Ζάκυνθος

Ξεκινά η ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων

Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά η ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων για τους δικαιούχους που είναι νέοι αγρότες και για πρώτη φορά εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία για να λάβουν τις επιδοτήσεις τους για την χρονιά που διανύουμε.

Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για τους νέους αγρότες θα γίνει μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία για όλους τους υπόλοιπους αγρότες ανάλογα με τη Δημοτική Ενότητα στην οποία ανήκουν.

Για πρώτη φορά φέτος η διαδικασία ξεκινά τόσο νωρίς, με την προοπτική πως η έγκαιρη ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων θα έχει σαν αποτέλεσμα και την έγκαιρη απόδοση των επιδοτήσεων για το 2012.

Ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης, μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- για τη διαδικασία ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας γνωστό πως φέτος οι παραγωγοί ενδέχεται να χρειαστεί να προσκομίσουν περισσότερα δικαιολογητικά σε σχέση με το παρελθόν.

«Φέτος θα χρειαστούν κάποια επιπλέον δικαιολογητικά τα οποία θα ανακοινωθούν μαζί με τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα έρθουν οι παραγωγοί για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων. Μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάμε τη διαδικασία για τους νέους αγρότες και την Νέα Εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία για τους υπόλοιπους παραγωγούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βισβάρδης, τονίζοντας πως ήδη έχει ενεργοποιηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Χρονικά ξεκινάμε πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τη δουλειά μας πολύ πιο άνετα και με μεγαλύτερο χρόνο στη διάθεσή μας. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει και λιγότερη ταλαιπωρία για τους παραγωγούς» ανέφερε ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ, κάνοντας γνωστό πως και φέτος οι αγρότες θα κληθούν να ενεργοποιήσουν τα ατομικά τους δικαιώματα μέσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ανάλογα με την Δημοτική Ενότητα στην οποία βρίσκονται οι καλλιέργειές τους.

«Τα επιπλέον δικαιολογητικά που μπορεί να χρειαστούν, είναι στοιχεία που ούτως ή άλλως έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών διαπιστώθηκε πως σημειώνονται καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων στους παραγωγούς που αποτελούν το δείγμα ελέγχου. Αυτή η αδυναμία διαπιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε» σχολίασε ο κ. Βισβάρδης κάνοντας γνωστό πως τα επιπλέον δικαιολογητικά μπορεί να αφορούν συμβόλαια ή πιστοποιητικά μίσθωσης ενώ υποστήριξε πως όσα περισσότερα δικαιολογητικά συγκεντρώνονται στα αρχεία της ΕΑΣΖ , τόσο περισσότερο διευκολύνεται η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και πληρωμής των επιδοτήσεων στο μέλλον.

 

Οι μεταβολές

Να σημειωθεί πως πρόσφατα έληξε η προθεσμία που είχαν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί για να προχωρήσουν σε μεταβολές των στοιχείων που αφορούν τα ατομικά δικαιώματα. Ωστόσο μέχρι τον Μάη έχουν προθεσμία για να κάνουν μεταβολές οι δικαιούχοι στους οποίους μεταφέρονται ατομικά δικαιώματα μετά από θανάτους που επήλθαν μέσα στο 2012.

 

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι μεταβολές που έγιναν ήταν γύρω στις 200 στο σύνολό τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *