Πολύτιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς του νησιού μας έδωσε ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ Γ. Κεφαλληνός, μιλώντας στον –Ε- σχετικά με τα προβλήματα στις καλλιέργειες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.
Η μεγάλη βροχόπτωση φαίνεται να δημιούργησε προβλήματα ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της πατάτας ενώ οι ζημιές σε καλλιέργειες αμπελιών και ελιών σε περιοχές όπου είχαμε χαλαζόπτωση ήταν μεμονωμένες.
Ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ ζήτησε από τους παραγωγούς πατάτας να λάβουν μέτρα για την αποστράγγιση των χωραφιών τους, ενώ συνέστησε σε όλους τους αγρότες να μην προχωρήσουν ακόμη σε λιπάνσεις, αφού λόγω της κατάστασης του εδάφους δε θα είναι αποτελεσματικές.
«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν δημιουργήσει προβλήματα, ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της πατάτας λόγω της μεγάλης υγρασίας και του νερού και υπάρχει ο κίνδυνος να σαπίσει ο σπόρος που είχε φυτευτεί το προηγούμενο διάστημα. Καλό θα ήταν οι παραγωγοί να βοηθήσουν στην αποστράγγιση ανοίγοντας βοηθητικά αυλάκια» τόνισε αρχικά για την καλλιέργεια της πατάτας ενώ ζήτησε από όλους τους παραγωγούς να αποφύγουν για κάποιες ημέρες την λίπανση των καλλιεργειών τους με λιπάσματα νιτρικής αμμωνίας.
«Τα λιπάσματα αυτά έχουν μεγάλη διαλυτότητα και υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στο νερό και να φτάσουν σε μεγάλο βάθος ή να φύγουν εντελώς από το έδαφος. Καλό είναι οι παραγωγοί να αφήσουν να περάσουν λίγες ημέρες για να κάνουν καλύτερη λίπανση στα αμπέλια και τις ελιές» σημείωσε.
Για την γαλαζόπτωση που έπληξε χωριά όπως αυτά του Κάμπου, ο κ. Κεφαλληνός σημείωσε πως τα αμπέλια δεν βρίσκονται σε βλαστική περίοδο και ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί τα μπουμπούκια ωστόσο σημείωσε πως ενδέχεται να υπάρξουν μεμονωμένα προβλήματα σε κάποιες ελιές και αμπέλια.
«Θα πρότεινα στους παραγωγούς της ελιάς, όταν βελτιωθεί ο καιρός να κάνουν έναν προληπτικό ψεκασμό με χαλκούχα σκευάσματα ώστε να απολυμανθούν πληγές που μπορεί να δημιουργήθηκαν από την χαλαζόπτωση και να αποφύγουμε το φαινόμενο της καρκίνωσης. Στα αμπέλια δεν νομίζω ότι χρειάζεται ψεκασμός γιατί είναι νωρίς για την βλαστική περίοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για την καλλιέργεια της ελιάς και τα προβλήματα ακαρπίας που προκλήθηκαν την περσινή ελαιοκομική περίοδο, ο γεωπόνος της ΕΑΣΖ εξέφρασε την ελπίδα η φετινή παραγωγή να είναι καλύτερη αν και υπήρξε πρόβλημα λόγω της έλλειψης χαμηλών θερμοκρασιών μέσα στο Γενάρη. Πρότεινε δε στους παραγωγούς, το επόμενο διάστημα να ενισχύσουν όσο μπορούν την ανθοφορία και την καρπόδεση των δέντρων με ειδικά σκευάσματα, ώστε να αποφευχθούν τα περσινά προβλήματα.
«Η έλλειψη χαμηλών θερμοκρασιών μέσα στο Γενάρη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανθοφορία και την καρπόδεση. Ελπίζω οι καιρικές συνθήκες να είναι καλύτερες» σχολίασε και συμπλήρωσε πως οι παραγωγοί της ελιάς καλό θα ήταν να ψεκάσουν τις καλλιέργειές τους με χαλκούχα σκευάσματα πριν το στάδιο της ανθοφορίας αλλά και να χρησιμοποιήσουν λιπάσματα που θα βοηθήσουν την ανθοφορία και την καρπόδεση.
Τέλος, για την φυτοπροστασία στα αμπέλια, σημείωσε πως επειδή φέτος είναι μεγάλα τα ποσοστά υγρασίας, δε θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή προγραμμάτων για τον περονόσπορο.
«Η φυτοπροστασία πρέπει να γίνει όταν ο βλαστός βγάλει τα πρώτα φύλλα για να προλάβουμε τα προβλήματα. Χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση από τους παραγωγούς καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πρώιμες προσβολές από περονόσπορο».