Κοινωνία

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες στον πολύπαθο δρόμο Αλυκές – Ξύγκια

Κατασκευάζονται τα πρώτα 1000 μέτρα από Τηγάνια μέχρι Χαρτάτα

Ρεπορτάζ: Μαριλένα Παπαδάτου

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι εργασίες για το πολύπαθο οδικό έργο που θα συνδέει τα Ξύγκια με τις Αλυκές που σήμερα παραμένει ημιτελές, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής..

Θυμίζουμε πως το πρόβλημα με την εργολαβία προέκυψε όταν διαπιστώθηκε πως σε ένα σημείο του έργου, στην περιοχή ”Κωλοσύρτη”, δεν είχε προβλεφθεί η κατολίσθηση και τα φαινόμενα διάβρωσης που προκαλούσε η μορφολογία του εδάφους. Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή απέδωσε τις αστοχίες στην μελέτη που κλήθηκε να υλοποιήσει και είχε γίνει από την περίοδο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση πέρασαν χρόνια μέχρι να βρεθεί τρόπος «απεμπλοκής» του έργου που σήμερα θα κατασκευαστεί…. τμηματικά.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την σύμβαση για το δρόμο Αλυκές Ξύγκια, Τμήμα Α’, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Ανάδοχος είναι ζακυνθινός εργολάβος που ήδη έχει εγκατασταθεί κάνοντας μετρήσεις και βάζοντας σημάνσεις

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ΣΑΕΠ 022 με ΚΕ 2017 ΕΠ2220003 και ο ανάδοχος ανέλαβε την υποχρέωση αποπεράτωσης του έργου εντός 270 ημερών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Θυμίζουμε πως η πρώτη φάση θα γίνει ως “δρόμος Αλυκές – Ξύγκια Φάση Α” και θα περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα πρώτα 1000 μέτρα του δρόμου και συγκεκριμένα από τα Τηγάνια των Αλυκών μέχρι το δρόμο για Χαρτάτα, ενώ το δεύτερο έργο με τίτλο “δρόμος Αλυκές – Ξύγκια Φάση Β” που θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα 1.300 μέτρα από τα Λάπερδα και το τμήμα που παρουσίασε προβλήματα κατολισθήσεων στον “Κωλοσύρτη”, η οποία θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο αλλά και κόστος

Η Β’ φάση του έργου θα ξεκινήσει στη βάση της μελέτης που εκπονήθηκε από την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε η οποία θυμίζουμε πως έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την Περιφέρεια για να συνδράμει στην μελέτη του συγκεκριμένου έργου. Και τούτο διότι όπως έχει γίνει γνωστό, η νέα μελέτη προβλέπει εξειδικευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στην περιοχή. Η μελέτη καθυστέρησε να παραδοθεί και αυτό που θεωρείται ως δεδομένο είναι πως η ολοκλήρωση της Β΄ φάσης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο αλλά και ένα πολύ μεγάλο κόστος που επιβάλει γενναίες χρηματοδοτήσεις στο μέλλον. .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *