Ζάκυνθος

Ξεσηκώθηκαν κάτοικοι και φορείς: Να φύγει ο ΧΥΤΑ από το Σκοπό

Με δυναμικές αντιδράσεις απειλούν οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι φορείς του κόλπου Λαγανά αν δεν κλείσει ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό και έστειλαν επίσημο έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν διεξοδικά για τις προθέσεις και τις ενέργειές τους.

Το αίτημα είναι να κλείσει ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό και να σταματήσει να δέχεται σκουπίδια γιατί, όπως αναφέρουν, κινδυνεύει να καταστραφεί όλη η περιοχή καθώς εντοπίστηκαν οι πρώτες κατολισθήσεις στο Καλαμάκι. Επισημαίνουν ότι ο χώρος με τα σκουπίδια λειτουργεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ρωτούν δημόσια τι γίνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που από πέρυσι είχε ανακοινώσει το κλείσιμο του Σκοπού.

Το έγγραφο αποστέλλεται σε όλους τους αρμόδιους και αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Δημοτική ενότητα Λαγανά που αποτελείται από τις κοινότητες Αγαλάς, Κερί, Καλαμάκι, Μουζάκι, Λιθακία, Παντοκράτορας, η τοπική κοινότητα Βασιλικού, και η τοπική κοινότητα Αργασίου, ο Σύλλογος επιχειρηματιών Βασιλικού, ο Σύλλογος επιχειρηματιών Καλαμακίου ο σύλλογος ξενοδόχων, ενοικιαζόμενων δωματίων Λαγανά, Αργασίου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περιοχών με το ακόλουθο έγγραφο ενημερώνουν για ποιους λόγους πρέπει να φύγει ο ΧΥΤΑ από την υπάρχουσα θέση.

Παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει ρητά την ύπαρξη ΧΥΤΑ σε προστατευόμενες περιοχές, την παραπομπή στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο που ο ΧΥΤΑ λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των οικολογικών οργανώσεων, τις εκθέσεις αυτοψίας των αρμόδιων φορέων που «φωτογραφίζουν» έναν παράνομο  ΧΥΤΑ κορεσμένο, μια περιβαλλοντική βόμβα στον Σκοπό με σοβαρή απειλή οποιαδήποτε χρονική στιγμή να καταρρεύσει. Πριν από ένα χρόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει ότι ο κορεσμένος πλέον ΧΥΤΑ Ζακύνθου θα σταματούσε να λειτουργεί από τις αρχές του 2012, κάτι που δε συνέβη. Αποτέλεσμα  η ρύπανση από τα σκουπίδια να καταλήγει στον κόλπο του Λαγανά με σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την προστασία της χελώνας καρέτα-καρέτα. Επίσης στην περιοχή υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας (πηγές) με πόσιμο νερό.

Ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου συνεχίζει να υπολειτουργεί μέσα στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ)! Γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ίδιο το πάρκο και τον σκοπό της ύπαρξής του που δεν είναι άλλος από τη διάσωση της χελώνας Carettacaretta και την προστασία του περιβάλλον της περιοχής.

Η περιοχή που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ το έδαφος παρουσιάζει κατολισθήσεις. Πριν μερικούς μήνες δημιουργήθηκε κατολίσθηση σε παρακείμενη περιοχή και αυτό φαίνεται από την παράλια του Καλαμακίου. Φαντασθείτε το τοιχίο αντιστήριξης να αρχίσει να υποχωρεί, με κίνδυνο να γλιστρήσουν ανυπολόγιστες ποσότητες σκουπιδιών στις πλαγιές και στη θαλάσσια περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, κάτι που – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή, θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα συμβάλει στον οικονομικό αφανισμό των επιχειρηματιών.

Επίσης θέλουμε να ενημερώσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι θα καταφύγουμε στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια εάν δεν σταματήσει η ρίψη σκουπιδιών στον υφιστάμενο κορεσμένο, παράνομο ΧΥΤΑ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *