Ζάκυνθος

Οικονομικός έλεγχος στο Λιμενικό Ταμείο για τα έτη 2004 -2012

Εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών για οικονομικό έλεγχο στο Λιμενικό Ταμείο από την 1η Ιανουαρίου του 2004 μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη του 2012, δόθηκε από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Ι. Μουντζούρη, αρκετούς μήνες μετά την σχετική απόφαση που είχε πάρει η Λιμενική Επιτροπή και είχε σταλεί αρμοδίως.

Η παραπάνω εξέλιξη, όπως φάνηκε, ήταν αποτέλεσμα της  επίσκεψης που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΥΕΝ, από το μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Μαρλέν Μαρίνου Ξανθού η οποία από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του οργάνου, είχε θέσει το ζήτημα των ισολογισμών.

Υπενθυμίζεται πως το Λιμενικό Ταμείο δεν διαθέτει εγκεκριμένους προϋπολογισμούς από το 2004 μέχρι και το 2011 και όλα αυτά τα χρόνια, η μια διοίκηση διαδεχόταν την άλλη, χωρίς να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα οικονομικά αλλά και για τη διαχείριση που είχε προηγηθεί.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις που είχε πάρει η Λιμενική Επιτροπή μετά τον ορισμό των νέων μελών της και την εκλογή του κ. Ζώντου στη θέση του Προέδρου, ήταν να γίνει αίτημα προς το ΥΕΝ ώστε να διεξαχθεί οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στα προηγούμενα οικονομικά έτη. Όπως προαναφέρθηκε, το θέμα είχε θέσει η κ. Μαρίνου Ξανθού, που σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση το επανέφερε, ζητώντας ενημέρωση για την τύχη του αιτήματος στο Υπουργείο.

Όπως αποδείχθηκε, από τον Ιούνιο του 2012, οπότε και ελήφθη η απόφαση για έλεγχο από την Λιμενική Επιτροπή, μέχρι και σήμερα, η διαδικασία για να οριστούν ελεγκτές  δεν είχε ενεργοποιηθεί από το ΥΕΝ και η απόφαση βρισκόταν ξεχασμένη στο γραφείο της αρμόδιας Διευθύντριας.

Αυτή την κατάσταση περιέγραψε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Λιμενικής Επιτροπής την Παρασκευή η κ. Μαρλέν Μαρίνου Ξανθού, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έκανε ώστε να ξεκινήσει ο έλεγχος, επιδιώκοντας να ενημερώσει τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΥΕΝ στην Αθήνα.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση για το θέμα.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τιμόθεος Ζώντος ενημέρωσε τη λιμενική επιτροπή για την εντολή διεξαγωγής ελέγχου και επανέλαβε πως υπήρχε απόφαση από την Επιτροπή, με την οποία όμως το Υπουργείο δεν ασχολήθηκε.

«Έπρεπε από την αρχή να κινητοποιηθούμε για το θέμα διότι πληρώνουμε ακόμη βάρη του παρελθόντος. Από την πρώτη ημέρα έπρεπε να είμαστε από πάνω» σχολίασε μεταξύ άλλων η κ. Ξανθού, επαναλαμβάνοντας  πως η έγκριση των ισολογισμών και των απολογισμών προβλέπεται από τη Νομοθεσία, η κάθε διοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν και πως δεν μπορεί η μια λιμενική επιτροπή να διαδέχεται την άλλη χωρίς να υπάρχει εικόνα για το τι παραδίδεται και το τι παραλαμβάνεται.

Η ίδια έκανε γνωστό πως ο Γενικός Γραμματέας τη δέχτηκε στο γραφείο του, μετά από δική της επιδίωξη και άμεσα έδωσε εντολή για τον έλεγχο, κάνοντας παράλληλα επίπληξη στην αρμόδια υπάλληλο, η οποία κωλυσιεργούσε.

«Επισκέφτηκα το Γενικό Γραμματέα και του έδωσα την ομόφωνη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής. Ο ίδιος έκανε λόγο για παράλειψη του Υπουργείου και αυθημερόν υπέγραψε την εντολή για έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών» σημείωσε ακόμη η κ. Ξανθού και  διευκρίνισε πως ο οικονομικός έλεγχος γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών και ο διαχειριστικός από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η κ. Ξανθού, τόνισε ακόμη πως προτίθεται να ζητήσει προσωπικά πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα με το Αρχείο της Υπηρεσίας, ενώ αφού ενημερώθηκε πως εγκρίθηκε από την Λιμενική Επιτροπή ο ισολογισμός του 2011, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, το διάστημα που η κ. Ξανθού απουσίαζε από τη Ζάκυνθο και η ίδια αντέδρασε έντονα, σημειώνοντας πως η απόφαση που είχε ληφθεί ήταν να μην εγκριθεί κανένας ισολογισμός.

Ωστόσο από την πλευρά του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, επισημάνθηκε πως το Υπουργείο, ζητούσε πιεστικά και με επείγοντα έγγραφα την έγκριση του ισολογισμού, η οποία έγινε από την Λιμενική Επιτροπή με επιφύλαξη.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *