Ζάκυνθος

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν άμεσα την άρση της επιστράτευσης

Συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου πραγματοποίησαν καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταγγείλουν το μέτρο της επιστράτευσης αλλά και να αναδείξουν γενικότερα ζητήματα, όπως αυτό της απόλυσης υπαλλήλων από το Δημόσιο, όπως συνέβη και με την περίπτωση της ΕΡΤ.

Οι καθηγητές ανάρτησαν έξω από το κτήριο της Περιφέρειας ένα πανό που ανέγραφε « Όχι στις Απολύσεις. Μόνιμη Δουλειά για όλους» και αφού έμειναν εκεί για λίγη ώρα ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕΖ Δημήτρης Χονδρός, μιλώντας στην εφημερίδα μας επανήλθε στο ζήτημα του προσωπικού που θεωρείται υπεράριθμο στη Ζάκυνθο, σημειώνοντας  πως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης αγνόησε ακόμη και την απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αφού ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού που δηλώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας ήταν 155 άτομα και όχι 58 όπως αποφάσισε το Υπηρεσιακό.

«Από την στιγμή που τελειώνουν οι πανελλαδικές, τελειώνει και το παραμύθι της Κυβέρνησης για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Η επιστράτευση δεν έχει αρθεί, ούτε προβλέπεται να αρθεί άμεσα! Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι στερούμαστε το δικαίωμα της απεργίας αλλά ακόμη και το δικαίωμα να ενωθούν οι οικογένειες συναδέλφων που εργάζονται σε διαφορετικούς Νομούς. Αν φύγουν από τον τόπο που υπηρετούν αυτό γίνεται με δική τους ευθύνη» σημείωσε ο κ. Χονδρός, συμπληρώνοντας πως η Κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα της απεργίας σε όσους κλάδους θέλει να μετατρέψει σε …κομματάκια και αυτό έγινε πρόσφατα και με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ έθεσε και το θέμα των μεταθέσεων σχολιάζοντας πως επί της ουσίας καταργούνται αφού από τις 134 αιτήσεις, εγκρίθηκαν μόλις 6.

Ο κ. Χονδρός εξέφρασε τη διαμαρτυρία της ΕΛΜΕΖ και για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τονίζοντας πως και η απόφαση αυτή εντάσσεται στην ίδια πολιτική της Κυβέρνησης .

«Εμείς καλούμε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθεί. Το να υπάρχουν καθηγητές στα σχολεία δεν αφορά μόνο τους μαθητές αλλά τους γονείς και τις οικογένειες. Το ζητούμενο είναι τι μαθαίνει το παιδί και όχι μόνο οι εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εκπαιδευτικοί» σχολίασε.

Να σημειωθεί πως η χθεσινή κινητοποίηση ανέδειξε και το ζήτημα της απαγόρευσης που εξέδωσε το Υπουργείο για την μετάβαση εκπαιδευτικών που έχουν κληρωθεί να συμμετάσχουν σε σεμινάρια στα ΚΠΕ. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μεταβούν εκτός Νομού με το επιχείρημα της επιστράτευσης.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρει:

«Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου ομόφωνα καταδικάζει την ενέργεια του Υπουργείου να απαγορεύσει σε εκπαιδευτικούς που έχουν κληρωθεί να συμμετάσχουν σε σεμινάρια στα ΚΠΕ της Περιφέρειας να μεταβούν σε περιοχές εκτός Νομού, με το επιχείρημα της επιστράτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το έγγραφο υπ’ αριθμό 50/ 13-02-2013 του ΚΠΕ Ιθάκης, καλούνταν οι εκπαιδευτικοί από τους νομούς Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο που θα πραγματοποιούνταν στο ΚΠΕ Ιθάκη κατά το χρονικό διάστημα 14-16 Ιουνίου. Στο σεμινάριο μπορούσαν να συμμετέχουν 30 εκπαιδευτικοί των σχολείων των εν λόγω νομών κατόπιν κλήρωσης.

Το Υπουργείο με Υ/Σ στις 24-5-2013 επιτρέπει τη συμμετοχή εκπαιδευτικών μόνο από το νομό εκείνο που έχει την έδρα του το Κ.Π.Ε. απαγορεύοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από άλλους νομούς.

Είναι φανερό ότι η επιστράτευση έχει αρνητικά αποτελέσματα και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Άλλωστε, όσο βρισκόμαστε σε καθεστώς επιστράτευσης, αυτοί που τα Σαββατοκύριακα πηγαίνουν στις οικογένειές τους φεύγοντας από το νησί, είναι εκτεθειμένοι.

Συνεπώς αποδεικνύεται ότι η ρητορική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ περί «επιστράτευσης των καθηγητών λόγων Πανελλαδικών» είναι απόλυτα ψευδής. Η επιστράτευση δε στοχεύει στο να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές, αλλά στο να κρατήσει τον κλάδο αλυσοδεμένο για να μη μπορεί να αντιδράσει στα χτυπήματα που ετοιμάζεται να καταφέρει η κυβέρνηση (υποχρεωτικές μεταθέσεις-απολύσεις, συγχωνεύσεις σχολείων).

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταδικάζει την ενέργεια του Υπουργείου και απαιτεί:

-Άμεση άρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων που έχουν επιστρατευτεί.

-Κατάργηση των νόμων εκείνων που επιτρέπουν το αντεργατικό μέτρο της επιστράτευσης.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *