Της Μαριλένας Παπαδάτου
Η Ένωση Ζακυνθίων της Αθήνας «ο Άγιος Διονύσιος» ενώνει και αυτή τη φωνή της με τις προσωπικότητες και τους φορείς που το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του νησιού αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους.
Στην αιχμή αυτής της αντίδρασης, η οποία βρίσκει μέρα με την μέρα όλο και περισσότερους εκφραστές, βρίσκεται η σημερινή εικόνα της πλατείας Σολωμού αλλά και άλλων κεντρικών σημείων της Πόλης, όπως είναι η πλατεία Αγίου Μάρκου.
Στη τελευταία Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Ζακυνθίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου, έγινε μια αναλυτική συζήτηση και για τις εξελίξεις που αφορούν την πλατεία Σολωμού και εκφράστηκε το αίτημα για την άμεση αποκατάσταση και παράδοσή της στους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες.
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, συντάχθηκε και ένα ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση το οποίο ζητά εκτός από την αποκατάσταση της πλατείας Σολωμού και της πλατείας Αγίου Μάρκου (η οποία έχει καταληφθεί από παράνομες κατασκευές και τραπεζοκαθίσματα), την αποκατάσταση του εξωτερικού περιβόλου του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου αλλά και τη μεταφορά του προσφάτως τοποθετηθέντος αγάλματος προς τιμήν του Βεζάλ, από την πλατεία Διον. Σολωμού σε άλλη τοποθεσία.
Η επιστολή προς το Δήμαρχο για την πλατεία Σολωμού
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο προβληματισμός της Ένωσης Ζακυνθίων για το έργο της πλατείας Σολωμού έχει εκφραστεί από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν έγινε γνωστή η εγκατάσταση του εργολάβου για το έργο της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης και πριν ξεκινήσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης που προκάλεσε τον κίνδυνο ο χώρος να μείνει για πολύ ακόμη σκαμμένος.
Η διοίκηση της Ένωσης Ζακυνθίων, με επιστολή της προς το Δήμαρχο είχε διατυπώσει τους προβληματισμούς της για τον κίνδυνο το νέο σκηνικό που θα δημιουργηθεί να συνοδεύεται με αλλοιώσεις της παλιάς φυσιογνωμίας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης Ζακυνθίων Διονύσης Κονιτόπουλος, η αγωνία των ζακυνθινών που μένουν στην πρωτεύουσα δεν έχει να κάνει μόνο με την άμεση αποκατάσταση του χώρου, αλλά κυρίως με την εικόνα που θα αποκτήσει η πλατεία Σολωμού, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες!
«Οι πλατείες του Σολωμού και του Αγίου Μάρκου, έχουν καθοριστική σημασία στην φυσιογνωμία και την ταυτότητα του νησιού. Οι χώροι αυτοί όχι μόνο έχουν υποβαθμιστεί αλλά εκπέμπουν S.O.S!» τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως οι ζακυνθινοί της Αθήνας φοβούνται αν μετά το πέρας των εργασιών, όποτε και αν είναι αυτό, η πλατεία Σολωμού θα θυμίζει αυτό που όλοι ήξεραν, αν θα μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση ή θα βλέπουν μόνο από μακριά μια εικόνα που δε θα έχει σχέση με τη φυσιογνωμία του νησιού!
«Η προοπτική που υπάρχει με βάση τις μακέτες που έχουμε στο μυαλό μας, μας τρομάζει! Η πλατεία Σολωμού πρέπει πάση θυσία να διατηρήσει τη φυσιογνωμία που γνωρίζουμε» τόνισε συμπληρώνοντας πως δυστυχώς δεν ελήφθη υπόψη η επιστολή που εστάλη στο Δήμαρχο το Δεκέμβρη, αλλά και τα όσα συζητήθηκαν στις επαφές με τον κ. Κολοκοτσά που έγιναν εκ του σύνεγγυς.
Η επιστολή που τον περασμένο Δεκέμβρη έστειλε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ζακυνθίων στο Δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά αναφέρει:
ΕΝΩΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ»
Δεληγιώργη 24, Αθήνα 10437
E mail: [email protected]
Τηλ.2105234950, fax: 2106080581
Κιν.: 6944141463, 6977291186
Προς
Το ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Αθήνα 8/12/2014
ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Κύριε Δήμαρχε,
Εμείς οι Ζακυνθινοί της Αθήνας, η «ΕΝΩΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ», όπως γνωρίζετε προβάλλουμε το Ζακυνθινό πολιτισμό με κάθε μέσο, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το «γίγνεσθαι» στο νησί μας και σαν ετεροδημότες θεωρούμε πως έχουμε το δικαίωμα κατάθεσης της άποψής μας και μάλιστα αυτής που εκπροσωπεί ένα κοινωνικό φορέα, όπως είναι ο εν λόγω σύλλογος της παροικίας του Λεκανοπεδίου.
Το ενδιαφέρον μας αυτόν τον καιρό επικεντρώνεται σε δυο βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα του νησιού μας και κατ’ εξοχήν της πόλης της Ζακύνθου.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε αφ’ ενός στην πλατεία Αγίου Μάρκου και αφετέρου στην πλατεία Δ. Σολωμού. Θεωρούμε ότι οι δύο αυτές πλατείες αποτελούν πραγματικά τα μοναδικά εναπομείναντα χαρακτηριστικά στοιχεία της ιστορικής ταυτότητας της Ζακύνθου, ιδιαίτερα κοινά γνωρίσματα που συναντούσε ο αλλοτινός επισκέπτης σε κάθε σημείο της πόλης και τα οποία με τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 αφανίστηκαν κάτω από τους σωρούς των ερειπίων για πάντα.
Απομένει λοιπόν, σε εμάς τώρα να διαφυλάξουμε, όπως μπορούμε, εκείνα τα λίγα που έχουν απομείνει και προκαλούν μνήμες , διατηρούν το ελάχιστο από το ιδιαίτερο, το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης της Ζακύνθου.
Και αυτό που όλοι αποδέχονται σαν ιδιαιτερότητα είναι αυτές οι δύο πλατείες. Αυτές οι πλατείες που με το χρώμα τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον τόσο όλων των Ζακυνθινών όσο και των επισκεπτών του νησιού μας, όπως δηλώνεται. Αυτές λοιπόν οι πλατείες θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουν να εκπέμπουν αυτό το μοναδικό γνώρισμα και άρωμα παρελθόντος που κανένα άλλο σημείο της πόλης δε φαίνεται ότι διαθέτει.
‘Όμως: 1) Η πλατεία Αγ. Μάρκου έχει αφανιστεί κάτω από τα επικίνδυνα και προφανώς μη νόμιμα πρόσθετα κατασκευάσματα που έχουν καταπατήσει κάθε έννοια δικαιώματος, που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο ιστορικό πλακόστρωτο, που αλλοίωσαν τελικά την εικόνα της, την εικόνα που έμεινε μετά το κάψιμο του «Libro d’ oro» από το λαό, για να θυμίζει τους αγώνες του, τη Δημοκρατία, την ιδιαιτερότητα και την ταυτότητα της πόλης και που δεν επιτρέπουν τη χρήση της από τον πολίτη , τελικά.
2) Η πλατεία Δ. Σολωμού, «η μεγάλη μας πλατεία» (Αντ. Π. Ξένος), έμεινε, μετά τους σεισμούς, να θυμίζει το νησί Ζάκυνθος. Να ξαναφέρνει στη μνήμη όσων την είχαν προσεισμικά γνωρίσει, το μοναδικό σκηνικό με αυτήν τη «μεγάλη πλατεία» και τα μοναδικά κτήρια γύρω της (όπως το θέατρο «Φώσκολος», ένα από τα λαμπρά έργα του Έρνεστ Τσίλλερ), να προκαλεί τους νεώτερους για να τη γνωρίσουν από τις αφηγήσεις των παλιότερων, από τις καταγραφές ειδικών.
Να προσελκύει τους ηλικιωμένους, τα παιδιά αλλά και τους νέους για να περνούν κάποιες ευχάριστες ώρες μακριά από την καθημερινότητα, να ανοίγει τις καρδιές των επισκεπτών της προσφέροντάς τους τη χαρά της ελεύθερης και σε βάθος ευχάριστης ματιάς.
Αυτή λοιπόν η πλατεία, τις ημέρες αυτές, έχει μπει σε διαδικασία ανακατασκευής. Και έχει προκαλέσει το ενδιαφέροντος όλων μας, κάτω από το φόβο του αποτελέσματος, που οπωσδήποτε θα αποδοθεί με ένα άλλο σκηνικό.
Όλοι ευχόμαστε, όπως αυτό, το νέο σκηνικό να μην συνοδεύεται με αλλοιώσεις της παλιάς φυσιογνωμίας, προκειμένου να προσαρμοστεί «σ ένα μοντέρνο θέμα » όπως λέγεται. Δυστυχώς όμως ακούγονται απόψεις ,απ’ αυτούς που έχουν μελετήσει τις μακέτες αυτού του νέου σκηνικού, που μόνο τρόμο μας έχουν προκαλέσει. Και αυτό επειδή μας πληροφορούν ότι στοιχεία που θα προστεθούν αλλοιώνουν πράγματι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «μεγάλης μας πλατείας». Αφαιρούν το πλεονέκτημα της μοναδικότητας, πού άντεξε στις καταστροφές, στο χρόνο.
Αυτές οι απόψεις μας οδήγησαν στο να διατυπώσουμε τη δική μας ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα. Και βέβαια μπορεί να μην είμαστε οι ειδικοί για ένα τέτοιο θέμα αλλά ακολουθώντας την απλή λογική κρίνουμε πως πρέπει να φωνάξουμε «Προσοχή!!!».
Θα υπενθυμίσουμε ότι, την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, παρότι τη μετασκεύασαν καταξιωμένοι στο χώρο επιστήμονες, όμως από την ημέρα που παραδόθηκε σε χρήση μέχρι σήμερα δεν αγαπήθηκε, δεν μπόρεσε να ανακτήσει την παλαιά της αίγλη, δεν μπόρεσε να αποτελέσει εκ νέου το σημείο αναφοράς των πολιτών της.
Θα πρέπει λοιπόν να επισημάνουμε ότι οι πολίτες, κάθε ηλικίας και φύλου, του νησιού που περνούσαν, χαρούμενες ώρες μέσα στο δικό τους περιβάλλον, θα πρέπει να συνεχίσουν να περνούν παρόμοιες όμορφες στιγμές στη νέα πλατεία.
Αλλά διερωτόμαστε απλά, πως θα νιώθουν παιδιά κάθε ηλικίας που πήγαιναν εκεί για να ξεφαντώσουν, ηλικιωμένοι που κάθονταν για ώρες σε αναπαυτικά «παγκάκια», άνθρωποι κάθε ηλικίας που βολτάριζαν ανέμελα, χωρίς τις αναγκαίες … προφυλάξεις, πού θα χρειάζονται , μέσα σε ένα νέο, δύσκολο μη εύχρηστο περιβάλλον, με την νέα αμφισβητούμενη από τους πολλούς αλλά την αποκαλούμενη από κάποιους λίγους «… σύγχρονη … πολυτέλεια …».
Διερωτόμαστε λοιπόν, κι ερωτάμε τους ιθύνοντες, θα αγαπηθεί η νέα πλατεία από τους φυσικούς χρήστες της, από τους ντόπιους και από τους ξένους;
Ας δώσετε λοιπόν, εσείς κύριε Δήμαρχε την απάντηση, έχοντας στη σκέψη σας τις μνήμες όλων μας, την ιστορική της διαδρομή και τις απόψεις σημερινών Ζακυνθινών που υποστηρίζουν πως αλλοίωση του χαρακτήρα της, που διαμορφώθηκε από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα και διατηρήθηκε μέσα στο χρόνο, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον ιδιαίτερο πολιτισμό μας, τον ίδιον τον λαό, το μέλλον του τόπου.
Με εκτίμηση,
Για την ΕΝΩΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ»
Ο πρόεδρος
Διον. Κονιτόπουλος