτικό στέλεχος, ο πρώην Νομάρχης του νησιού και υποψήφιος βουλευτής, κι ένας συνταξιούχος οφθαλμίατρος.

Και οι δυο βαρύνονται με τις κακακουργηματικές κατηγορίες της κατ’ εξακολούθηση ψευδούς βεβαίωσης κι απάτης από κοινού για ποσό άνω των 120 χιλιάδων ευρώ από τη δεκαετία του 2000.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση. Αρχικά είχε γίνει καταγγελία για 800 τουλάχιστον περιπτώσεις επιδομάτων που έπαιρναν δήθεν τυφλοί στο νησί της Ζακύνθου.

Στο κατηγορητήτηριο ωστόσο ο αριθμός μειώθηκε στο μισό.

Ο πρώτος έλεγχος του 2012 έδειξε ότι το 82,4% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στο νομό δεν ήταν πραγματικά τυφλοί. Από τους 388 δικαιούχους που κλήθηκαν για επανέλεγχο από τις υγειονομικές υπηρεσίες προσήλθαν κι εξετάστηκαν οι 221 και όπως διαπιστώθηκε μόνο οι 34 ήταν τυφλοί εφ’ όρους ζωής και 5 για έναν χρόνο. Δηλαδή το 17,6% ήταν πραγματικά δικαιούχοι του επιδόματος ενώ 182 (82,4%) δεν κρίθηκαν πραγματικά τυφλοί.Οι υπόλοιποι 167 απλά δεν πήγαν για επανεξέταση.

Δεκάδες από όσους κρίθηκε ότι δεν ήταν πραγματικά τυφλοί με άλλη δικογραφία διώχθηκαν σε βαθμό πλημμελήμματος γιατί έπαιρναν επίδομα χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Χθες πρώτη ημέρα της δίκης στην Πάτρα, κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της Δ/νσης υγείας και πρόνοιας της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου ο οποίος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την έγκριση σχεδόν 400 επιδομάτων τυφλότητας, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για το καθεστώς ελέγχου. Όπως είπε στο δικαστήριο, από το 2003 κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και γι αυτό σταμάτησε να υπογράφει τα επιδόματα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης παρουσίασαν αλληλουχία εγγράφων μεταξύ του διευθυντή Υγείας και πρόνοιας, του τότε Νομάρχη και του αρμόδιου υπουργείου, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος έπραξε τα προβλεπόμενα.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή:
https://www.thebest.gr/article/558672-oi-tufloi-tis-zakunthou-kai-ta-soridon-epidomata-sta-dikastiria-tis-patras?fbclid=IwAR1QiLB3q8pelpfN_vXLWmKVFKyxQ1SYL2dlIfvomqWuDOABjMM8R638R7c

Ένα σχόλιο

  1. Να σαπίσουν στη φυλακή.Αλλα που, κόρακας κορακου μάτι δεν βγάζει.θα πέσουν τα μεγάλα μέσα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *